Vörös köd és gépi fejés

  • - winkler -
  • 1998.07.30 00:00

Tranzit

Elvileg ez volna a vendéglátóipar minimal artja - a berendezés költségvetése nagyjából megegyezik három darab jugoszláv gyártmányú kézigránát árával, melyeket ízlés szerinti elrendezésben robbantunk fel a csalárd módon kibérelt légópincében.

Technikum - Lovebarikád

III., Pacsirtamező u. 41.

Nyitva: csütörtökön 21-től, pénteken és szombaton 22-től vakulásig

Az igazi aranykornak vége, ma ilyet már sajnos nem lehet a belvárosban nyitni, a lakók még a bérlet nyélbe ütése előtt gyanút fognak: a technobrutál helyek lassan követik a tehetős középvezetőket, és kiköltöznek a kertvárosokba. Oda viszont képtelenség kijárni, ebbe pusztult bele a sokadik Total Car a Váci úton, pedig annál jobb helyet még Mad Max se tudott volna kitalálni: gyilkosan bűzlő bőrgyár, mocskos üvegtorony, kihalt gyárudvar, kísérteties stroboszkópderengés.

A Supersonic Technikum -Lovebarikád (munkanevén Technikum) lényegesen beljebb van, de akár jó jelnek is tekinthető, hogy

a taxis nem talál oda:

a legjobb, ha a szemközti Showgirls lokálba kérjük a fuvart, majd a túloldali gyárudvar Fitness Center felirata felé vesszük az irányt. Kiírva sehol semmi; az odúszerű bejáratból derengő vörös fény meg a lépcsőkön gubbasztó techno-Beavisek és rave-Butt-Headek tökéletes útjelzők.

A dizájn honi szinten ez idáig messze a legjobb: klasszikus Fekete Lyuk korszerű változatban. Permanens vörös köd, majdnem annyi leárazott bőrgarnitúra, mint a Tutto Mobiliben, a termek számosak, a férfivécét mintha F. Zámbó Öcsi tervezte volna -ha már itt tartunk, elég méltatlan, hogy egy ilyen intézményben vécés néni legyen, de lehet, hogy az máshol volt, már nem emlékszem pontosan. Az ellátás kicsit, hm, nehézkes, mert egyféle viszki ugyan van bőven, négy felessel azonban sikerült teljesen kimeríteni a hely Jägermeister-készletét, ebből is kettőt a másik pultból kellett hozni, de ezzel ott is elfogyott. A zene állat, bár hosszú távon nem növeli majd a polgárok bizalmi indexét, hogy akkor is kiírják a műsorba a nevesebb DJ-ket, ha azok épp köztudottan szabadságukat töltik egy tengerparti üdülőhelyen. Ezen, mondjuk, nem én háborodtam fel, nekem akár AC/DC is megtenné, a Tituszt meg a Palotait pedig csak akkor tudom egymástól megkülönböztetni, ha velem szemben állnak, és balról jobbra bemutatkoznak.

Kárpótlásul van mozi-különterem, ahol vélhetően a megosztott figyelem bajnokai számára van diavetítés: egyszerre, félig-meddig egymáson láthatók a Mértani alakzatok az ókortól napjainkig és A gépi fejés technológiája című mozik. Király.

- winkler -

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

„Ekkora szakadék máshol nincs”

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?