mi a kotta? - Kormányos és biciklista

  • .
  • 2011. február 10.

Trafik

1972 februárjában az éppen újraválasztási kampányára készülő amerikai elnök, Richard Milhouse Nixon - túl az elhíresült pingpongdiplomácia kölcsönös gesztusain - a nemzetközi közvélemény meglepetésére feleségestül és Kissingerestül Pekingben termett, és közvetlen tárgyalásokba bocsátkozott a Kínai Népköztársaság idős vezetőivel, a félelmes hírű "nagy kormányossal", Mao Ce-tunggal és az erős szemöldökű örökös miniszterelnökkel, Csou En-lajjal (képünkön Nixon ez utóbbi társaságában díszvacsorál). A találkozó kétségkívül történelmi jelentőséggel bírt, ám e rovatban aligha említenénk fel, amennyiben John Adams nem írt volna egy egészen helyre kis operát e bizarr találkozóról Nixon Kínában címmel, s ha most ennek a dalműnek az előadását nem sugározná világgá a Metropolitan Opera.
A közvetítést ezúttal is két fővárosi helyszínen tekinthetjük meg: a Művészetek Palotájában és az Urániában (február 12., hét óra).

Innen mondhatni egyetlen "nagy ugrás" a hét koncertprogramja, amelynek a legfontosabb eseménye alighanem a Budapesti Fesztiválzenekar három bérleti hangversenye lesz (Nemzeti Hangversenyterem, február 10. és 11., háromnegyed nyolc, február 12., fél négy). A Pinchas Steinberg által elvezénylendő program a Francia est elnevezést viseli, s a második részt egymagában kitöltő Fantasztikus szimfónia társaságában két valóságos csemegét kínál az összeállítás. A nyitószám César Franck szimfonikus költeménye, a befejezésében Berlioz művével összecsengő Az elátkozott vadász lesz, melynek irodalmi alapjául a Münchhausen báró kalandjait lejegyző Gottfried August Bürger sötét rémmeséje szolgált. A második szám Franck nagy tehetségű tanítványa, a balvégzetű Ernest Chausson életművéből való: A szerelem és a tenger költeménye című pompás dalciklust Jelena Zsidkova énekszavával nyílik majd háromszoros alkalmunk meghallgatni. Chausson fátuma amúgy a kerékpár volt: 1899-ben az alig 44 éves komponista egy lejtőn elvesztette az uralmát biciklije felett, gépével együtt egy téglafalnak csapódott, s azonnal szörnyethalt.

Általánosabb halálnem jutott osztályrészéül a hivatásszerűen kémikusként működő Alekszandr Porfirjevics Borogyinnak, aki 1887-ben egy álarcosbál kellős közepén kapott szívrohamot. Az orosz ősmúlt daliás világát bemutató II. szimfóniáját az elkövetkező napokban a Győri Filharmonikus Zenekar hozza el Pestre, Beethoven Hármas versenyével és az idén nyolcvanesztendős Szokolay Sándor Nyitány-fantáziájával egyetemben (Nemzeti Hangversenyterem, február 15., fél nyolc). A Hármas verseny szólistái Baráti Kristóf, Várdai István és Zsoldos Bálint lesznek, s ha már éppen a hármas számot környékezzük, hát semmiképp se hagyjuk említetlenül a hét legnagyobb zenei vállalkozását: a Budafoki Dohnányi Zenekar Vox Fortissima-bérletének második estéjén (Nemzeti Hangversenyterem, február 13., fél nyolc) az osztrák Roberto Paternostro irányítása alatt Mahler gigantikus III. szimfóniájának gyürkőznek majd neki az összeszövetkezett előadók.

Figyelmébe ajánljuk