Az A2 a csípős-savanyú rákleves (azaz
Tom yum koong) kódja - nap mint nap képes lennék enni, megunni nem lehet, bár egyszer-egyszer az ember a kókusztejes változatot választja a változatosság kedvéért. Az étlap azért nem áll meg ezzel, kiváló a többi leves, a curryk, a wokban pirított rizstészta vagy a zöldfűszerekkel és hagymával kevert marhahússaláta is. Egyszer pusztán felfedezői kíváncsiságból rendeltem egy csípős sárgarépa-salátát (G1) is, hát kiderült, hogy meglepően zseniális. Még aznap este elkészítettem otthon, az összeállítása nagyjából öt perc. Tudom, hogy az öntet egyik hozzávalójaként használt halszósz sokaknak mumus, de esküszöm, ha egyszer vesznek egy kis üveggel, rászoknak. Szagolgatni nem kell, úgy kell rá gondolni, mint a szójaszószra (azzal valamelyest helyettesíthető is). A délkelet-ázsiai konyha nélkülözhetetlen eleme, ez látja el a só funkcióját. Itthon néhány száz forintért beszerezhető. A saláta natúr jázminrizzsel szerintem önálló vacsora, de aki nem bírja hús nélkül, kínálja sült csirke, sertéssült vagy grillezett tarja mellé.
Csípős sárgarépa-saláta pirított mogyoróval
Hozzávalók (4 adag)
50 dkg (6 közepes méretű) sárgarépa, meghámozva,
gyufaszálra szeletelve vagy lereszelve
30 dkg koktélparadicsom, félbevágva
5 dkg pirított, sótlan földimogyoró, durvára vágva
1 csokor friss koriander, finomra aprítva
1 csokor menta, finomra aprítva
Öntet:
2 nagy zöldcitrom leve
3 teáskanál cukor
4 evőkanál halszósz
1 csilipaprika, kimagozva, finomra aprítva, vagy 1 kis
gerezd fokhagyma, reszelve
6 evőkanál víz
A sárgarépát meghámozzuk, és a reszelő legnagyobb lyukán durvára reszeljük vagy gyufaszálra vágjuk. Kikeverjük az öntet hozzávalóit: zöldcitromlevet, cukrot, a halszószt, csilipaprikát, a reszelt fokhagymát és a vizet. Összeforgatjuk a sárgarépát, a félbevágott koktélparadicsomot az öntettel, majd hozzáadjuk a koriandert és a mentát. Megszórjuk a pirított mogyoróval.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com