Most elmaradt a csoda is – Székhelyi József (1946–2018)

szerző
László Ferenc
publikálva
2018. aug. 23., 10:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Őszintétlenség lenne, és alighanem hiba is, máshonnan kezdeni: ő volt Homer Simpson magyar hangja, és ő volt Kémeri doktor is. Hiszen ezek az alakítások idézik fel a legérzékletesebben Székhelyi József figurateremtő tehetségét – és a közszeretetet, amely évtizedeken át kísérte a színész útját.

Játszott természetesen veretes klasszikus szerepeket is, volt országgyűlési képviselőjelölt a Terézvárosban és színigazgató Szegeden. Székhelyi József majdnem minden volt pályafutása során, s játszott majdnem mindenhol: Kecskeméten és Sopronban, a Nemzetiben és a Madáchban, a Vidám Színpadon és Veresegyházán, no és persze a televízióban. Abban a régi királyi tévében, amely színházi közvetítések, tévéjátékok és szakmányban gyártott telepódium-kabarék révén teljes színésznemzedékeket tett a nézők meghitt ismerőseivé, sőt szinte családtagokká.

false

 

Fotó: MTI

Így történt ez a Színművészetit 1971-ben elvégző Székhelyi Józseffel is. Dadogó-hebegő, frenetikusan slemil figurái nélkül éveken-évtizedeken át elképzelhetetlen lett volna bármely vidám esti összeállítás, régről elővett bohózat. Vérbő komikus volt, a szemérmetlen játékkedvben és a nevettetés áldott öncélúságában Körmendi János, Márkus László vagy Haumann Péter egyenrangú partnere. Tökélyre vitte a bohózati zavartságot, a kínos elakadások és pánikszerű begyorsítások háromdimenziós emberábrázolását. A pampák bikája című Nóti-bohózatban mint félősen szerény főpincér rendre a haját megérintve indította parolára a kezét: a tenyérizzadást talán még sosem játszották el ötletesebben és hatásosabban.

S miközben Székhelyi maga volt a cingár slemilség, valamiképp a sosemvolt békebeli világ eleganciáját is elénk tudta idézni. Igaz, sosem bokacsattogtatós merevséggel, hanem inkább pestiesen, lazult kávéházi modorban. Ez tette őt alkalmas tánctanárrá (Én táncolnék veled), és persze mindenekelőtt ez a fesztelenül polgárias hitel adott értelmet az 1986-os Kémeri-sorozatnak is. Székhelyi ideális pesti link volt, zsirárdikalappal a fején vagy anélkül, zsúron és tetthelyen egyaránt helytállva.

Kémeri bohémes figurája elképzelhetetlen Székhelyi egyszerre érzelmes és szemtelenül konfidens, fürkésző tekintete nélkül. Homer Simpson viszont értelemszerűen csupán a hangját kaphatta a magyar színésztől. Túlbecsülhetetlen hozzáadott érték volt ez a hang: Homer dühös „doh”-i a magyar rajzfilmszinkron csúcsairól visszhangzottak. Beszédes tény, hogy amikor egy ízben, mindössze egyetlen epizód erejéig Csuja Imre ugrott be A Simpson család magyar hangjainak összeszokott csapatába, az ugyancsak hatalmas szinkronrutinú kolléga nem tudta pótolni Székhelyit.

Székhelyi József életének utolsó éve, a tüdőrákkal folytatott egyenlőtlen küzdelme a nyilvánosság előtt zajlott. A közszeretet, amelyet a mára rég megzápult emlékű politikai támadások sem tudtak érdemben apasztani, igazolta a privát szemérem végső felfüggesztését. A Kémeri utolsó epizódjának legutolsó jelenetében a Kémeri házvezetőnőjét és nyomozótársát alakító Tábori Nóra épp a doktor sírjától távozik, s mi látjuk, amint a temető kapujában ott ül Székhelyi József szakállas, vak koldusnak maszkírozva. Feltámadunk, mondta akkor a sorozat címszereplője, alighanem már a reménybeli folytatás felé kacsintva. A folytatás akkor elmaradt, ahogyan most elmaradt a csoda is.

 

szerző
László Ferenc
publikálva
2018. aug. 23., 10:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  tiszapolgári
  2018. augusztus 23., csütörtök 19:13
  hakohen

  Köszönöm. És szerintem is bőven kiérdemelte, hogy a Narancs megemlékezzen róla.
 2. 4
  hakohen
  2018. augusztus 23., csütörtök 18:40
  .
  @ tiszapolgári:

  Ő maga döntött a betegsége nyilvánosságáról. Mivel nem szeretem az intimpistáskodást, egyébként én sem szereztem volna tudomást róla.

  Már beteg volt (utólag tudtam meg), amikor láttam a Belvárosi Színházban, az "Isten hozta, Mr. Green!" c. brodvébulvárban. Ragyogó volt, felejthetetlen ebben az azért mégiscsak igényes komédiában.

  Szerintem kiváló színész volt - noch dazu nagyon tudott verset is mondani, ami nem minden színészre jellemző. Lehet, hogy nem volt színészlegenda - bármit is jelentsen ez a közhely. De olyan ember volt, aki megérdemelte László Ferenc fenti nekrológját.
  .
 3. 3
  tiszapolgári
  2018. augusztus 23., csütörtök 15:23
  1 rworse

  Igen, egyetértek.
  Annyit tennék hozzá, hogy vannak tévénézők, akik számára, furcsa vagy sem, semmit nem jelent Homer Simpson, én például egyetlen részt sem láttam, így azt sem tudtam, hogy Székhelyi szinkronizálta.
  Önkritikusan azt is el kell mondanom, hogy a Kémerin kívül egyetlen főszerepet vagy fontos alakítást sem tudnék mondani, amivel szerintem nemcsak magamról állítok ki műveletlenségi bizonyítványt, hanem talán az is kiviláglik belőle, hogy Székhelyi József nem tartozott a legnagyobb színészlegendáink közé. Miközben tök szimpatikus fazon volt, meleg, barna szemekkel, jellegzetes orgánummal.
  Nem tudom, hogy a betegsége az ő elhatározásából kapott-e ekkora nyilvánosságot, vannak hírességek, akik a legnagyobb csendben távoznak, nem tudom, melyik a jobb, pontosabban mindkettő borzalmas lehet.
 4. 2
  bétom
  2018. augusztus 23., csütörtök 14:55
  A legjobbjaink mennek el, köszönöm amit életében kaptunk tőle!
 5. 1
  rworse
  2018. augusztus 23., csütörtök 13:35
  A korrekt nekrológgal egy ponton vitatkoznék. Az őszintétlenség a Homer Simpsonnal való kezdés, merthogy a Simpson család nem számít sehova. A második bekezdés "Játszott természetesen veretes klasszikus szerepeket is..." kitétele tehát dehonesztáló, Székhelyi munkásságának alapja a színházi és filmszerepei - és persze a kabaré is. Egy utolsó előtti bekezdésbeli mondatot ért volna meg, hogy kiváló karakterszínészi produkciói és színházszervező tevékenysége mellett egyébként ő volt Homer magyar hangja is, amely szerepet szintén a hozzá illő magas színvonalon és utánozhatatlan hangvételben valósított meg.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...