chili & vanilia - Fagyiszezon

  • .
  • 2009. május 21.

Trafik

A fagylaltgép érdekében szólnék. A házi fagylaltban az a jó, hogy a magunk választotta alapanyagokból valósíthatjuk meg a képzeletünk szülte ízeket.
A házi fagyi állaga ugyan soha nem lesz annyira krémes, mint a boltié, mert abba állagjavítók kerülnek; ízintenzitásban és élményben viszont verhetetlen. Vásárlásnál figyeljünk: a piacon lévő gépek nagy részét használat előtt 24 órán át a mélyhűtőben kell tartani. Ezért mindenképpen célszerű ellenőrizni, hogy befér-e, illetve szokott-e lenni annyi szabad hely.

A fagylaltot Medici Katalinnak és különösképpen Ruggieri nevű cukrászának köszönhetjük, aki úrnője II. Henrikkel kötött házassága alkalmából az egy hónapos esküvő minden napján különböző ízű fagylaltokat szolgált fel. Hogy joghurt volt-e közötte, nem tudom, mindenesetre itt az egyik kedvencem következik. Gyakran adom fel desszert-összeállítások részeként, pl. úgy, hogy a tetejére gyümölcsjégkása kerül, de úgy is nagyon meggyőző, ha az égvilágon semmi sincs mellette. Némi eperkompót azért nem teszi tönkre. Mondanom sem kell, minél jobb minőségű a joghurt, annál jobb a végeredmény.

Vaníliás joghurtfagylalt dupla eperkompóttal

Hozzávalók (4-6 adag):

5 dl jó minőségű, krémes joghurt

(legjobb a görög vagy török)

1,5 dl víz

8 dkg cukor

csipetnyi só

fél citrom leve

1 vaníliarúd kikapart magjai

fél kg eper, citromlé, méz, porcukor

Török vagy közel-keleti élelmiszereket áruló üzletekben kapható. Ha nem jutunk hozzá, sima natúr joghurtból tudunk készíteni házilag, ha tüllel vagy laza szövésű textillel kibélelt szűrőbe öntjük a joghurtot, és néhány óra alatt lecsöpögtetjük belőle a savót.

A vizet és a cukrot csipet sóval összeforraljuk, szirupot főzünk belőle. Hozzáadjuk a citromlevet és a vaníliát. Lehűtjük. A joghurtot botmixerrel keverjük vele simára. Nagyon hidegre lehűtjük (a masszát előző este érdemes előkészíteni). Ha nem elég hideg, nem fagy meg megfelelően. Fagylaltgépben szokásos módon elkészítjük. Amennyiben nem rendelkezünk fagylaltgéppel, a jéghideg masszát dobozba öntjük, majd a mélyhűtőbe tesszük. Kb. óránként kivesszük, és mixerben átkeverjük, összesen 4-5 alkalommal. Az eperkompóthoz az eper felét pürésítjük a citromlével, mézzel és porcukorral. A másik felét darabokra vágjuk, és összekeverjük a pürével.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk