Film - Buggyantva - Nora Ephron: Julie & Julia - Két nő, egy recept

  • - köves -
  • 2009. október 15.

Zene

Julia Child írt egy szakácskönyvet, híres lett. Julie Powell egy év alatt megsütötte-főzte a híres könyv valamennyi receptjét, s híres lett. Nora Ephron filmet készített a híres szakácskönyvet szerény queensi bérleményében ától cettig megfőzőcskéző bloggerlány könyvéből, és... tulajdonképpen híres lett ő is, bár neki ez már megvolt a Szerelem hálójában idején is, csak azóta sokat apadt e hírnév. Háromszoros tehát a happy end, ami azért még Hollywoodban is ritka, hát még, ha hozzávesszük, ki mindenkit tesz még boldoggá a mű.

Julia Child írt egy szakácskönyvet, híres lett. Julie Powell egy év alatt megsütötte-főzte a híres könyv valamennyi receptjét, s híres lett. Nora Ephron filmet készített a híres szakácskönyvet szerény queensi bérleményében ától cettig megfőzőcskéző bloggerlány könyvéből, és... tulajdonképpen híres lett ő is, bár neki ez már megvolt a Szerelem hálójában idején is, csak azóta sokat apadt e hírnév. Háromszoros tehát a happy end, ami azért még Hollywoodban is ritka, hát még, ha hozzávesszük, ki mindenkit tesz még boldoggá a mű. Például azokat, akik kedvelik a Sabrina (a Billy Wilder-féle eredeti) azon jelenetét, amelyben Audrey Hepburn szuflékészítésből vizsgázik egy operettesre vett francia főzőiskolában: Meryl Streep (mint Julia asszony) is eljátssza az "egy amerikai Párizsban, főzőiskolán" című kedves jelenetet, és még a "with"-et is "víz"-nek mondja - így teremtve jogfolytonosságot az egykori és a mai felfújtak között. A legendás New York-i "közértek" rajongói is csípni fogják Ephron filmjét: a rendezőnő egyszer már nagy reklámot csinált a Zabar'snak, most meg a Dean & DeLuca kap vissza nem térítendő promóciót - miért is ne, filmre minden manhattani csemegeboltossal, ha már a szakácsnők megfilmesítése ilyen jól halad! A francia konyhát az amerikaiakkal megismertető Child nemzeti konyhahősnek számít, fazekai, akárcsak legendás mozsara, múzeumi látványosságok: Streep is a látványosságot hozza ki belőle, a férjénél egy fejjel magasabb, örök szerelmes szakácsfenomént, aki egy nemzetet tanított meg a buggyantott tojás nagyságára.

Az InterCom bemutatója

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.