Legjellemzőbb elkészítési módja az áfonyaszósz, amelyet az óriási sült pulykához tálalnak, további jellegzetes köretek mellett (édesburgonya, zöldbab, sütőtökpüré, kelbimbó stb.). Pikáns csatnik remek alapanyaga, de édességekben is jól érvényesül, pl. az alábbiakban.
Tőzegáfonyás pogácsa
Összekeverünk 25 dkg lisztet, egy csomag sütőport, csipet sót, 10 dkg cukrot. Hozzáadunk 10 dkg felkockázott hideg vajat, és kézzel gyorsan összedolgozzuk, hogy morzsa állagú legyen. Ekkor belekeverünk 2 marék áfonyát, 1 narancs reszelt héját, végül 2 közepes narancs levét (vagy annyi levet, hogy szilárd, tészta állagú masszát kapjunk). 12 egyforma golyót formálunk, ezeket, picit meglapítva, kivajazott, kilisztezett sütőlapra helyezzük. 200 ·C-on, kb. 12-14 perc alatt megsütjük, langyosan kínáljuk, tea, tej vagy tejeskávé mellé.
Narancsos tőzegáfonya-sörbet
A gyümölcsöt (kb. 40 dkg-ot) összekeverjük 20 dkg cukorral, 2,5 dl vízzel, egy narancs kifacsart levével és 2 ek. narancslikőrrel. Közepes lángon főzzük, amíg a cukor felolvad, és az áfonya héja elkezd kipattogni, kb. 5-8 percig. Robotgépben pürésítjük, szűrőn vagy passzírozón át eltávolítjuk a héját. Teljesen kihűtjük, fagylaltgépben elkészítjük. (Ha nincs, mélyhűtőbe tesszük, majd egy-két óránként robotgépben megkeverjük.)
Tőzegáfonyakrémes szelet
12,5 dkg jéghideg vajat lereszelünk. Hozzáadunk 12,5 dkg lisztet, 5 dkg porcukrot, csipet sót, és kézzel nagyon gyorsan összemorzsoljuk, hogy a liszt egyenletesen befedje a vajat és finom morzsa állagú legyen. Sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk, belenyomkodjuk, hogy tömör, egyenletes réteget kapjunk. 180 ·C-on 20-25 percig sütjük. Ez idő alatt kikeverjük a krémet: 2 tojást kézi habverővel fehéredésig keverünk 12,5 dkg cukorral. Egy narancs levét, 30 dkg (átpasszírozott) tőzegáfonya-pürét, 2,5 dkg lisztet, 1/2 tk. sütőport, csipet sót adunk hozzá. Amikor a tészta megsült, megkenjük kevés tojásfehérjével, (hogy a meleg tészta ne szívja be a krémet), és ráöntjük a masszát. 20 percig sütjük. Teljesen kihűtjük, felszeleteljük, porcukorral megszórva kínáljuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com