chili&vanília - Lok lak

  • .
  • 2011. május 26.

Trafik

A kambodzsai konyha kevésbé ismert és népszerű, mint a szomszédos thai vagy vietnami. Angkor ugyan a turizmus világtérképére helyezte Kambodzsát, a nemzeti eledel, az amok, vagyis a fűszeres, kókusztejes, banánlevélben párolt hal azonban még messze nem tör nemzetközi hírnévre.
A khmer konyha ízeit tekintve leginkább a thaihoz áll a legközelebb, annál azonban kevésbé intenzív fűszerezésű és csípős. A vörös khmer rezsim borzalmai rányomták a bélyegüket az étkezési kultúrára is. Számos ételt azért nem készítenek, mert kevés az idős ember, aki ismerné az eredeti recepteket.

A két legjellemzőbb és legalapvetőbb hozzávaló a rizs és a hal. Ez utóbbiból akad tengeri és édesvízi is - rengeteget ad a hatalmas tó, a Tonlé Sap. Számos formában készítik: currymártásban, levesben, főzve, párolva, sütve, pálmacukorral karamellizáltan grillezve. A khmer konyha másik fő alkotóeleme és fontos ízesítője az ún. prahok: fermentált halpaszta, amelyhez a halat hónapokon át erjesztik, és ezzel ízesítenek. Rengeteg különböző zöldséggel főznek, sütőtök, édesburgonya, tarogyökér a leggyakoribbak. A saláták éretlen zöld papajából, mangóból, pomelóból és szárított rákból, halszószos öntettel készülnek. Kókuszdió és édes egzotikus gyümölcsök (mangosztán, rambután stb.) gazdagítják az alapanyagaik választékát. Na meg van egy világhírű borsuk, Kampot városában terem, és ma már ritka, különleges fűszerként tartják számon. Luxuséttermekben ezzel készülne az alábbi, szintén kambodzsai specialitás, a lok lak, amelyet leggyakrabban marhahússal főznek, itthon azonban egy jobb fajta - de mindenképpen frissen őrölt - feketebors és csirke is megteszi.

Szójaszószos-borsos csirke

Hozzávalók (4 adag)

2 teáskanál cukor

1 púpozott teáskanál só

1 púpozott teáskanál frissen őrölt bors

2 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál osztrigaszósz (készen kapható)

2 evőkanál sűrített paradicsom

4 gerezd fokhagyma, lereszelve

60 dkg csirkemellfilé, felkockázva

4 evőkanál olaj

2 hagyma, felszeletelve

Zöldcitromos mártogató:

2 teáskanál cukor

2 teáskanál só

2 teáskanál durvára tört bors

2 zöldcitrom leve

Tálaláshoz: rizs, salátalevél

Összekeverjük a cukrot, sót, borsot, szójaszószt, osztrigaszószt, sűrített paradicsomot és a lereszelt fokhagymát. Összekeverjük a felkockázott csirkemellel, és 30 percig állni hagyjuk. Wokot vagy serpenyőt füstölésig felhevítünk, hozzáadjuk az olajat. Beletesszük a felszeletelt hagymát és a pácolt csirkét (a páccal együtt), majd erős lángon dobva-rázva addig pirítjuk, amíg a csirke átsül. Összekeverjük a zöldcitromos mártogató hozzávalóit, és négy kis tálkába osztjuk. Párolt jázminrizzsel és salátalevelekkel tálaljuk. Úgy fogyasztjuk, hogy a salátalevelekbe teszünk néhány falat csirkét, begöngyöljük, majd a zöldcitromos lébe mártogatjuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.

Őrült rendszer, de van benne pénz

  • Szekeres István

Amikor a tavalyi párizsi olimpián a tekvandós Márton Viviana megszerezte a hatodik – igaz, spanyol import – aranyérmünket, Orbán Viktor (noha eredetileg nyolcat várt) SMS-t küldött Schmidt Ádám sportállamtitkárnak: „Maradhat.” A kincstári humor mögül is elővillant a tény, hogy a sportélet is a miniszterelnök kezében van.