cyberhírek

  • .
  • 2007. november 8.

Tudomány

cyberhírek
MOSOLYELEMZÕ Egy tokiói kiállításon az emberi mosolyt felismerő és osztályozó számítógépes programot mutattak be. Az Omron Corporation szoftvere nemcsak megtalálja az emberi arcokat egy képen, hanem meg tudja állapítani az adott személyek nemét és hozzávetőleges korát is.

SÍRHELYKERESÕ Győr városa az országban egyedülálló sírhelykereső szoftvert fejlesztett: az interneten és kihelyezett terminálokon hozzáférhető program segítségével bárki megkeresheti hozzátartozójának nyughelyét a nyolc győri köztemetőben.

AUDIOSPAM A képalapú levélszemét, az Excel-spam és a PDF-spam után a legújabb megoldás az mp3-spam - derült ki az MxSweep biztonságtechnikai cég felméréséből. Az mp3 melléklet formájában terjesztett kéretlen reklámüzenetek általában valamilyen részvény vásárlására buzdítanak.

KITELEPÍTÉS Több mint hatezer embert telepítenek át a Kína déli részén lévő Hainan üdülőszigeten, hogy helyet csináljanak az ország negyedik űrrakéta-indító állomásának építéséhez. Az Egyenlítő közelsége miatt kedvező helyzetű bázis várhatóan 2012-re készül el.

REKORD Megtalálták a Föld feltehetően legidősebb állatát, egy kagylót, amelyet Izland partjainál hozott felszínre a víz. A Shakespeare-rel egyidős pénzkagyló korát 410 évre becsülik, tanulmányozásától a hosszú élet titkát remélik a kutatók.

ALZHEIMER Hatezer beteg és nyolcezer egészséges brit és amerikai lakos genetikai kódsorrendjének vizsgálatával tanulmányozzák az időskori mentális zavar, az Alzheimer-kór természetét a cardiffi egyetem kutatói. A Földön mintegy 37 millióan szenvednek Alzheimer-kórban.

ÁRVERÉS A New York-i Bonhams aukciósház ritka meteoritdarabokat bocsátott árverésre: egy vastartalmú szibériai meteorit 123 ezer dollárért talált gazdára, egy amerikai postaládáért pedig, amit 1984-ben trafált telibe egy meteor, 83 ezer dollárt fizettek.

Jobban vezetnek a nők A közhelytől eltérően a nők jobban vezetnek, mint a férfiak - állapította meg egy német egyetemi kutatócsoport kétévi kutatómunka során. A greifswaldi egyetem kutatói által közzétett tanulmány szerint a férfiak három és félszer annyi balesetet okoznak, mint a nők, leszámítva a 18 és 25 év közötti korosztályt, amelyben a fiatal nők a felelősek a több balesetért. A tanulmány többek között rámutat arra, hogy a nők sokkal kevésbé súlyosan sérülnek meg, ha balesetet szenvednek. A férfiak országúton és hosszú utazáskor, a nők pedig lakott területen szenvednek el több balesetet. A fának ütközés férfispecialitás, rendszerint súlyosabb, gyakran halálos kimenetelű a baleset: ilyenkor csak minden huszadik esetben ül nő a volánnál. A férfi vezetési stílus további sajátosságai az elsőbbségadás elmulasztása és a gyorshajtás. A nők ezzel szemben a távolság hibás felmérésében jeleskednek előzés során. A kutatás azt is kimutatta, hogy a tesztoszteronszint növekedése a két nem esetében különbözőképpen befolyásolja a vezetést: a nőknek menstruáció idején erősebb a veszélyérzetük, míg a férfiaknál minél magasabb a hormonszint, annál nagyobb a balesetveszély.

Rizikós űrséta Rendkívül veszélyes űrsétát fejezett be sikeresen szombaton a Discovery amerikai űrsikló két űrhajósa: négy óra alatt megjavították a Nemzetközi Ûrállomás (ISS) egyik megsérült napelemtábláját, amit így teljes, 35 méteres hosszában ki tudtak nyitni. Az űrséta azért volt nagyon kockázatos, mert a munkát végző űrhajóst, Scott Parazynskit az áramütés veszélye fenyegette. Ráadásul a javítás közben olyan távol került a zsilipkamrától, hogy veszély esetén csak egy óra alatt tudták volna visszavinni az űrállomásra, miközben a NASA normái erre 30 percet adnak. Az ISS-nek a most megjavított mellett még két másik nagy napelemtáblája van, de az egyikkel szintén bajok vannak. Így ez az űrséta elengedhetetlenül szükséges volt ahhoz, hogy folytatódhasson az ISS építése, és megfelelő áramforrást biztosítsanak a néhány hónapon belül csatlakozó európai (Columbus) és japán (Kibo) modulnak. Az űrséta során Parazynski egy 33 méteres robotkar végén állt. ' a NASA egyik legfelkészültebb, legtöbb űrsétát teljesített asztronautája: most arra kellett vigyáznia, hogy még véletlenül se érjen hozzá a 300 voltos feszültségű napelemtáblához.

'ssejtterápia Laboratóriumi kísérletekben amerikai kutatóknak sikerült emberi őssejtekkel kezelniük az infarktuson átesett patkányok szívét. Az őssejtek szívizomsejtekké alakultak, és kijavították az infarktus miatt károsodott szívizomszövetet: az ily módon kezelt patkányok szívműködése javult társaikéhoz képest - adta hírül az [origo]. A korábban alkalmazott hasonló módszerrel az őssejtek kevesebb mint egy százalékából lett szívizomsejt; ezt az értéket most 30 százalék fölé sikerült emelni. Az egyre biztatóbb eredmények alapján az őssejtek valószínűleg a humán gyógyászatban is alkalmazhatóak lesznek a sérült szívizom gyógyítására.

Haitiről terjedt el az AIDS Az AIDS kórokozója Haitin keresztül, az eddig feltételezettnél mintegy tíz évvel korábban érkezett az Egyesült Államokba, és onnan terjed szét a világban már 1969-től kezdve - áll egy nemzetközi kutatócsoport tanulmányában. Több mint egy évtizede terjedt már, mire a járványügyi szakértők 1981-ben azonosították és elnevezték a kórt. Michael Worobey, az Arizonai Állami Egyetem evolúcióbiológusa és kollégái genetikai vizsgálattal feltérképezték a vírus terjedésének útvonalát. Kimutatták, hogy Közép-Afrikán kívül az összes fertőzött területen, 19 különböző országban olyan típusú HIV terjedt el az AIDS-korszak hajnalán, amely egy karibi eredetű vírustörzsből fejlődött ki. Haitira Afrikából került a vírus, számításaik szerint 1966 körül. Ott alakult ki aztán a leginkább elterjedt változat, amely aztán az Egyesült Államokon keresztül elterjedt az egész világon. Mire a nyolcvanas évek elején felismerték, már valószínűleg százezer fölött volt a fertőzöttek száma. Az új verzió cáfolja azt az eddig népszerű elméletet, miszerint a halálos kórt egy Gaétan Dugas nevű homoszexuális kanadai légiutas-kísérő, az úgynevezett zéró páciens hurcolta be az Egyesült Államokba. Az AIDS mostanáig 25 milliónál is több halálos áldozatot szedett világszerte, a HIV-fertőzöttek száma pedig eléri a 40 milliót.

Figyelmébe ajánljuk