chili&vanília - A2, G1

  • .
  • 2011. augusztus 18.

Trafik

A2 - ez a jelszóm a Parázs presszóban (illetve kistestvérénél, a Kisparázsban), a város legjobb thai kifőzdéjében. A thai-magyar pár által vitt vendéglő nemzetközi összehasonlításban lehet, hogy a középmezőnyben végezné, de többé-kevésbé autentikus, az ízek a helyükön vannak, s nem utolsósorban itt van, a miénk.
Az A2 a csípős-savanyú rákleves (azaz Tom yum koong) kódja - nap mint nap képes lennék enni, megunni nem lehet, bár egyszer-egyszer az ember a kókusztejes változatot választja a változatosság kedvéért. Az étlap azért nem áll meg ezzel, kiváló a többi leves, a curryk, a wokban pirított rizstészta vagy a zöldfűszerekkel és hagymával kevert marhahússaláta is. Egyszer pusztán felfedezői kíváncsiságból rendeltem egy csípős sárgarépa-salátát (G1) is, hát kiderült, hogy meglepően zseniális. Még aznap este elkészítettem otthon, az összeállítása nagyjából öt perc. Tudom, hogy az öntet egyik hozzávalójaként használt halszósz sokaknak mumus, de esküszöm, ha egyszer vesznek egy kis üveggel, rászoknak. Szagolgatni nem kell, úgy kell rá gondolni, mint a szójaszószra (azzal valamelyest helyettesíthető is). A délkelet-ázsiai konyha nélkülözhetetlen eleme, ez látja el a só funkcióját. Itthon néhány száz forintért beszerezhető. A saláta natúr jázminrizzsel szerintem önálló vacsora, de aki nem bírja hús nélkül, kínálja sült csirke, sertéssült vagy grillezett tarja mellé.

Csípős sárgarépa-saláta pirított mogyoróval

Hozzávalók (4 adag)

50 dkg (6 közepes méretű) sárgarépa, meghámozva,

gyufaszálra szeletelve vagy lereszelve

30 dkg koktélparadicsom, félbevágva

5 dkg pirított, sótlan földimogyoró, durvára vágva

1 csokor friss koriander, finomra aprítva

1 csokor menta, finomra aprítva

Öntet:

2 nagy zöldcitrom leve

3 teáskanál cukor

4 evőkanál halszósz

1 csilipaprika, kimagozva, finomra aprítva, vagy 1 kis

gerezd fokhagyma, reszelve

6 evőkanál víz

A sárgarépát meghámozzuk, és a reszelő legnagyobb lyukán durvára reszeljük vagy gyufaszálra vágjuk. Kikeverjük az öntet hozzávalóit: zöldcitromlevet, cukrot, a halszószt, csilipaprikát, a reszelt fokhagymát és a vizet. Összeforgatjuk a sárgarépát, a félbevágott koktélparadicsomot az öntettel, majd hozzáadjuk a koriandert és a mentát. Megszórjuk a pirított mogyoróval.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A józanság kultúrája. Folytatódik CIVIL EXTRA szolidaritási akciónk

Folytatódik a Magyar Narancs rendhagyó kezdeményezése, amelynek célja, hogy erősítse a civil szférát, a sajtót, valamint az állampolgári szolidaritást, válaszként a sajtót és a civil szervezeteket ellehetetlenítő, megfélemlítő, a nyílt diktatúrát előkészítő kormányzati törekvésekre. Új partnerünk a függőséggel küzdők felépülését segítő Kék Pont Alapítvány.

Szemrevaló: Páva – Valódi vagyok?

  • SzSz

A társadalmi szerepek és identitások a pszichológia egyik legjobban kutatott területe. Mead szerint nincs is objektív valóság, azt az egyének maguk konstruálják; Goffman úgy véli, az egész világ egy színpad, ahol mind különböző szerepeket játsszunk; míg Stryker elmélete azt magyarázza, hogy minden ember ezernyi identitással rendelkezik, s azok hierarchiába rendeződnek.

Szemrevaló: A fény

  • - bzs -

Tom Tykwer csaknem háromórás eposza mintha egy másik korból időutazott volna napjainkba (Tykwer maga is a Babylon Berlint, a múlt század húszas éveit hagyta hátra).

Szemrevaló: Gépek tánca

Markológépekkel táncolni, az ám a valami! Amikor a kotrókanál kecsesen emelkedik a magasba, akkor olyan, mint egy daru – mármint a madár (lehet, hogy magyarul nem véletlenül hívják így az emelőszerkezetet?) –, „nyakát” nyújtogatja, „fejét” forgatja.

Le nem zárt akták

A művészi identitás és a láthatóság kérdéseit helyezi középpontba Pataki Luca első önálló kiállítása. Keszegh Ágnes kurátor koncepciója szerint a tárlat krimiként épül fel: a látogatónak fragmentumokból, nyomokból kell rekonstruálnia a történetet. Az anyag kísérlet a művészszerep radikális újragondolására, és az igazi kérdése az, hogy az alkotói késztetés ledarálható-e.