Május elsejétől országos tesztelésbe kezdenek a hazai orvosi egyetemek

  • narancs.hu
  • 2020. április 28.

Tudomány

17 778 embert választottak ki. A cél, hogy pontos képet kapjunk a járvány terjedéséről.

Országos koronavírus tesztbe kezdenek május elsején a magyar orvosi egyetemek. Reprezentatív minta alapján két hét alatt 17 778 embert vizsgálnak meg, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről, és a koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról – írja az Index.hu Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának bejelentése alapján.

Az egész országra kiterjedő vizsgálatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja, a felmérést a Semmelweis Egyetem vezeti. A tesztelésben önkéntes alapon vesznek részt a lakosok, ingyenesen. A vizsgálatba 14 év felettieket vontak be az összes korosztályból. A teszteket a járvány lefolyása alatt legalább kétszer fogják megismételni.

A bejelentés során kiderült az is, amiről eddig nem közöltek hivatalos információt: árpilis 20-ig 52 409 tesztet végeztek el Magyarországon, amit összesen 32 503 emberen folytattak le. Mivel nem minden esetben tesztelnek, a hivatalos adatok nem arról adnak információt, hogy hányan fertőzöttek meg az országban, a közölt adatok tízszerese lehet a valódi megbetegedések száma.

Ne egyenek cukrot! Vegyenek Magyar Narancsot!

Mi minden van a friss számban? Zavar a kommunikációban, zavar a döntéshozatalban. Biztonságos-e megtartani május 4-ével kezdődően az érettségi vizsgákat?Kinek a felelőssége a diákok, a családtagjaik és a pedagógusok egészségének kockáztatása a járványhelyzetben?Teczár Szilárd okos cikkében megszólal Horn György, az AKG igazgatója és Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke is.

Figyelmébe ajánljuk