rés a présen - "Testem-lelkem egy óriási receptor" - Batarita koreográfus-táncos

  • .
  • 2011. január 20.

Trafik

rés a pérsen: Jó ideje már csak butoh tánccal foglalkozol. Batarita: Még mielőtt elkezdtem volna foglalkozni a butoh-val, 2002-ben Carlotta Ikeda a Tiéd című előadásom után azt mondta: "Te butoh táncos vagy!" Valami már akkor megvolt bennem, ami miatt mindig is sajátomnak éreztem ezt a műfajt. Tanulni kezdtem, és tanulom azóta is.
A butoh mellett nagy hatással volt rám a német expresszionista Mary Wigman és mestereim, P. Berczik Sára, E. Kovács Éva, dr. Dienes Gedeon és Szöllősi Ágnes mozdulatművészek. Öt éve az ázsiai munkáim során elkezdtem tradicionális táncokat és néptáncokat is tanulni (Thaiföldön kohnt, Japánban kagurát, Dél-Koreában tal chumot), melyek szintén szervesen beépülnek a munkáimba, gyakran a magyar néptánccal keveredve. A saját stílusom megteremtésén dolgozom. Azt hiszem, ezt nem lehet már tisztán butoh-nak nevezni.

rap: Kik a kedvenceid?

B: Mivel már hatodik éve rendszeresen dolgozom Japánban, nagyon sok előadást látok. Például Yoshito Ohnót, Sankai Jukut, Carlotta Ikedát, Zulut és még nagyon sokakat, de a legnagyobb kedvencem mégis Ko Murobushi, akivel az év második felében egy duót hozunk létre.

rap: Hogy készítesz el egy darabot?

B: Nyitott szemmel járok a világban, testem-lelkem egy óriási receptor, de nem a történetek érdekelnek, hanem az általuk generált érzések. Ha rám talált az ötlet, rajzolni kezdek, írok, és mindenféle képeket gyűjtök össze, majd ezekből egy montázst készítek. Ekkorra már látom a jelmezt, a díszletet, amit meg is rajzolok, gyakran el is készítem. Majd egyre több kép érkezik a fejembe, és elképzelem a zenét, a zene hangulatát is, amit Kerek István szerez a darabjaimhoz már nyolc éve.

rap: Mikor van a következő fellépésed?

B: A soron következő bemutatóm az Évszakok című térspecifikus munkám színpadi adaptációja lesz március 1-jén Budapesten, a Merlin Színházban. Szintén ezzel a darabbal márciusban Ecuadorban turnézom. Május végén és júniusban a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Nemzeti Táncszínházban és a Gödör Klubban lesznek előadásaim, majd ezt követően Németországban rendezek, és Japánban elkezdem a koprodukciós munkát Ko Murobushival.

rap: Mivel foglalkozol a táncon kívül?

B: Az előző évadban három operát rendeztem a Magyar Állami Operaház felkérésére (Britten: A kis kéményseprő, Donizetti: Rita, Cimarosa: A karmester). A két utóbbihoz jelmezt és díszletet is terveztem. Most az "Itt vannak a japánok" 2. Butoh és Előadó-művészeti Fesztivált szervezem, ami Budapesten szeptember 26-án indul a Merlinben, majd tovább utazik Pécsre, Pozsonyba, Krakkóba. Mindezek mellett negyedik éve a kagurát (a sinto vallás spirituális zenéje és tánca) kutatom.

Figyelmébe ajánljuk