chili&vanília - Gyümölcsök, olajozottan

  • .
  • 2011. október 13.

Trafik

Ananász, mangó, licsi, passiógyümölcs, gránátalma, datolyaszilva, pomelo, papaya, kumquat - hallani talán már hallottunk róluk régebben is, konyháinkba azonban - néhány kivételtől eltekintve - ritkán kerültek, különlegességszámba mentek. Azóta sok minden megváltozott, az egzotikus gyümölcsökhöz ma már könnyen hozzájuthatunk, ősszel-télen nemcsak kiváló vitaminforrásként szolgálnak, hanem dekoratívak is.
Két kedvencem, a datolyaszilva és a gránátalma szezonja lassan megérkezik. Az előbbi (általában hurma vagy kakigyümölcs néven árulják) Ázsiában őshonos, azon belül is leginkább Kínában és Japánban termesztették. Külsejét tekintve úgy néz ki, mint egy hatalmas, narancssárga, enyhén tojás alakú paradicsom. Héja fényes, állaga nagyjából az érett ringlóéhoz hasonlít. Fontos, hogy teljesen éretten fogyasszuk, csak úgy élvezhető. Ilyenkor fantasztikus, zamatos, mézédes, vaníliás, leves, ízben valahol a sárgabarack, ringló és körte keveréke. A gránátalma mind felhasználását, mind küllemét tekintve az egyik legizgalmasabb gyümölcs. Eredetileg Perzsiából származik, számos vallás és kultúra meghatározó eleme, a görög mitológiától kezdve a zsidó vallásig, amelyben a termékenység szimbóluma. A közel-keleti konyha népszerű, fontos és gyakran használt hozzávalója, elsősorban Iránban, Irakban és Szíriában főznek vele. A rózsaszínű magokat szórhatjuk gyümölcssaláták, pudingok, desszertek, fagylaltok tetejére, de sós kreációkban is érdemes használni (pl. rukkolasalátával, kacsás ételekben). Az alábbi, őszire hangolt gyümölcssalátában mindkettő szerephez jut. Különlegessége az olívaolajjal készülő mézes-zöldcitromos öntet, ebben tér el a megszokott gyümölcssalátától.

'szi gyümölcssaláta olívaolajos öntettel

Hozzávalók (4-6 adag)

Öntet:

2 zöldcitrom leve és reszelt héja

2 evőkanál méz

1 vaníliarúd kikapart magjai

1 dl gyümölcsös karakterű, lágy olívaolaj

Gyümölcssaláta:

4 kivi, meghámozva, felkockázva

fél kg szőlő, leszemezve (ha nagyszemű,

félbevágva)

2 narancs, meghámozva, gerezdekre szedve

(esetleg kifilézve)

2 körte, meghámozva, felkockázva

1 érett datolyaszilva, felkockázva

1 gránátalma magjai

Elkészítjük az öntetet: a zöldcitromléhez adjuk a mézet és a vaníliarúd kikapart magját, elkeverjük, majd fokozatosan, vékony sugárban hozzákeverjük az olívaolajat, hogy sűrű, fényes emulzió képződjön. A gyümölcsöket fajtától függően meghámozzuk, falatnyi darabokra vágjuk, majd rálocsoljuk az olívaolajos öntetet. Végül hozzáforgatjuk a zöldcitrom reszelt héját is. A gránátalmát csak a végén szórjuk rá.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Neked ajánljuk