rés a présen - A trükk az... - Hártó Szilvia, a Bijou zenekar énekese

  • .
  • 2009. július 30.

Trafik

rés a présen: A te ötleted volt, hogy "vad" rockzenészekkel egy kevéssé divatos, csendes és lassú csapatot alapítsatok? Hártó Szilvia: Az alapító tagok, Asztalos Zoli és Horváth Gábor találták ki, hogy kellene egy jó kis downtempó banda Magyarországra. Mindannyian szeretjük a nyugis, elszállós, lassú tempójú zenekarokat, mint a Morcheeba, a Thievery Corporation, a Massive Attack vagy a Portishead, ám ez a stílus néhány évvel ezelőtt még teljesen hiányzott a hazai zenei palettáról.
Gábor azóta kilépett a zenekarból, Menyhárt Leó gitárossal és Koroknay András basszusgitárossal lett kerek a Bijou, és mind a négyen azt valljuk a zenénkről, hogy minél lassabb és finomabb, annál jobb.

rap: A Petőfi Rádiónak köszönhetően lett néhány slágeretek a milyen stílusban is?

HSZ: Triphopként indult, persze minimál, és downtempó is, van benne egy adag bossa nova, kicsit csajos. Talán a legjobb jelző a zenénkre, hogy bizsus.

rap: Milyen helyeken léptek fel?

HSZ: Füstös kiskocsmákba és napsütötte fesztiválokra illünk leginkább. Budapesten szinte minden klubban megfordultunk már, ahol pedig még nem, ott remélem, majd ezután. Egyre több meghívást kapunk vidékre is. A közönségünk korra, nemre, zenei stílusra való tekintettel is nagyon színes, és sokan rendszeresen ott vannak a koncertjeinken. A trükk az, hogy nincsen lemezünk, így ha valaki Bijou-t akar hallgatni, nincs mese, el kell járnia a koncertjeinkre.

rap: Mióta írsz szövegeket?

HSz: Azt, hogy a szövegeket is én írjam, nem én találtam ki. Megkaptam a feladatot a fiúktól, hogy az énekdallamokon kívül ezzel is nekem kell megküzdenem. Hiába győzködtem őket, hogy attól, hogy valaki énekel, még nem feltétlenül költő. Aztán nekik lett igazuk, nem vagyok reménytelen eset szövegíróként.

rap: Mivel foglalkozol civilben?

HSZ: Angolt tanítok egy váci nyelviskolában.

rap: Kik a kedvenceid?

HSZ: Nyitott vagyok, hangulatfüggő, hogy mit hallgatok. Az utóbbi időben például Jo-o & Bebel Gilberto, Stan Getz, Nouvelle Vague, Shivaree, most épp Nina Simone és Marilyn Monroe a kedvencem. De két hónapja még teljesen más muzsikákat hallgattam.

rap: Milyen nyári kalandok vannak még hátra?

HSZ: A nyári szünetünk után Szegeden, a SZIN-en augusztus 27-én, augusztus 29-én pedig újra Budapesten, a Kertemben játszunk.

Figyelmébe ajánljuk