Zöld utat kapott a briteknél a Moderna oltóanyaga is

  • MTI
  • 2021.01.08 15:08

Tudomány

De az Egyesült Királyságba csak tavasszal érkezik meg az első szállítmány.

Engedélyezte pénteken a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) az amerikai Moderna gyógyszergyár által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett vakcina forgalmazását.

A Moderna vakcinája a több mint 30 ezer önkéntes bevonásával elvégzett klinikai próbákon 95 százalékhoz közeli hatékonyságot mutatott.

    Ez a harmadik olyan oltóanyag, amelynek alkalmazását a brit szakhatóság jóváhagyta.   

    A MHRA - a világon elsőként - december elején a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcináját is engedélyezte, és a brit oltási kampány december 8-án ezzel az oltóanyaggal megkezdődött.

    A brit felügyeleti hatóság a múlt hónap végén az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közösen kifejlesztett vakcinájának forgalmazását is jóváhagyta, és hétfőn ennek az oltóanyagnak a tömeges alkalmazása is megkezdődött az Egyesült Királyságban.

    A Moderna vakcinájából a brit kormány eredetileg 7 millió dózist kötött le, de ezt később tízmillió adaggal megemelte, így jelenleg 17 millió dózisra szól a rendelésállomány.

    Ez a vakcina a brit kormány várakozása szerint azonban csak tavasszal érkezik meg az Egyesült Királyságba.

    A brit kormány a Pfizer/BioNTech-vakcinából eddig 50 millió, az Oxford/AstraZeneca-oltóanyagból százmillió adagot kötött le.

    A brit oltási kampány ezzel a két vakcinával már nagy ütemben folyik.

 

Neked ajánljuk