Nincs a világon olyan kérdés, amiről népszavazás lehetne Paks 2-ről

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 19., 07:04
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Vagy legalábbis nagyon úgy tűnik.

Újabb hét, a paksi atomerőmű bővítésének megakadályozásáról szóló népszavazási kérdés hitelesítését tagadta meg a Nemzeti Választási Bizottság. Az LMP öt kérdése után az alábbi hetet magánszemélyek nyújtották be.

1. „Óhajtja-e Ön, hogy az Országgyűlés törvényben rögzítse: Magyarország területén nem épülhet olyan síkvidéki vízerőmű vagy hegyvidéki szivattyús-tározós erőmű, amelyet – akár csak közvetve – a nukleáris alapú áramtermelés időszakos feleslegének kiegyensúlyozására használnának?”

2. „Óhajtja-e Ön, hogy az Országgyűlés törvényi úton biztosítsa, hogy 2017. december 31-ét követően Magyarországon atomreaktor, egyéb nukleáris létesítmény, radioaktívhulladék-tároló csak abban az esetben üzemelhessen, ha az engedélyes az esetleges nukleáris baleset következtében fellépő károk teljes mértékben való megtérítéséhez elégséges biztosítással vagy más pénzügyi fedezettel rendelkezik?”

3. „Óhajtja-e Ön, hogy az Országgyűlés hozzon határozatot arról, hogy legkésőbb 2019. január 1-től kezdődően Magyarország végrehajtja a Németországban zajló +Energiafordulat+ program – mindenekelőtt a nap- és szélenergia-alapú áramtermelés állami segítséggel való felfuttatása – lépéseit úgy, hogy a program magyar változatának kidolgozásához a kormány a német kormánytól kér szakmai segítséget?”

4. „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon a jövőben új atomerőművi blokk ne épüljön?”

5. „Egyetért-e Ön azzal, hogy 2080 előtt üzembe helyezzenek Magyarországon atomerőművi blokkokat?”

6. „Egyetért-e Ön azzal, hogy új atomerőművi blokk csak akkor kaphasson létesítési engedélyt, ha az azzal együttesen számított magyarországi teljes villamosenergia-termelő kapacitás legalább egyharmada megújuló energiaforrás hasznosításával működik?”

7. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Nemzeti Energiastratégiáról szóló 77/2011. (X. 14.) OGY-határozatot és annak 1. számú mellékletét úgy módosítsa az Országgyűlés, hogy a hatályos, célul kitűzött áramellátási forgatókönyv helyett az Energiastratégia f) jelű, úgynevezett »Anti Atom Zöld (+)« áramellátási forgatókönyv megvalósítását tűzze ki célul, amely nem számol új atomerőművi blokkok és szénerőművek építésével, hanem a megújuló energiaellátás részarányát növelné?”

A kérdéseket az NVB különböző okokból utasította el, a bizottság kedvence a „kérdés megtévesztő” és a „nemzetközi szerződést érint” kategóriák voltak.

Nem biztos, hogy létezik egyáltalán olyan kérdés, amit fel lehet tenni Paks 2-ről. Simán lehet, hogy kár a gőzért, mást kell kitalálni. Hisz’ pontosan látjuk, hogyan működik az elmúlt időben a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság – elég az elhíresült kopaszos balhéra visszagondolni.

A döntések egyébként nem jogerősek, 15 napon belül lehet ellenük jogorvoslattal fordulni a Kúriához. Ha ez még számít.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 19., 07:04
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Villámnarancs

Belecsapunk.

Villámnarancs
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk