chili&vanília - Lok lak

  • .
  • 2011. május 26.

Trafik

A kambodzsai konyha kevésbé ismert és népszerű, mint a szomszédos thai vagy vietnami. Angkor ugyan a turizmus világtérképére helyezte Kambodzsát, a nemzeti eledel, az amok, vagyis a fűszeres, kókusztejes, banánlevélben párolt hal azonban még messze nem tör nemzetközi hírnévre.
A khmer konyha ízeit tekintve leginkább a thaihoz áll a legközelebb, annál azonban kevésbé intenzív fűszerezésű és csípős. A vörös khmer rezsim borzalmai rányomták a bélyegüket az étkezési kultúrára is. Számos ételt azért nem készítenek, mert kevés az idős ember, aki ismerné az eredeti recepteket.

A két legjellemzőbb és legalapvetőbb hozzávaló a rizs és a hal. Ez utóbbiból akad tengeri és édesvízi is - rengeteget ad a hatalmas tó, a Tonlé Sap. Számos formában készítik: currymártásban, levesben, főzve, párolva, sütve, pálmacukorral karamellizáltan grillezve. A khmer konyha másik fő alkotóeleme és fontos ízesítője az ún. prahok: fermentált halpaszta, amelyhez a halat hónapokon át erjesztik, és ezzel ízesítenek. Rengeteg különböző zöldséggel főznek, sütőtök, édesburgonya, tarogyökér a leggyakoribbak. A saláták éretlen zöld papajából, mangóból, pomelóból és szárított rákból, halszószos öntettel készülnek. Kókuszdió és édes egzotikus gyümölcsök (mangosztán, rambután stb.) gazdagítják az alapanyagaik választékát. Na meg van egy világhírű borsuk, Kampot városában terem, és ma már ritka, különleges fűszerként tartják számon. Luxuséttermekben ezzel készülne az alábbi, szintén kambodzsai specialitás, a lok lak, amelyet leggyakrabban marhahússal főznek, itthon azonban egy jobb fajta - de mindenképpen frissen őrölt - feketebors és csirke is megteszi.

Szójaszószos-borsos csirke

Hozzávalók (4 adag)

2 teáskanál cukor

1 púpozott teáskanál só

1 púpozott teáskanál frissen őrölt bors

2 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál osztrigaszósz (készen kapható)

2 evőkanál sűrített paradicsom

4 gerezd fokhagyma, lereszelve

60 dkg csirkemellfilé, felkockázva

4 evőkanál olaj

2 hagyma, felszeletelve

Zöldcitromos mártogató:

2 teáskanál cukor

2 teáskanál só

2 teáskanál durvára tört bors

2 zöldcitrom leve

Tálaláshoz: rizs, salátalevél

Összekeverjük a cukrot, sót, borsot, szójaszószt, osztrigaszószt, sűrített paradicsomot és a lereszelt fokhagymát. Összekeverjük a felkockázott csirkemellel, és 30 percig állni hagyjuk. Wokot vagy serpenyőt füstölésig felhevítünk, hozzáadjuk az olajat. Beletesszük a felszeletelt hagymát és a pácolt csirkét (a páccal együtt), majd erős lángon dobva-rázva addig pirítjuk, amíg a csirke átsül. Összekeverjük a zöldcitromos mártogató hozzávalóit, és négy kis tálkába osztjuk. Párolt jázminrizzsel és salátalevelekkel tálaljuk. Úgy fogyasztjuk, hogy a salátalevelekbe teszünk néhány falat csirkét, begöngyöljük, majd a zöldcitromos lébe mártogatjuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.

Mozaikkockák

A hazai neoavantgárd egyik meghatározó alakjaként Erdély Miklós (1928–1986) a sok műfajban alkotó, polihisztor művészek közé tartozott.

Abúzus, család

  • Balogh Magdolna

Egyéni hangú, markáns képviselője Ivana Dobrakovová a szlovák kritika által expat-prózaként emlegetett prózai iránynak. Ezzel az angol „expatriate”, azaz tartósan vagy ideiglenesen külföldön élő szóból eredő kifejezéssel azokra a művekre utalnak, amelyek a rendszerváltozás adta lehetőségekkel élve külföldön szerencsét próbáló fiatalok problémáiról beszélnek.

Árvák harca

A jelenből visszatekintve nyilvánvaló, hogy a modern, hol többé, hol kevésbé független Magyarország a Monarchia összeomlásától kezdődő történelmében szinte állandó törésvonalak azonosíthatók.