Csak bénák, vagy ennyire akarnak lopni? Rommá büntetik az állami szervezetet a szabálytalan közbeszerzések miatt

  • narancs.hu
  • 2017. október 28.

Villámnarancs

A kórházellátóra kiszabott bírság már 100 millió forint, és ez csak az utóbbi hónapok termése.

Totális agyrém, amit az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) művel az utóbbi hónapokban: az elvileg a kórházak nagyobb közbeszerzéseit intéző, röviden kórházellátónak is nevezett szervezet nem tudja, vagy valamiért nem akarja rendesen ellátni a feladatai egy részét. Az ÁEEK-t éppen azért bünteti rommá a Közbeszerzési Hatóság, mert több esetben is képtelenek szabályosan kiírni és levezényelni egy-egy közbeszerzést. Mint kiderült, az utóbbi hónapokban már 100 millió forintnyi bírságot szabtak ki rájuk, most éppen 10 millió forintot, mert nem tartották be a közbeszerzési jogszabályokat egy orvostechnikai eszközök szállítására és üzembe helyezésére vonatkozó pályázat kiírása során – közölte az LMP-s Hadházy Ákos információira hivatkozva az Index.hu.

A kórházellátó gyanús ügyletei közül az egyik legdurvább, amikor a közelmúltban azért kellett felfüggeszteniük egy közbeszerzést, mert kiderült: egy cég hiába szállított volna le több mint 700 millió forinttal olcsóbban egy rakás lélegeztetőgépet és monitorrendszert, mint a versenytársak, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ inkább lefújta a beszerzést, majd előjött egy új kiírással, amellyel gyanúsan a drágább ajánlatokat tevőknek kedvezett. Az ÁEEK-t ezután felnyomták a hatóságnál, jött is a büntetés.

Csak bízni tessék!

Csak bízni tessék!

Fotó: MTI

Ami a sorozatos büntetéseknél is arcátlanabb, az a Fidesz reagálása ezekre és a hasonló esetekre. Az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető Balog Zoltán még nyáron utalt arra, hogy nincs is akkora gáz, ezt csak az álhírgyártók próbálják elhitetni az emberekkel, majd nemrég Orbán Viktor kelt ki magából egy parlamenti adok-kapokban. Amikor a fentebb is említett lélegeztetőgépekkel kapcsolatos közbeszerzésről kérdezték a kormányfőt, akkor neki annyit sikerült kihozni az egészből, hogy szerinte az ügyet megpiszkáló Hadházy Ákos biztos az egyik pórul járt cég lobbistája.

Hogy az állami szervezetnél kiknek a lobbistái ülnek, nem tudni, de olykor úgy tűnik, mintha nem is a magyar egészségügyért, hanem valakik beteges haszonszerzéséért dolgoznának; vagy csak szimplán ennyire bénák. A végeredmény szempontjából ez majdnem mindegy, hiszen akkor, ha a bíróság is indokoltnak látja, 100 millió forintjuk bánja. Pontosabban a mi és a kórházak 100 milliója.

Magyarország miniszterelnöke rúgott egy hatalmas politikai öngólt a parlamentben

Itt nincs is korrupció, csak sok hülye, aki azt mondja, hogy mégis van. Kedden a Független Hírügynökségnek azt nyilatkozta Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, hogy be fogja perelni Orbán Viktort rágalmazásért, mert a miniszterelnök a hétfői parlamenti vita során korruptnak nevezte őt.

Figyelmébe ajánljuk