A fagylaltot Medici Katalinnak és különösképpen Ruggieri nevű cukrászának köszönhetjük, aki úrnője II. Henrikkel kötött házassága alkalmából az egy hónapos esküvő minden napján különböző ízű fagylaltokat szolgált fel. Hogy joghurt volt-e közötte, nem tudom, mindenesetre itt az egyik kedvencem következik. Gyakran adom fel desszert-összeállítások részeként, pl. úgy, hogy a tetejére gyümölcsjégkása kerül, de úgy is nagyon meggyőző, ha az égvilágon semmi sincs mellette. Némi eperkompót azért nem teszi tönkre. Mondanom sem kell, minél jobb minőségű a joghurt, annál jobb a végeredmény.
Vaníliás joghurtfagylalt dupla eperkompóttal
Hozzávalók (4-6 adag):
5 dl jó minőségű, krémes joghurt
(legjobb a görög vagy török)
1,5 dl víz
8 dkg cukor
csipetnyi só
fél citrom leve
1 vaníliarúd kikapart magjai
fél kg eper, citromlé, méz, porcukor
Török vagy közel-keleti élelmiszereket áruló üzletekben kapható. Ha nem jutunk hozzá, sima natúr joghurtból tudunk készíteni házilag, ha tüllel vagy laza szövésű textillel kibélelt szűrőbe öntjük a joghurtot, és néhány óra alatt lecsöpögtetjük belőle a savót.
A vizet és a cukrot csipet sóval összeforraljuk, szirupot főzünk belőle. Hozzáadjuk a citromlevet és a vaníliát. Lehűtjük. A joghurtot botmixerrel keverjük vele simára. Nagyon hidegre lehűtjük (a masszát előző este érdemes előkészíteni). Ha nem elég hideg, nem fagy meg megfelelően. Fagylaltgépben szokásos módon elkészítjük. Amennyiben nem rendelkezünk fagylaltgéppel, a jéghideg masszát dobozba öntjük, majd a mélyhűtőbe tesszük. Kb. óránként kivesszük, és mixerben átkeverjük, összesen 4-5 alkalommal. Az eperkompóthoz az eper felét pürésítjük a citromlével, mézzel és porcukorral. A másik felét darabokra vágjuk, és összekeverjük a pürével.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com