rés a présen - "Igazán jobb sorsot érdemel" - Iványi Emese marketingvezető, kurátor

  • .
  • 2011. július 28.

Trafik

rés a présen: Miért fontos, hogy a Vylyan Pincészet kulturális programokat rendezzen? Iványi Emese: Nem elég jó bort készíteni. Akkor sem rám, sem az értékesítő csapatra nem lenne szükség.
A borok arcát főleg a termőhely és a borász formálja, a pincészet arca, "sztorija", imázsa pedig nálunk - személyes érdeklődés miatt - a kultúrából, művészetekből építkezik. A bor és a kultúra összekapcsolódó fogalom, az untig idézett Hamvasnál nem tudom jobban megfogalmazni, "igazán jól bort csak az tud inni, aki múzsai nevelésben részesült, verseket olvas, képekben gyönyörködik, zenét hallgat". A bor maga felfogható megismételhetetlen műalkotásként is, így visszatükröződését a művészetekben természetesnek tartom.

rap: Mi volt előbb, a Katlan fesztivál, vagy a hordókiállítás ötlete?

IE: Külön-külön, de mégis egy időben álmodtunk, Kiss Móni és Bérczes Laci az Ördögkatlant, én a Művészi Hordókat. A Vylyan művészetpártoló profilja és persze a jó barátság miatt Ördögkatlan alapító-szervezők és helyszín lettünk. Ilyenkor, augusztus elején, az Ördögkatlan idejére a "világvége" világ közepévé változik, teljesen szürreális, mikor a rengeteg falusi program közül nem tudunk választani.

rap: Mikor és hogyan kezdtétek csinálni a kiállítást, kik vettek benne részt?

IE: Az alapötlet kicsit emlékeztet a színes tehenekre, de annál jóval több. Már az alapanyag miatt is. Sokan nem gondolnák, mennyi fontos mozzanat történik, míg bor kerül a hordóba, az alkalmas fa kiválasztásától az évekig tartó dongaérlelésig. A kádárokat legalább annyira tisztelem, mint a képzőművészeket. Ehhez képest egy boroshordó élettartama rövid négy évjárat. Egy kiselejtezett boroshordó igazán jobb sorsot érdemel, s innen kezdődik a művészi hordók története. A sokszínű művészi asszociáción múlik, milyen lehetőséget bontanak ki a hordóból. A művészeknek - fiatal tehetségektől nagy nevekig (pl. Pinczehelyi Sándor) - a jó borok is ihletet adnak (a honorárium nagy része ugyanis bor). Hogy végig elfogultság nélkül szigorúan tartsuk a színvonalat, a válogatásban külső erők is segítségünkre vannak, például Várkonyi György pécsi művészettörténész.

rap: Idén lesz-e újdonság hordóban, egyéb programok terén a fesztivál alatt?

IE: A hordóprojekt negyedik évében irányt váltunk, Borsos Lőrinc, Horváth Tibor, M. Páll Zoltán és Radics Márk képzőművészek hordóit az Ördögkatlanról elmaradhatatlan Kapa-Pepe-színészpáros vidám performansza avatja augusztus 6-án, szombaton. A Vylyan Terasz idén is az irodalmi programoké és dzsesszkoncerteké, de itt lesz Korniss Péter fotográfus tárlata is. ' az Ördögkatlan idei díszvendége.

rap: Mik a terveid a távolabbi jövőben?

IE: Nemrég hosszú levelezés után végre személyesen találkoztunk Böröcz Andrással. A New Yorkban élő (és környékünkhöz is gyermekkori szálakkal kötődő) művész életművének egyik legfontosabb sajátja az abszurdba hajló személyes ikonográfia, aminek évtizedek óta építgetett egyik szála a "Hordók élete". A hordók rajzsorozaton, különlegesen megmunkált tojásokon tűntek fel korábban, de a szokatlan anyagokhoz és hagyományos mesterségekhez vonzódó művészt régóta foglalkoztatják a témában és anyagban rejlő olyan lehetőségek, amelyek monumentális műformák (szobrok, installációk) létrehozására is alkalmasak. Épp ezért jelenti a megújulás és a nemzetközi szintű minőségi léptékváltás kivételes lehetőségét Böröcz András együttműködése a Művészi Hordó projekttel, aminek eredményét reményeink szerint 2012-ben láthatja a közönség Kisharsányban, Pécsett és New Yorkban!

rap: Hogyan kerültél kapcsolatba a borászattal?

IE: Úgy jött, mint a szerelem, nem volt ilyen téren családi örökség. A kulturális szektorban kezdtem dolgozni, de mellette a bor felé hajtott minden, az volt az álmom, hogy a borokhoz és a kultúraszervezéshez egyaránt kötődő munkám lehessen. 2004-ben kerültem a kisharsányi Vylyan Pincészethez, ahol a borok, a PR, a marketing mellett a művészetekkel is foglalkozhatom, inspiráló csapatban.

Figyelmébe ajánljuk