A nép ópiuma: A ruha tesz az emberre (Fashion TV - Divatbemutató és parti)

  • - zabos -
  • 2003. február 20.

Tudomány

Idén márciusban beindul a Fashion TV magyar adása a 19 és 21 óra közötti, vagyis az egyik legnézettebb időszakban. A magyar divatszakma mostantól vérmesebb reményekkel pedálozhat a varrógépen.

Idén márciusban beindul a Fashion TV magyar adása a 19 és 21 óra közötti, vagyis az egyik legnézettebb időszakban. A magyar divatszakma mostantól vérmesebb reményekkel pedálozhat a varrógépen.Aremek hír örömére nagyszabásúnak tervezett bemutatót és partit szervezett a Fashion Hungary Kft. a BED nevű, viszonylag új - mint írják - "szórakozóhelyen" február 15-én. Ám az este elején úgy tűnt, nem mi szórakozunk, hanem velünk fognak szórakozni, mégpedig alaposan, noha nem túl ötletgazdagon. Hisz lehet-e remekebb, a szombat esti lázt a vértolulásig fokozó időtöltés, mint nagyjából negyven percet állni sorba hóban-fagyban, míg a beengedő emberek egyeztetik különféle VIP-listáikat, melyekről aztán kiderült, hogy mit sem érnek?

Mi, magyar VIP-ek

valósággal megrészegültünk e kivételes bánásmódtól. Ez volt az első menet, aztán a kedélytelen sátorponyva alatt még meg kellett szerezni a VIP-ségünket anyakönyvező papír karszalagot - újabb nagyszerű programpont, hogy a ruhatári csatáról most szó se essék. Így aztán mire a fröccsöntött, rémületes méretű Buddha által uralt terembe értünk, már a legemelkedettebb hangulatban támolyogtunk oda a pulthoz, hogy az egyetlen (!) itallap megszerzése után megrendeljük jól megszolgált kortyunkat. Szóló szőlőt, hamuban sült pogácsát édesanyánk elfelejtett csomagolni, és ez hibának bizonyult, mivel a vendéglátók az este során semmiféle étellel nem szolgáltak nekünk, VIP-eknek. Miként székekkel, asztalokkal sem: bárhova akartunk letelepedni, rögvest elhajtottak a kétségkívül igen udvarias pincérek, mondván, ezt a helyet már lefoglalták nálunk sokkalta fontosabb VIP-ek. Egyesek a kifutóra telepedtek le, mások, mint mi is, a galéria korlátját támasztották, miután megkóstoltuk, aztán suba alatt azonnal visszahelyeztük a pultra a fogadóitalként kínált, húgymeleg, édes pezsgőparódiát. Ekkor a hangulat tetőfokára hágott.

Aztán hatalmas késéssel végre

elkezdődtek a bemutatók,

és ez hozott némi változást kedélyállapotunkban. Náray Tamás kollekciója nyitotta a sort, e romantikus, csipkés, némi kamaszos szürrealizmussal elegyített, ám korántsem erotikus ruhatár, melyet borzalmas dilettantizmussal kevert és hangosított zenére mutattak be a modellek. Elnézve a kifutóra kipattanó, tökéletesen kifejezéstelen arcú lányokat, a nagy német esztétikushoz, Georg Simmelhez fordultunk segítségért, aki szerint "a test természetes mozgásaival kifejezhet lelki folyamatokat, talán éppolyan sikeresen, mint az arc. Ám hogy miféle személyiségről van szó, azt a test semmilyen körülmények közt nem képes elárulni, erre csakis az arc képes. Az arc válik mintegy a belső személyiség mértani helyévé." Belegondoltunk, hogy egy divatbemutatón éppen ezt nem látjuk, nem észlelünk semmiféle spirituális mértani helyet, a kifutón az arc tökéletesen maszkszerűvé válik, eltűnik róla bármiféle individualitás, ugyanakkor a ruhák mégis egyediek, a személyiség kifejezői, az egyéniséget kidomborítani szándékozó jelmezek. Az arcot ilyenkor szükségszerűen háttérbe kell szorítani, ám ennek ellentmond, hogy az igényes ruházat mégis valamiféle egyéniség megteremtésére törekszik. Szóval: a ruha teszi az embert, de a ruha tesz az emberre. Ezt az ellentmondást Náray igényes, érzékeny tervezőként igyekszik feloldani, vagyis ruhái kvázi személyiségként hatnak. Ugyanilyen igényesség, ám valamivel több személyesség, belső melegség jellemzi Zoób Kati öltözékeit. Egyik interjúja szerint az utóbbi időben a magyar motívumkincset, színvilágot kívánja feltámasztani, üres szájmagyarkodás nélkül. "Mi lenne, ha visszavenném a politikától ezeket a színeket?" - kérdi költőien. Tervét siker koronázta, bámulatosan friss színek villogtak a színpadon (miközben a hangszórókból egyre brutálisabb zörejek bugyborékoltak elő), pörögtek a szoknyák, úsztak a stólák, és néha lebegtek a lányok is, poétikus zárlataként a programnak.

Náray Tamás és Zoób Kati egyértelműen a minőségi ruházkodás mellett kötelezték el magukat. Hogy a gagyinak bealkonyult, az mindkettőjük számára kiindulópont. Reméljük, a Fashion TV magyar szárnya követni fogja ezt a méltánylandó ars poeticát. Majd meglátjuk márciusban.

- zabos -

Figyelmébe ajánljuk