chili & vanilia - Bulgur, ami nem kuszkusz

  • .
  • 2008. június 26.

Trafik

A búzából készülő, finomra őrölt, szemcsés bulgur már nálunk is kapható, elsősorban bioboltokban, ill. közel-keleti élelmiszereket áruló üzletekben.
Leginkább Törökországban és a Közel-Keleten terjedt el (az előbbiben bulgur, másutt burghul néven), de a mediterrán és az indiai konyha is használja. Elkészítésének az arab országokban komoly hagyományai vannak - a búzaszemeket előfőzik, megszárítják, majd megőrlik. A művelet régebben kézzel folyt: aratáskor az asszonyok átválogatták a gabonát, megtisztították, hatalmas üstökben előfőzték, majd a háztetőkre kiterített pamutlepedőkön, napon megszárították. Végül a férfiak kizárólag bulgurra specializálódott malomba vitték megtöretni. Az utolsó fázisban átszitálták - így alakult ki a három különböző méretű szemcse. Házi készítéssel ma már elvétve találkozni, az ipari feldolgozás pedig csak két fokozatot - finomat és durvát - ismer. A bulgur például Libanon két nemzeti ételének is elengedhetetlen alkotóeleme. A kebbé (vagy kibbeh) bulgurral és fűszerekkel kevert darált hús (esetleg hal vagy zöldség), nyersen vagy sülve eszik. A tabbouleh talán a leghíresebb, ritkán készítik autentikusan az országon kívül. Az eredeti ugyanis egy sötétzöld színű petrezselyemsaláta, amit épp csak néhány kocka paradicsom és bulgur pötytyöz (és nem fordítva).

Két kedvencem bulgurból:

Autentikus libanoni tabbouleh: Szűrőben átöblítünk két ek. bulgurt, egy tálba tesszük (áztatni nem szükséges). Egész apróra felkockázunk 4 közepes méretű paradicsomot. A bulgurhoz adjuk, megsózzuk. Finomra aprítunk 3-4 szál újhagymát. Fejenként egy nagy adag petrezselymet (a pontos mennyiséget nehéz meghatározni, hazai piaci méretű csokorból kb. kettőt), valamint néhány levél friss mentát finomra aprítunk, majd az újhagymával együtt a bulgurhoz adjuk. Végül ízlés szerint jó sok citromlevet (kb. 1,5 citrom levét) és olívaolajat öntünk rá, összeforgatjuk. Sózzuk, borsozzuk, csipetnyi őrölt szegfűborsot adunk hozzá.

Kisir (csípős-paradicsomos török bulgursaláta): 10 dkg bulgurt egy tálba teszünk, és leöntjük 2 dl felforralt vízzel. Lefedjük, és 20 percig állni hagyjuk, amíg megpuhul. Közben vékony karikákra vágunk egy nagy csokor újhagymát a zöldjével együtt. Felaprítunk egy-egy csokor petrezselymet és mentát, kifacsarjuk egy citrom levét. A megpuhult bulgurhoz hozzákeverünk 4 tk. sűrítettparadicsom-pürét, a citromlevet, 6-7 ek. olívaolajat, friss chilipaprikát (ha nincs friss, szárított vagy cayenne bors is használható), átkeverjük, hozzáadjuk az újhagymát és a zöldfűszereket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, tálalás előtt néhány óráig behűtve állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.