Visszhang: lemez

dEUS: How to Replace It

Visszhang

Az elmúlt harminc évben a dEUS lett Belgium legfontosabb könnyű­zenei exportcikke.

Az antwerpeni zenekar klipjeit a 90-es években az MTV is rendszeresen játszotta, aminek köszönhetően úgy tudták magukat felküzdeni az alternatív rock felső ligájába, hogy lemezeik rendszeresen 180 fokos fordulatot vettek a korábbiakhoz képest, és bátran kísérleteztek újabb zenei hatások beemelésével. A kritikusok által alaposan körberajongott 1999-es The Ideal Crash után a dEUS pihenőre ment, a frontember Tom Barman rendezett egy nagyjátékfilmet, de a kétezres évek közepe óta különböző intenzitással újra aktívak.

Az elmúlt évtizedben például többször jártak Magyarországon is, de a lemezkészítéssel nem kapkodtak, a most megjelent How to Replace It albumra tizenegy évet kellett várni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.