chili&vanília - A2, G1

  • .
  • 2011. augusztus 18.

Trafik

A2 - ez a jelszóm a Parázs presszóban (illetve kistestvérénél, a Kisparázsban), a város legjobb thai kifőzdéjében. A thai-magyar pár által vitt vendéglő nemzetközi összehasonlításban lehet, hogy a középmezőnyben végezné, de többé-kevésbé autentikus, az ízek a helyükön vannak, s nem utolsósorban itt van, a miénk.
Az A2 a csípős-savanyú rákleves (azaz Tom yum koong) kódja - nap mint nap képes lennék enni, megunni nem lehet, bár egyszer-egyszer az ember a kókusztejes változatot választja a változatosság kedvéért. Az étlap azért nem áll meg ezzel, kiváló a többi leves, a curryk, a wokban pirított rizstészta vagy a zöldfűszerekkel és hagymával kevert marhahússaláta is. Egyszer pusztán felfedezői kíváncsiságból rendeltem egy csípős sárgarépa-salátát (G1) is, hát kiderült, hogy meglepően zseniális. Még aznap este elkészítettem otthon, az összeállítása nagyjából öt perc. Tudom, hogy az öntet egyik hozzávalójaként használt halszósz sokaknak mumus, de esküszöm, ha egyszer vesznek egy kis üveggel, rászoknak. Szagolgatni nem kell, úgy kell rá gondolni, mint a szójaszószra (azzal valamelyest helyettesíthető is). A délkelet-ázsiai konyha nélkülözhetetlen eleme, ez látja el a só funkcióját. Itthon néhány száz forintért beszerezhető. A saláta natúr jázminrizzsel szerintem önálló vacsora, de aki nem bírja hús nélkül, kínálja sült csirke, sertéssült vagy grillezett tarja mellé.

Csípős sárgarépa-saláta pirított mogyoróval

Hozzávalók (4 adag)

50 dkg (6 közepes méretű) sárgarépa, meghámozva,

gyufaszálra szeletelve vagy lereszelve

30 dkg koktélparadicsom, félbevágva

5 dkg pirított, sótlan földimogyoró, durvára vágva

1 csokor friss koriander, finomra aprítva

1 csokor menta, finomra aprítva

Öntet:

2 nagy zöldcitrom leve

3 teáskanál cukor

4 evőkanál halszósz

1 csilipaprika, kimagozva, finomra aprítva, vagy 1 kis

gerezd fokhagyma, reszelve

6 evőkanál víz

A sárgarépát meghámozzuk, és a reszelő legnagyobb lyukán durvára reszeljük vagy gyufaszálra vágjuk. Kikeverjük az öntet hozzávalóit: zöldcitromlevet, cukrot, a halszószt, csilipaprikát, a reszelt fokhagymát és a vizet. Összeforgatjuk a sárgarépát, a félbevágott koktélparadicsomot az öntettel, majd hozzáadjuk a koriandert és a mentát. Megszórjuk a pirított mogyoróval.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.

Lehetnénk jobban is

Ismerjük a híres idézetet, amelyben Rousseau a polgári társadalom megteremtését az első emberhez köti, aki „bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki”.

„Ők nem láthatatlanok”

A Pirkadatig című krimiért 2023-ban elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét. Transz színésznőként aktívan kiáll a transz emberek jogaiért és láthatóságáért – minderről és persze Tom Tykwer új filmjéről, A fényről is kérdeztük őt, amelynek mellékszereplőjeként a Szemrevaló Filmfesztiválra érkezett Budapestre.