Nagy volt a pánik: meg kellett szakítani Nógrádi György fórumát, mert feltettek neki egy valódi kérdést

  • - gera -
  • 2018. január 31.

Villámnarancs

A minden témában jártas „tanár úr” kezéből kivették a mikrofont. Hát hol élünk?

A 24.hu akadt rá Baranyi Krisztina Facebook-oldalán arra a videóra, ami Nógrádi György január végi lakossági fórumán készült. Aki még nem járt ilyen fórumon, vagy a YouTube-on nem nézett bele a Nógrádi-féle roadshow-kon készült felvételekbe, annak annyit érdemes tudnia, hogy ezeken az eseményeken a kormánypárti médiában rendszeresen biztonságpolitikai szakértőként haknizó Nógrádi majdnem mindig ugyanarról beszél: a migránsokról, Kínáról, az USA-ról, és persze Merkelről. Elég gyakran kérdéseket is fel lehet tenni, ilyenkor általában Nógrádi három-négy mondatban válaszol is, és leginkább ugyanazt mondja el, amit valamelyik korábbi lakossági fórumon. A fórum alatt rendszeresen beszél külföldi utazásairól, sokszor megemlíti, hogy évente egyszer elmegy Kínába, és a „zárójel”, „lényegileg”, „egy-kettő-három” kifejezés is gyakran hangzik el.

A szokásos ügymenet azonban felborult a január végi eseményen, mivel az Együtt politikusa olyan kérdést tett fel, ami nem illeszkedik a Nógrádi-fórumok menetrendjébe. Baranyi Krisztina arra kérdezett rá, hogy Nógrádi szerint mi az oka, hogy a kormány megkülönbözteti a menekülteket, különbséget tesz azok között, akik a Közel-Keletről vagy Ukrajnából érkeznek. Nógrádi gyorsan lépett is, egy huszárvágással elmondta, hogy ő igazából ehhez nem akar hozzászólni, majd kikerülte a kérdést: „Én nem megyek bele a magyar belpolba. Nekem állami állásom nincs. Nem is akarok, nem is szeretnék állami állásba kerülni, baromi jól érzem magam az egyetemen. De meggyőződésem, hogy amit a magyar kormány csinál migránsügyben, az a magyar lakosság döntő részének véleményével találkozik.”

Szerencsére hamar megjelent Gyurákovics Andrea, a ferencvárosi Fidesz frakcióvezetője – aki korábban igazi testőrként védte Bácskai János polgármestert a kínos kérdések elől –, és seperc alatt kivette Nógrádi kezéből a mikrofont, nehogy valami nagyobb probléma legyen, és a tanár úr válaszolhasson Baranyi azon kérdésére, amely a Magyarországról kivándorló magyarokkal kapcsolatos.

A korábban idegenvezetőként is dolgozó Nógrádi Györgyről egyébként a Magyar Narancs korábban remek portrét közölt, de mi írtuk meg nemrég, hogy a biztonságpolitikai szakértő beszállna a hadi bizniszbe, és azt is a magyarnarancs.hu vette észre, hogy Nógrádi György egy tavalyi előadása során arról beszélt, az amerikai nagykövetség puccsot akart végrehajtani Orbán Viktor ellen. A nagykövetség később ezt az állítást „színtiszta fikciónak” nevezte.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Az újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Az államok pedig ritkán járulnak hozzá ahhoz, hogy más államok (akár a jövőben) leszavazzák őket.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.