Feljelentést tett az NVI a kidobott levélszavazatok miatt

  • narancs.hu
  • 2022. március 31.

Választás 2022

Egyebet egyelőre nem közöltek.

A Nemzeti Választási Iroda ismeretlen tettes ellen feljelentést tett azután, hogy csütörtökön a sajtóban megjelent képfelvételek szerint Marosvásárhely mellett, az útszélre több, már kitöltött szavazólapot dobtak ki.

További tájékoztatást várhatóan az eljárás későbbi szakaszában adnak majd.

Az NVI a történtek miatt is felhívja a levélben szavazásra jogosultak figyelmét, hogy a választási eljárásról szóló törvény vonatkozó rendelkezése (279. §) szerint a szavazási levélcsomagot a személyes kézbesítés mellett egyéb – meghatalmazással nem rendelkező – személy általi kézbesítéssel is le lehet adni. Ezért a levélcsomag átadásakor a választónak kiemelt figyelmet kell fordítania a bizalmas küldeményre, hogy az iratok biztonságban vissza is érkezzenek a későbbiekben az NVI-hez.

Mindemellett közlik azt is, hogy a levélben szavazók a szavazási levélcsomagjukat a személyes leadás mellett postai úton is célba juttathatják. E mód szintén garantálja, hogy a feladott küldemény sértetlenül megérkezzen. A levélszavazatot és a szavazási iratot tartalmazó borítéknak ez esetben a választások lezárásáig, vagyis április 3-án 19 óráig meg kell érkeznie az NVI-hez.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?