Ókovács felkért egy másik zenekart, hogy ugorjon be a vasárnapi Don Giovannira

  • narancs.hu
  • 2024. március 22.

Színház

De a Budafoki Dohnányi Zenekar tagjai szolidárisak voltak sztrájkoló kollégáikkal, és visszautasították.

Még mindig a keddi Don Giovanni díszlete áll az Opera színpadán, ezért a csütörtöki Mayerling című balett helyett ismét Mozart operáját játszották, most már teljesen nélkülözve a zenekart – írja a Népszava.

Ókovács Szilveszter főigazgató csütörtök délben erősített meg, hogy este biztosan nem tudják játszani a Mayerling című balettet, később pedig ki is tették az intézmény honlapjára a műsorváltozás tényét. A főigazgató vezetői társaival nem sokkal korábban még a következő évad terveit ismertette a sajtóval.

Az évadbejelentés után a főigazgató a lap kérdéseire válaszolva elmondta, a sztrájktörvény szerint a sztrájkolóknak időben jelezni kell, hogy mikor tervezik a munkabeszüntetést. Ezt Ókovács Szilveszter szerint az intézmény szakszervezete nem tartja be, és ezt üzenetváltásokkal is tudja bizonyítani. Szerdán délután ötkor például még azt a tájékoztatást kapták, hogy nyolckor beül az árokba a zenekar, este nyolc óra után közölték csak, hogy ez nem történik meg. Arra a kérdésre, hogy nem lett volna-e korrektebb lemondani a szerdai Hunyadi László című előadást a sztrájk miatt, a főigazgató úgy válaszolt,

intézményvezetőként másban nem érdekelt, kizárólag az előadások megtartásában.

Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke a lap megkeresésére elmondta, Ókovács Szilveszter csütörtök délutáni egyeztetésen nem vett részt, helyettesét küldte el, de nem közeledtek az álláspontok. A lap úgy tudja, Ókovács Szilveszter felkérte a Hollerung Gábor vezette Budafoki Dohnányi Zenekart (BDZ), hogy vasárnap játsszák el a Don Giovannit a sztrájkoló Opera-zenekar helyett,

a BDZ zenészei azonban szolidárisak voltak kollégáikkal és leszavazták a beugrást.

Ezt az információt a szakszervezeti vezető is megerősítette. Hollerung Gábor a lapnak nyilatkozva elmondta: „Valóban beszéltünk, de nem került szóba, hogy ez megvalósuljon.” Hangsúlyozta, látja a zenészek leterheltségét, ezzel együtt nem gondolja, hogy a sztrájk az optimális megoldás a helyzet kezelésére.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.