Film - Ördög vigye - Terry Gilliam: Doctor Parnassus és a képzelet birodalma

  • - köves -
  • 2010. január 14.

Zene

A ma született mozista is pedzi, kiféle-miféle alak ez a Gilliam. A kortársi mozi kimagaslóan peches figurája, természetesen. Ha Münchausen báró és a produceri vágóolló afférjáról, a Don Quijote eltüsszentett produkciójáról vagy a Grimm és a Weinstein testvérek egymásnak feszüléséről nem is hallott, az biztosan a fülébe jutott, hogy Heath Ledger épp e legújabb Gilliam-film forgatása közben lelte halálát. Az Amerikai éjszakában már Truffaut is megmutatta, mi a teendő hasonló vészhelyzetben, de a valóból vett példákért sem kell messze menni:

A ma született mozista is pedzi, kiféle-miféle alak ez a Gilliam. A kortársi mozi kimagaslóan peches figurája, természetesen. Ha Münchausen báró és a produceri vágóolló afférjáról, a Don Quijote eltüsszentett produkciójáról vagy a Grimm és a Weinstein testvérek egymásnak feszüléséről nem is hallott, az biztosan a fülébe jutott, hogy Heath Ledger épp e legújabb Gilliam-film forgatása közben lelte halálát. Az Amerikai éjszakában már Truffaut is megmutatta, mi a teendő hasonló vészhelyzetben, de a valóból vett példákért sem kell messze menni: elég csak a körúti Művészig, ahol annak láthatjuk szép példáját, hogy egy rendezőjét vesztett produkció (California Dreamin') is élhet teljes életet. Hála egy Ledger idejéből származó kelléknek és három jótét sztárnak, Gilliamnek sem kellett a súlyosan sérült filmeknek fenntartott fesztiválos parkolóhelyekért folyamodnia. Míg Doctor Parnassus (Christopher Plummer) cirkuszi varázstükrén még Ledger kelt át az ördöggel cimboráló, elaggott istenalak megélhetési másvilágába, a küszöbön túlról Johnny Depp, Jude Law és Colin Farrell vitte tovább a színész nélkül maradt szerepet - egy akasztott emberként talált, setét múltú táncos-komikusét, akiről példásan leperegnek a Hollywoodban kifényesített eposzi jelzős szerkezetek. Ledger kötélről levágott figurája behízelgő modorú friss hulla létére meglehetősen mozgékony menedzseralkat, könynyedén magába is bolondítja a halhatatlanságába mélységesen beleunt Parnassus eladósorba került leányát - a kérők sorában azonban a Tom Waits alakjában feltűnő ördög eggyel előtte áll, sőt opcióval is bír a hamvas karikatúra (Lily Cole) kezére. Az evilági történetbonyolítás a legjobb indulattal sem nevezhető Gilliam erős fegyverének, de túl a tükrön egy más világ, ahol minden halandó olyan testet (pld. Law-ét, Farrellét vagy Deppét - színészcsere megoldva) ölt, amilyet a tudatalattija még nem szégyell. Gilliam például egy Monty Python-animátor alakját öltötte magára, aki végre a nagy nyilvánosság előtt archiválhatja régi szép gegjeit és kedves csecsebecséit. Doctor Parnassus alakjában Gilliam mintha magát mintázta volna meg: egy öreg istent, aki lemondóan tekint a napi kocsmára, de ha megrázza magát, azért kő kövön nem marad. Gilliam egyelőre még nem rázta meg magát, de bemelegítésnek ez sem rossz: az év filmje eddig.

A Budapest Film bemutatója

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.