rés a présen - "A punk nehezen fér össze a balettel" - Gaya Arutyunyan dobos, énekes

  • .
  • 2011. szeptember 22.

Trafik

rés a présen: A Wattican Punk Ballet egy performanszcsoport vagy egy zenekar? Gaya Arutyunyan: Százszázalékosan vizualista személy vagyok, ezért mindennek szépnek, szenvedélyesnek és felejthetetlennek kell lennie. A mi duónk természetesen nem egy színházi előadás, hanem inkább egy olyan zenekarról van szó, mely különösen fontos szerepet szán a vizualitásnak.

rap: Mihez közelíthető a zenei része?

GA: A formációnk jellegét meghatározza, hogy ez egy duó. A világban nagyon kevés olyan zenekar van, ahol a dobos énekel és egyszerre frontember is. Ugyanakkor olyan zenekarról még én sem hallottam, ahol a dobos-énekes-frontember egy lány. A duónk második tagja az öcsém, Karen, aki nagyon tehetséges zeneszerző és multiinstrumentalista. Ezért ez különleges projekt, melyben nagyon bátran szintetizálódik a punk, a funky, az archaikus és pszichedelikus rock.

rap: Van előélete az alakulatnak? Kik alapították és mi volt a kezdeti elgondolás?

GA: Tíz évig vezettük a Deti Picasso nevű ethno-rock zenekart, mely módfelett sikeres volt Európában. Több mint 27 országban turnéztunk, felléptünk Európa legfontosabb fesztiváljain és klubjaiban, felvételeket készítettünk az Einstürzende Neubauten, a Laibach, a Schtimm tagjaival, illetve Jason Webleyvel, Bobby McFerrinnel és Tony Levinnel is voltak közös projektjeink. Ez egy igazán nagy zenekar volt, viszont most új kihívásokra van szükségünk, ezért mindent elölről szeretnénk kezdeni. A projekt célja, hogy szabad tereket feszegessünk, ahol csak a mi személyes ízlésünk szabja meg a határokat.

rap: Örményországban, illetve Oroszországban mik a zenei trendek?

GA: Az orosz rockzenében előbb születik meg a szöveg és utána a zene, míg Nyugaton többnyire előbb jön a dallam, és hozzá alkalmazkodik a dalszöveg. Az irodalomnak és ezáltal a szövegnek még mindig nagy kultusza van Oroszországban. Ezért az erős ska-punk hullám után most a hiphop éli aranykorát. Mi viszont a bonyolultabb zenei szerkezeteket szeretjük, ezért nálunk a zene kerül a központba. Örményországban még mindig nagyon erős hatása van a népzenének, például a helyi reggae vagy alt-rock zenekarok is erős folkos elemekkel gazdagítják zenéjüket.

rap: Mikor és hol lehet benneteket megnézni?

GA: Szeptember 30-án debütálunk az A38 Hajón, ahol tv-felvétel is készül a koncertről, majd október 27-én koncertezünk a Gödörben. A magyarországi koncerteket egy európai turné is követi Ausztriában, Szlovéniában, Olaszországban és Skandináviában.

rap: Mi a gond a Vatikánnal?

GA: A Vatikán talán az egyetlen olyan hely a Földön, ahol nehéz elképzelni egy rockkoncertet. Már az Északi-sarkon is zúztak zenekarok. Ez inkább egy szójáték, ami a zenekar egzotikus jellegére utal. A punk nehezen fér össze a balettel, de ha el is képzelhető ez az absztrakt fúzió, akkor is ott van a Vatikán, melyet amúgy nem hagyományosan írunk le, a watt mértékegységre és ezzel a hangerőre utalva.

Figyelmébe ajánljuk