chili&vanília - Gyümölcsök, olajozottan

  • .
  • 2011. október 13.

Trafik

Ananász, mangó, licsi, passiógyümölcs, gránátalma, datolyaszilva, pomelo, papaya, kumquat - hallani talán már hallottunk róluk régebben is, konyháinkba azonban - néhány kivételtől eltekintve - ritkán kerültek, különlegességszámba mentek. Azóta sok minden megváltozott, az egzotikus gyümölcsökhöz ma már könnyen hozzájuthatunk, ősszel-télen nemcsak kiváló vitaminforrásként szolgálnak, hanem dekoratívak is.
Két kedvencem, a datolyaszilva és a gránátalma szezonja lassan megérkezik. Az előbbi (általában hurma vagy kakigyümölcs néven árulják) Ázsiában őshonos, azon belül is leginkább Kínában és Japánban termesztették. Külsejét tekintve úgy néz ki, mint egy hatalmas, narancssárga, enyhén tojás alakú paradicsom. Héja fényes, állaga nagyjából az érett ringlóéhoz hasonlít. Fontos, hogy teljesen éretten fogyasszuk, csak úgy élvezhető. Ilyenkor fantasztikus, zamatos, mézédes, vaníliás, leves, ízben valahol a sárgabarack, ringló és körte keveréke. A gránátalma mind felhasználását, mind küllemét tekintve az egyik legizgalmasabb gyümölcs. Eredetileg Perzsiából származik, számos vallás és kultúra meghatározó eleme, a görög mitológiától kezdve a zsidó vallásig, amelyben a termékenység szimbóluma. A közel-keleti konyha népszerű, fontos és gyakran használt hozzávalója, elsősorban Iránban, Irakban és Szíriában főznek vele. A rózsaszínű magokat szórhatjuk gyümölcssaláták, pudingok, desszertek, fagylaltok tetejére, de sós kreációkban is érdemes használni (pl. rukkolasalátával, kacsás ételekben). Az alábbi, őszire hangolt gyümölcssalátában mindkettő szerephez jut. Különlegessége az olívaolajjal készülő mézes-zöldcitromos öntet, ebben tér el a megszokott gyümölcssalátától.

'szi gyümölcssaláta olívaolajos öntettel

Hozzávalók (4-6 adag)

Öntet:

2 zöldcitrom leve és reszelt héja

2 evőkanál méz

1 vaníliarúd kikapart magjai

1 dl gyümölcsös karakterű, lágy olívaolaj

Gyümölcssaláta:

4 kivi, meghámozva, felkockázva

fél kg szőlő, leszemezve (ha nagyszemű,

félbevágva)

2 narancs, meghámozva, gerezdekre szedve

(esetleg kifilézve)

2 körte, meghámozva, felkockázva

1 érett datolyaszilva, felkockázva

1 gránátalma magjai

Elkészítjük az öntetet: a zöldcitromléhez adjuk a mézet és a vaníliarúd kikapart magját, elkeverjük, majd fokozatosan, vékony sugárban hozzákeverjük az olívaolajat, hogy sűrű, fényes emulzió képződjön. A gyümölcsöket fajtától függően meghámozzuk, falatnyi darabokra vágjuk, majd rálocsoljuk az olívaolajos öntetet. Végül hozzáforgatjuk a zöldcitrom reszelt héját is. A gránátalmát csak a végén szórjuk rá.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A Fidesz házhoz megy

Megfelelő helyre kilopott adatbázis, telefonálgató propagandisták, aktivisták otthonát látogató Németh Balázs. Amit a Fidesz most csinál, régen a Kurucinfó munkája volt.

Mint az itatós

Szinte hihetetlen, de akad még olyan nagy múltú, híres szimfonikus zenekar, amely korábban soha nem járt Budapesten: közéjük tartozott a Tokiói Filharmonikus Zenekar is, holott erős magyar kötődésük van, hiszen Kovács János 1992 óta szerepel náluk vendégkarmesterként.

Minden meg akar ölni

  • SzSz

Andriivka aprócska falu Kelet-Ukrajnában, Donyeck megyében; 2014 óta a vitatott – értsd: az ENSZ tagországai közül egyedül Oroszország, Szíria és Észak-Korea által elismert – Donyecki Népköztársaság része.

S most reménykedünk

„Az élet távolról nézve komédia, közelről nézve tragédia” – az Arisztotelész szellemét megidéző mondást egyként tulajdonítják Charlie Chaplinnek, illetve Buster Keatonnek.

A szürkeség ragyogása

Különös élmény néhány napon belül látni két Molière-darabot a Pesti Színházban. A huszonöt éve bemutatott Képzelt beteg egy rosszul öregedő „klasszikus”, a Madame Tartuffe pedig egy kortárs átirat, amelynek első ránézésre a névegyezésen túl nem sok köze van a francia szerzőhöz. Ez utóbbi egyáltalán nem baj, még akár erény is lehet.