étel, hordó - AKÁCOS

  • .
  • 2010. április 22.

Trafik

A kép megtévesztő. Műemlék jellegű, barokk r.
kat. templomot, klasszicista kúriát, a legrosszabbb esetben a hatvanas években felhúzott "kocka" tanácsházát képzelnénk a környékére: tejjel-mézzel édesített lokálpatriotizmust, apró, ám megbízható léptéket. Mindez valamikor régen talán igaz lehetett, bár ki tudja? Mert kétségtelen, hogy akkoriban (maradjunk a hatvanas éveknél) még HÉV szelte át Budatétény határvidékét, és minden kertben barackfa rügyezett, csakhogy az idilli illatozást - széljárástól függően - a sertésvágóhídról vagy a környék valamelyik vegyi üzeméből áradó bűz tette élvezhetetlenné. Nem volt könnyű dolga annak, aki kerthelyiséget működtetett errefelé. Pedig úgy tűnik, az Akácos már akkor megvolt.

Ma nincsenek efféle bajok, legfeljebb a sztrádának is eladható Nagytétényi út kipárolgása rondít a levegőbe, ám az ellentmondás szakadéka szélesebbé vált. Az út túloldalán a Campona bevásárlóközpont terül el, mondhatnánk, hogy "a múlt és a jövő néz farkasszemet egymással", de valójában nincs harag vagy indulat, ritkán van ennyire távol egymástól egy utca két oldala.

Az Akácosba nem lehet belátni, a kerthelyiséget vaskos kőkerítés szigeteli, kár, hogy a hideg tavaszban még nem jött el a kiülés ideje. Odabent családias kocsmázás nyomait észleljük, tegeződés, keresztnéven szólítás, de inkább kávé, mint konyak, viszont az étlap csak minket érdekel. És persze nincs meglepetés. Ahogy sejtettük, a kínálat "magyaros", az árfekvés alacsony, a kiszolgálás több mint kedves. A tejfölös, galuskás gombalevesnél (480 Ft) minden a várakozásunknak megfelelően alakulna - kellemes, jól fűszerezett, a melegével sincs baj -, ha mellőzték volna a "gépi" galuskát. Felesleges túlzás, ami hűtőházias konyha gyanúját ébreszti. Rafinált fogásnak ígérkezik a borjúsült citromszósszal, baconos zöldbabbal és krokettel (2100 Ft). A hússal nincs is bajunk, a többi alapanyag viszont vélhetően konzervgyárból, mirelitüzemből érkezett. Kár, mert a recept zseniális, vagyis friss alapanyagokkal az élvezetek netovábbja lehetne. Sajnos ugyanezt mondhatjuk a tejszínhabos, áfonyás túróspalacsintáról (520 Ft) - igazi tejszínnel, házi lekvárral, frissen kisütve csodákra lenne képes. De itt csak a forróság uralkodik, nyelvégető hőmérséklet, amit leggyakrabban a túlmikrózás idéz elő.

Figyelmébe ajánljuk