chili&vanília - Lok lak

  • .
  • 2011. május 26.

Trafik

A kambodzsai konyha kevésbé ismert és népszerű, mint a szomszédos thai vagy vietnami. Angkor ugyan a turizmus világtérképére helyezte Kambodzsát, a nemzeti eledel, az amok, vagyis a fűszeres, kókusztejes, banánlevélben párolt hal azonban még messze nem tör nemzetközi hírnévre.
A khmer konyha ízeit tekintve leginkább a thaihoz áll a legközelebb, annál azonban kevésbé intenzív fűszerezésű és csípős. A vörös khmer rezsim borzalmai rányomták a bélyegüket az étkezési kultúrára is. Számos ételt azért nem készítenek, mert kevés az idős ember, aki ismerné az eredeti recepteket.

A két legjellemzőbb és legalapvetőbb hozzávaló a rizs és a hal. Ez utóbbiból akad tengeri és édesvízi is - rengeteget ad a hatalmas tó, a Tonlé Sap. Számos formában készítik: currymártásban, levesben, főzve, párolva, sütve, pálmacukorral karamellizáltan grillezve. A khmer konyha másik fő alkotóeleme és fontos ízesítője az ún. prahok: fermentált halpaszta, amelyhez a halat hónapokon át erjesztik, és ezzel ízesítenek. Rengeteg különböző zöldséggel főznek, sütőtök, édesburgonya, tarogyökér a leggyakoribbak. A saláták éretlen zöld papajából, mangóból, pomelóból és szárított rákból, halszószos öntettel készülnek. Kókuszdió és édes egzotikus gyümölcsök (mangosztán, rambután stb.) gazdagítják az alapanyagaik választékát. Na meg van egy világhírű borsuk, Kampot városában terem, és ma már ritka, különleges fűszerként tartják számon. Luxuséttermekben ezzel készülne az alábbi, szintén kambodzsai specialitás, a lok lak, amelyet leggyakrabban marhahússal főznek, itthon azonban egy jobb fajta - de mindenképpen frissen őrölt - feketebors és csirke is megteszi.

Szójaszószos-borsos csirke

Hozzávalók (4 adag)

2 teáskanál cukor

1 púpozott teáskanál só

1 púpozott teáskanál frissen őrölt bors

2 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál osztrigaszósz (készen kapható)

2 evőkanál sűrített paradicsom

4 gerezd fokhagyma, lereszelve

60 dkg csirkemellfilé, felkockázva

4 evőkanál olaj

2 hagyma, felszeletelve

Zöldcitromos mártogató:

2 teáskanál cukor

2 teáskanál só

2 teáskanál durvára tört bors

2 zöldcitrom leve

Tálaláshoz: rizs, salátalevél

Összekeverjük a cukrot, sót, borsot, szójaszószt, osztrigaszószt, sűrített paradicsomot és a lereszelt fokhagymát. Összekeverjük a felkockázott csirkemellel, és 30 percig állni hagyjuk. Wokot vagy serpenyőt füstölésig felhevítünk, hozzáadjuk az olajat. Beletesszük a felszeletelt hagymát és a pácolt csirkét (a páccal együtt), majd erős lángon dobva-rázva addig pirítjuk, amíg a csirke átsül. Összekeverjük a zöldcitromos mártogató hozzávalóit, és négy kis tálkába osztjuk. Párolt jázminrizzsel és salátalevelekkel tálaljuk. Úgy fogyasztjuk, hogy a salátalevelekbe teszünk néhány falat csirkét, begöngyöljük, majd a zöldcitromos lébe mártogatjuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.