A pécsi püspök megfenyegette a sztrájkolásra készülő tanárokat

  • narancs.hu
  • 2016. április 18.

Villámnarancs

A bárányok hallgatnak – ha értitek, mire célzok, tanárkáim.

A Pécsi Egyházmegye fenntartásában álló középiskola igazgatója az alábbi közleményt függesztette ki a hirdetőtáblára:

„Kedves Kollégák! Püspök úr a múlt pénteki értekezletünkön részt vett, egyebek mellett arról is szólt, hogy a pedagógus szakszervezetek megkeresték az egyházmegyét. Püspök úr állásfoglalása, kérése egyértelmű: a pedagógusoktól azt kéri, semmilyen munkabeszüntetés, sztrájk kezdeményezésben ne vegyenek részt, ellenkező esetben él eljárási jogával. Ez az állásfoglalás összhangban áll az általam korábban megfogalmazottakkal, kérem, tartsuk be. Köszönöm.”

Hoppál, Páva, Udvardy

Hoppál, Páva, Udvardy

Fotó: MTI

Az arcpirító feliratról beszámoló bama.hu megkeresésére az egyházmegye közleményt adott ki, amiben mindenkit megnyugtattak, hogy a katolikus fenntartású iskolák tanárai a jövőben sem fejezhetik ki a véleményüket: „A Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő oktatási és nevelési intézmények, amint korábban sem vettek részt, úgy a jövőben sem vesznek részt demonstrációkon.”

A püspök állásfoglalása törvénysértő, ráadásul demokratikus alapjogot, a sztrájkhoz való jogot is sérti, és korlátozza a munkavállalói jogokat – mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője. Meglehet, de a fideszes politikusokkal előszeretettel fotózkodó Udvardy György püspök mindezeken túl tett még valamit: újra megmutatta, mekkora szükség van arra a sztrájkra.

Neked ajánljuk