rés a présen - "Véletlen, mint minden" - Bocskor Bíborka énekes (Magashegyi underground)

  • .
  • 2010. március 25.

Trafik

rés a présen: Az MR2-es népszerűségi hullám után hirtelen eltűntetek, aztán most ismét koncerteztek. Hogyan van ez? Bocskor Bíborka: Szerencsés egybeesés, hogy egy dalunk (a Szeplős váll) pont akkor lett kész, amikor az MR2 indult.
Nekik megtetszett és elkezdték játszani, aztán megtetszett a közönségnek is. Mi pedig koncerteztünk, kiadtunk egy kislemezt, megtartottuk az első aluljáróturnénkat, jelöltek minket Fonogram-díjra, klipet készítettünk, és a második klip forgatása után leszálltunk a hullámról. Aztán tavaly április 1. óta rendszeresen találkozgatunk a közönséggel, vidéken, Budapesten, egyre szélesedő körben, és ez elég jó.

rap: Hol találtátok ezt a fura nevet?

BB: Akik az undergroundot megpróbálják felvinni a magas hegyre, azok minimum sziszifuszi munkát végeznek, bár a név "filozófiai" tartalma ebben ki is merül. Kiválasztottunk két egymástól távol álló pontot, azért, hogy minél több dolog elférjen közötte, és ez nem azt jelenti, hogy minden, csak az, ami a zenekar ízléslakmuszpapírján nyomot hagy.

rap: Erdélyből jöttél. A vidék és a nagyváros kettőssége hogyan ülepszik le a dalaidban?

BB: Erdély a nyugodt pont az életemben, ott a családom, minden a saját valóságomat mutatja. Szép és derűs tükör. Mindig tartottam a nagyvárostól, amíg rá nem jöttem, hogy pont olyan, mint a falu, hogyha az emberekre figyelsz, mert ők mindenütt ugyanakkorák. Ugyanaz a kettősség, amit előzőleg megfogalmaztam, izgalmas, mert nem külön-külön van jelen, hanem összekeveredve. Én örülnék a legjobban, ha ez érződne azokból a szövegekből, amiket írtam. Soha nem akartam, hogy a Magashegyiben csak ezek a szövegek legyenek jelen, hisz ez egy sokkal tágabb világ, ahová belefér Tariska Szabolcs és Szabó T. Anna, a népdalkollázsok és még sok minden.

rap: Mára jól mozogsz a budapesti underground zenei közegben? Kik játszanak a zenekarodban?

BB: Még csak a nézelődésnél tartok, és közben meg akarom ismerni a saját határaimon túli érzelmeimet. Jól érzem magam azok között az emberek között, akik megtisztelnek a figyelmükkel, gondolataikkal, mosolyukkal. A Magashegyi underground nem az én zenekarom, mindig furán érzem magam, ha valaki egyáltalán nevezhet így minket; "az én zenekarom" csakis a közönség lehet. A zenekarban Demeter Zoltán, Fodor Máriusz, Fűrész Gábor, Toldi Miklós, Szalai Anesz és én vagyunk a család. Akiket ünnepenként vendégül hívunk: Bakai Marci, Songoro Fatime, Songoro Misi, Nagy Ábel, és néha-néha díszvendégként feltűnik Tariska Szabolcs is. És hogy miért ők, szerintem véletlen, mint minden.

rap: Mivel foglalkozol még?

BB: Pálfy Zsolt barátommal most készítünk egy interaktív gyerekkoncertet, ezenkívül szeretek főzni, sok időt töltök felnőtt és gyerek barátaimmal, ilyesmi.

rap: Hol lehet látni benneteket tavasszal?

BB: Pár nap múlva készül el a klipünk a Szívtakarítás című dalhoz, egy kisfilm az eksztázis anatómiájáról: milyen az önfeledtség és az öröm 500 fps-on, vagy ha a National Geographicon néznéd. A lemezünk is készül, reményeink szerint április végére digitális és őszre fizikai formában is létrejön. Folytatjuk a partizánkoncerteket is, a többit meg megtudod a www.magashegyi.com-ról.

Figyelmébe ajánljuk