Biztosnak tűnik az országgyűlési kétharmad

  • narancs.hu
  • 2018. április 9.

Választás 2018

Néhány választókerület eredménye elméletben még megfordulhat, de a Fidesznek nagy eséllyel meglesz az alkotmányozó többsége.

A Nemzeti Választási Iroda aktuális adatai szerint a szavazatok 98,96 százalékának feldolgozása után a Fidesz–KDNP-nek 133 fős, azaz éppen kétharmados többség néz ki a parlamentben.

A kicsivel több mint egyszázaléknyi nem feldolgozott szavazat a külképviseleteken leadott szavazatokból, az átjelentkezők szavazataiból, illetve azon szavazókörökben leadott szavazatokból tevődik össze, amelyekhez a külföldről hazahozott és az átjelentkezéses szavazatokat hozzákeverik.

Ezeket a szavazatokat csak szombaton számolják meg, végleges eredményt is ekkor hirdetnek.

Elméletben két módon bukhatja még el a Fidesz a kétharmadot: ha a meg nem számolt egyéni képviselői szavazatok ellenzékivé fordítanak át egy választókerületet, vagy ha a meg nem számolt listás szavazatok plusz egy mandátumot eredményeznek valamelyik ellenzéki pártnak.

Az NVI adatai szerint három olyan, jelenleg fideszes előnyt mutató választókerület van, ahol legalább elméleti esély mutatkozik az eredmény megfordítására: B.-A.-Z. megye 1-es választókerületében a jobbikos Jakab Péter 775 szavazattal van lemaradva Csöbör Katalintól, Pest 2-ben Szél Bernadett hátránya 786 szavazat Csenger-Zalán Zsolttal szemben, Budapest 2-ben a DK-s Gy. Németh Erzsébet 858 szavazattal van lemaradva Simicskó Istvántól.

A három érintett választókerületben a meg nem számolt szavazatok elméleti maximuma sorrendben 3199, 3533 és 3701 szavazat. Ebből arra következtethetünk, hogy fordításra kicsi az esély, az kellene hozzá, hogy a Fidesz ne csak a kivándorolt magyarok, hanem az átjelentkezők körében is sokkal rosszabbul teljesítsen, mint a már számításba vett szavazóknál.

Ráadásul három olyan körzet is van (Baranya 1, Budapest 9 és Budapest 18), ahol a Fidesznek van még esélye megnyerni az elveszettnek látszó csatát.

A bonyolult számítási mód miatt nehezebb megbecsülni, hogy a meg nem számolt listás szavazatok elvehetnek-e egy mandátumot a Fidesztől. Mindenesetre biztosítékként még mindig ott van nekik Ritter Imre volt fideszes önkormányzati képviselő, aki a német nemzetiség színeiben szerzett mandátumot, és ha 132 fősre csökkenne a Fidesz-frakció, ő biztosíthatja a kétharmadhoz szükséges szavazatot a kormánynak.

Figyelmébe ajánljuk