rés a présen - Rózsaszín hét - Steigler Sándor szervező, a pride.hu szerkesztője

  • .
  • 2010. július 1.

Trafik

rés a présen: Mihez és kikhez kötődnek a Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Film- és Kulturális Fesztivál kezdetei? Steigler Sándor: A melegfesztiválok előfutára az 1992-ben megtartott Pink Piknik volt, melyet az akkori LMBT-szervezetek rendeztek. A helyszínt nem hirdették meg pontosan, a vállalkozó kedvű meleg lányokat és fiúkat a Kolosy tértől földre, fára, kerítésre ragasztott vagy festett rózsaszín háromszögek igazították útba.
Az első kulturális fesztivált - filmvetítésekkel, előadásokkal - 1993-ban rendezték Pink Week néven a Toldi moziban. A rózsaszín hét gerincét a Balázs Béla Stúdió által rendezett Első Magyar Meleg Filmfesztivál adta.

rap: A fesztivál történetének mik a legfontosabb állomásai?

SS: 1997-ben a Capellából elindult az első melegfelvonulás. Ekkor még csak 300 leszbikus és meleg menetelt a méltóság nevében. Ezt követően 2002 hozott újat, amikor Budapest főpolgármestere nyitotta meg a négynapos fesztivált. 2003-ban a filmfesztivál vándorjellege megszűnt, a Művész mozi lett a központi helyszín. 2007 volt sok tekintetben fordulópont: a kormány egy tagja coming outolt a megnyitón, ekkor érte először támadás a felvonulást, és ebben az évben a fesztivál a Művész mozi második leglátogatottabb eseménye volt.

rap: Az utóbbi években rosszabbra fordult a büszkeségmenet sorsa. Vonatkozik ez a fesztivál programjaira is?

SS: A fesztivál kulturális eseményeit szerencsére nem befolyásolták az utcán randalírozó szélsőségesek. A filmfesztivál sorra olyan filmeket mutat be, amilyeneket csak ekkor lehet itthon látni, némelyeket pedig csak ezt követően fedezik fel maguknak a forgalmazók.

rap: Mik az idei, július 4. és 11. között zajló fesztivál kiemelt programjai?

SS: A filmfesztivál és a beszélgetések a programsorozat vázát adják. Ezenkívül kiemelném a két színházi előadást: a Garbo és a Pincér című darabot. Idén először rapid randit rendezünk külön a lányoknak és külön a fiúknak, meg táncestet a hazai LMBT-tánciskolák szervezésében. Persze a bulizás is elmaradhatatlan része a fesztiválnak, a bulik bevételéből a következő évet alapozzuk meg.

rap: Melyeket tartod te a leglényegesebb programoknak?

SS: A szombati Meleg Méltóság Menetét. Szimbolikus jelentősége van: láthatóvá válunk az év egyetlen napján. Persze aki nem csak ez alapján szeretne megismerni bennünket és teljesebb képet szeretne kapni az LMBT-emberekről, azoknak a beszélgetéseket ajánlanám és a filmfesztivált.

rap: Melyikek a jó melegfesztiválok a világban?

SS: Idén Európa melegfesztiválját Varsóban rendezik július 9-18. között. Ha valaki felhőtlenebb felvonulást szeretne, akkor Bécs az ideális cél (július 3.). De Berlin, Amszterdam, Madrid és más, tőlünk nyugatabbra fekvő európai nagyváros felvonulásait és fesztiváljait érdemes megnézni, ahol már inkább az önfeledt szórakozásról szól az adott nap délutánja. Minderről és a saját fesztiválunkról is sok információ érhető el a www.budapestpride.hu és a www.pride.hu oldalakon.

Figyelmébe ajánljuk