rés a présen - "Szeretem a János Vitéz vasutat" - Tom Popper frontember, főszerkesztő

  • .
  • 2010. október 14.

Trafik

rés a présen: Mióta élsz Magyarországon? Tom Popper: 1991-ben jöttem ide, mert találkoztam egy magyar nővel New Yorkban. Apám magyar ugyan, de nekem ez olyan volt, mint a Drakula-mítosz, és soha nem tett kíváncsivá Magyarországra.
A szerelem és a glasznoszty iránti kíváncsiság hozott ide. Amikor '91-ben megérkeztem, nagyon izgalmas hely volt ez, és azóta is az. Még mindig szeretem az itteni életformát, és a Budapest iránti szerelem is ugyanolyan erős, bár észrevettem az egyre erősödő nemzeti záróizmokat. Az embereknek le kéne lazulniuk erről a szélsőjobb dologról, és észrevenniük, hogy a rasszizmus a vesztesek pályája.

rap: A Time Out budapesti mutációjának a főszerkesztője vagy. Szereted ezt a melót?

TP: Peterjon Cresswell hozta Budapestre ezt a brit újságot, és örültem, hogy csatlakozhatok. Jó alkalmasnak lenni arra, hogy az ember a városban történő izgalmas dolgokról tudósítson. Páratlan itt az éjszakai élet. Kávézók, kocsmák, éttermek, extrém boltok, fürdők és buggyant művészek. És szeretem a János Vitéz vasutat is a Vidám Parkban. Budapest sokkal izgalmasabb, mint a legtöbb európai város, és a legjobb dolgok sokszor nem nyilvánvalóak benne, ezért jó, hogy ez az újság el tudja igazítani az utazót.

rap: Mikor, kikkel és miért alakult a Homeless Millionaires nevű zenekarod?

TP: Olyan két éve létezik a csapat. PG Marottal (Marot Péter) kezdtem, aki eljött dumálni hozzám. Azt mondta, érdekelné az angol nyelvű szövegekkel való bíbelődés, így kitaláltunk néhányat, beleértve a Homeless Millionaires-himnuszt, a "Vodka, Methadone, Glue!" című számot. A "G" egy zenei mágus, ahogy azt a B‘lga-, a Hooligans- vagy a Dublőrz-rajongók nagyon jól tudják. ' szedte össze Mark Phelant és Ludányi Lászlót, akik szintén jó zenészek. Mi énekeltünk, "G" zenét írt, és a laptopján varázsolt a stúdióban. Még mielőtt tudtuk volna, már voltak számaink. Én vagyok a legkevésbé tehetséges a zenekarban, amikor zenélésről van szó, de nekem meg sűrű szemöldököm van, és ez fontosabb, mint gondolnád. Sose hittem volna, hogy lesz zenekarom, de már csak néhány dolog választ el a sztárságtól: egy sikeres turné, egy jól menő lemez, egy hollywoodi szerződés és ez a bosszantó, férfias kopaszság. Különben mindenre kész vagyok.

rap: Hogyan készülnek a dalok?

TP: Néha maguktól jönnek a szövegek, néha mi magunk írjuk őket. A "Yorker biker" például az Andrássy úton jutott eszembe, bicajozás közben. A "Let's gate-crash the party" meg a Mark sztorija egy éjszakázásból, a "Commodore 64" arról szól, ahogy a Ludesz dolgozik. Aztán a "G" gitározik, Mihalik Viktor a Bikiniből pedig az ütős konzultánsunk.

rap: Mikor lesz lemez?

TP: Már mixelték, maszterelték, mix-maszterelték és remaszterelték meg minden. Jó, fogalmam sincs, mit jelentenek ezek a technikai kifejezések, de a lényeg, hogy az új albumunk hamarosan kész lesz. Közben nyugodtan meg lehet nézni a Homeless Millionaires-klipeket a Youtube-on és a Myspace-en.

rap: Közeli koncertek?

TP: Október 31-én a Szabad Az Á Halloween-partiján játszunk Puerto Ricó-i punkokkal együtt, teljes díszben, és lesz Rádió 666 is. Kár volna kihagyni! Aztán november 12-én a Roham kocsmában egy totál underground, alternatív bulin játszunk. Nem tudom, ki invitált vagy engedett be engem erre a szcénára, de örülök, hogy benne vagyok. És a zenénk nagyon jó lesz.

Figyelmébe ajánljuk