Két kedvencem bulgurból:
Autentikus libanoni tabbouleh: Szűrőben átöblítünk két ek. bulgurt, egy tálba tesszük (áztatni nem szükséges). Egész apróra felkockázunk 4 közepes méretű paradicsomot. A bulgurhoz adjuk, megsózzuk. Finomra aprítunk 3-4 szál újhagymát. Fejenként egy nagy adag petrezselymet (a pontos mennyiséget nehéz meghatározni, hazai piaci méretű csokorból kb. kettőt), valamint néhány levél friss mentát finomra aprítunk, majd az újhagymával együtt a bulgurhoz adjuk. Végül ízlés szerint jó sok citromlevet (kb. 1,5 citrom levét) és olívaolajat öntünk rá, összeforgatjuk. Sózzuk, borsozzuk, csipetnyi őrölt szegfűborsot adunk hozzá.
Kisir (csípős-paradicsomos török bulgursaláta): 10 dkg bulgurt egy tálba teszünk, és leöntjük 2 dl felforralt vízzel. Lefedjük, és 20 percig állni hagyjuk, amíg megpuhul. Közben vékony karikákra vágunk egy nagy csokor újhagymát a zöldjével együtt. Felaprítunk egy-egy csokor petrezselymet és mentát, kifacsarjuk egy citrom levét. A megpuhult bulgurhoz hozzákeverünk 4 tk. sűrítettparadicsom-pürét, a citromlevet, 6-7 ek. olívaolajat, friss chilipaprikát (ha nincs friss, szárított vagy cayenne bors is használható), átkeverjük, hozzáadjuk az újhagymát és a zöldfűszereket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, tálalás előtt néhány óráig behűtve állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com