étel, hordó - RÉGI SIPOS

  • .
  • 2011. április 21.

Trafik

Van egy visszatérő rémálmunk, s ha Újházi-tyúklevest, töltött káposztát és diós kalácsot vacsorázunk, biztosan előkerül. Szóval népszavazást tartanak a III.
kerületben, ami persze csak afféle játék: "Drága óbudai polgártársak, döntsük el közösen, hogy nagy múltú kerületünknek melyik a leggyalázatosabb terepe?" Ebben még semmi különös nincs, attól lesz "nightmare" a dolog, hogy legalább kétharmados többséggel (de inkább négyötödössel) a "paneldzsungel" nyeri el a szégyenteljes címet, pedig...

A Bécsi út belső szakaszán, közvetlenül a Szépvölgyi út után állunk meg, ahol a kilencvenes vagy a nulla-nullás években "Krúdy ihlette" városrehabilitáció zajlott - a magunk részéről ez mindennek az alja. A kivitelező megannyi "ékszerdobozt" álmodott a placcra - sikerült is olyan hatást elérnie, mint alpesi házzal az Alföldön vagy székely kapuval a Nagy Lajos király útján. Ennél azonban sokkal nagyobb baj, hogy erre a patyomkinkodásra rátelepült egy voltaképpen vállalható szolgáltatóipar, sőt a közönségsiker sem maradt el.

Isten látja lelkünket, megpróbáltuk, hogy itt keressünk vendéglőt - találtunk is -, de valahogy elment az étvágyunk. Akkor már inkább a sűrű Lajos utca, ami legalább jellegtelen. Különben is, itt van a Régi Sipos, legendák keringenek róla, és nem is csak amiatt, hogy több mint nyolcvan éve áll a halrajongók szolgálatában. Sajnáljuk, hogy az időjárás miatt a kertész lest (a Régi Sipos igazából halászkert) mellőznünk kell, így a jó ízléssel berendezett, füstmentes belső marad meg emlékezetünkben, ahol természetesen akvárium is helyet kapott.

Vasárnap kora délután alig van szabad asztal, a rutinos felszolgálók pontosan úgy működnek, ahogy efféle tradicionális helyen illik: profin, kissé fennhéjázva, az intimpistáskodást mellőzve. Az étlapon legfeljebb a vízi vonalon akadnak érdekességek; a libaleves maceszgombóccal egyszerűen jól hangzik. Nem is lenne rossz - a leves és a hús egészen kiváló -, ám pont a lelkét, a gombócot főzték túlságosan puhára, ez pedig - remek összetétele ellenére - megbocsáthatatlan. A rokfortos harcsával vigasztalódnánk, amit sült körtével tálalnak. A jellegtelen harcsaízt megbolondítja ugyan kissé a rokfort, ám a roppant gusztusos gyümölcskíséret ellenére sem kap szárnyra. Mindent elmondunk avval, hogy az egészből a hagymás tört krumpli volt a legemlékezetesebb.

Viszont nagyon jólesett a csupán levezetésnek szánt mézes krémes, kellő elfogultsággal éppen ebben a szerény édességben fedezhetjük fel a régi "buda többnyire hamisan megénekelt remek ízeit.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?