Kínát is meghódítja a szlovákiai magyar táncszínház

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. jún. 10., 20:28
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A családon belüli erőszakot járja körül a darab, amelyet először mutatnak be Európán kívül.

Úgy tűnik, Európa után Ázsiában is elkezdik megismerni az Ifjú Szívek Táncszínház nevét. A Kárpát-medencei magyar néptáncmozgalom, a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye ugyanis meghívást kapott a sanghaji Xintiandi művészeti fesztiválra, amelyet június 8–18. között rendeznek meg.

A fesztiválon a családon belüli erőszakról szóló Finetuning című tánckoreográfiát adja elő a szlovákiai társulat. Arról a darabról van szó, melynek egyik különlegessége, hogy alkotói között ott van a Saul fia díszlettervezője, Szűcs Edit, de Horváth Kristóf „Színész Bob”, a slammozgalom egyik elindítója is. Amikor a darabot először bemutatták az avignoni fesztiválon, rögtön megkapta a Tournesol-díjat, a közönség pedig minden este vastapssal jutalmazta a társulatot. A bemutatkozás annyira jól sikerült, hogy az Ifjú Szíveket tavaly ismét meghívták a mustrára, és azt kérték tőlük, hogy megint a Finetuningot adják elő.

false

Az Ifjú Szívek koreográfusa Hégli Dusan, aki közel húsz éve vezeti a táncházat, de egy másik társulatával is járja a világot, és inspirációkat gyűjt. A Sanghajban vendégszereplő előadásról azt mondta, hogy „egyfajta szűrön keresztül zúdítja ránk saját hagyományainkat”.

Mi pedig többek között ezt írtuk az előadásról, amikor két éve Budapesten szerepelt: „Jól felépített, dinamikus, problémacentrikus és elképesztően »melós« előadás. A plasztikus színpadképeknek, vetítéseknek, speciális, jelzésszerű díszletelemeknek, rafinált Szűcs Edit-jelmezeknek és az erős mozgásnak köszönhetően egyszerre jön felszínre a színpadon az ősi tudás, a tánc gyökereinek ismerete és a kortárs kísérletezések eredményei. Nem valami nagy katarzis durran el, nincs zokogás a végén, hanem folyamatos meghökkenések, sóhajtások érezhetők. Meg egy kis szívtájéki szorítás, ami a bokacsapkodós artistamutatványok és a líraibb, keleties, nőies mozdulatok után is ránk talál. Minden ismerős.”

A Finetuningból itt lehet megnézni egy rövid ízelítőt:

Finetuning: La dernière répétition avant Avignon OFF

Du 6 au 30 juillet à 22h15 (relâche les 11, 18, 25 juillet) à l'ESPACE ALYA (31 bis, rue Guillaume Puy - www.espacealya.com) Réservations : +33 (0)4 90 27 38 23 | Festival Off d'Avignon 2016.

A darabot most többször is fogják játszani a sanghaji fesztiválon, ahol kínai bemutatók mellett ausztrál és európai tánc- és színházi előadásokat láthat a közönség.

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. jún. 10., 20:28
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...