chili & vanilia - Fagyiszezon

  • .
  • 2009. május 21.

Trafik

A fagylaltgép érdekében szólnék. A házi fagylaltban az a jó, hogy a magunk választotta alapanyagokból valósíthatjuk meg a képzeletünk szülte ízeket.
A házi fagyi állaga ugyan soha nem lesz annyira krémes, mint a boltié, mert abba állagjavítók kerülnek; ízintenzitásban és élményben viszont verhetetlen. Vásárlásnál figyeljünk: a piacon lévő gépek nagy részét használat előtt 24 órán át a mélyhűtőben kell tartani. Ezért mindenképpen célszerű ellenőrizni, hogy befér-e, illetve szokott-e lenni annyi szabad hely.

A fagylaltot Medici Katalinnak és különösképpen Ruggieri nevű cukrászának köszönhetjük, aki úrnője II. Henrikkel kötött házassága alkalmából az egy hónapos esküvő minden napján különböző ízű fagylaltokat szolgált fel. Hogy joghurt volt-e közötte, nem tudom, mindenesetre itt az egyik kedvencem következik. Gyakran adom fel desszert-összeállítások részeként, pl. úgy, hogy a tetejére gyümölcsjégkása kerül, de úgy is nagyon meggyőző, ha az égvilágon semmi sincs mellette. Némi eperkompót azért nem teszi tönkre. Mondanom sem kell, minél jobb minőségű a joghurt, annál jobb a végeredmény.

Vaníliás joghurtfagylalt dupla eperkompóttal

Hozzávalók (4-6 adag):

5 dl jó minőségű, krémes joghurt

(legjobb a görög vagy török)

1,5 dl víz

8 dkg cukor

csipetnyi só

fél citrom leve

1 vaníliarúd kikapart magjai

fél kg eper, citromlé, méz, porcukor

Török vagy közel-keleti élelmiszereket áruló üzletekben kapható. Ha nem jutunk hozzá, sima natúr joghurtból tudunk készíteni házilag, ha tüllel vagy laza szövésű textillel kibélelt szűrőbe öntjük a joghurtot, és néhány óra alatt lecsöpögtetjük belőle a savót.

A vizet és a cukrot csipet sóval összeforraljuk, szirupot főzünk belőle. Hozzáadjuk a citromlevet és a vaníliát. Lehűtjük. A joghurtot botmixerrel keverjük vele simára. Nagyon hidegre lehűtjük (a masszát előző este érdemes előkészíteni). Ha nem elég hideg, nem fagy meg megfelelően. Fagylaltgépben szokásos módon elkészítjük. Amennyiben nem rendelkezünk fagylaltgéppel, a jéghideg masszát dobozba öntjük, majd a mélyhűtőbe tesszük. Kb. óránként kivesszük, és mixerben átkeverjük, összesen 4-5 alkalommal. Az eperkompóthoz az eper felét pürésítjük a citromlével, mézzel és porcukorral. A másik felét darabokra vágjuk, és összekeverjük a pürével.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.