Folyóirat - Metagalaktika 10. - Kína, a kultúrák bölcsője

szerző
Babiczky Tibor
publikálva
2008/31. (07. 31.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A 80-as években indult Metagalaktika jubileumi 10. száma - jó érzékkel - a kínai magyar kulturális évad után és a pekingi olimpia előtt a kínai sci-fi irodalmat állítja középpontba.

A 80-as években indult Metagalaktika jubileumi 10. száma - jó érzékkel - a kínai magyar kulturális évad után és a pekingi olimpia elõtt a kínai sci-fi irodalmat állítja középpontba. (A fõszerkesztõ, Burger István jegyzetébõl kitûnik, hogy már tervezik a mexikói, a kanadai és a thaiföldi Metagalaktikát is.) A kiadvány mögött hatalmas háttérmunka sejlik, az ELTE Kínai Tanszékétõl a Pekingi Egyetemig rengeteg professzor és diák segített a szerkesztõknek a válogatásban és a fordításban. Ezen erõfeszítések maximális tisztelete mellett is megjegyzendõ azonban, hogy néhány novella fordítása finoman fogalmazva is pocséknak tûnik. "A találgatásaink közös nevezõre jutottak a következõ tekintetbenÉ" - kezdõdik például egy mondat.

Az írások színvonala - a fordítástól függetlenül is - váltakozó, öszszességében viszont a Metagalaktika valóban átfogó képet ad az olvasónak napjaink kínai fantasztikus irodalmáról. A tizennégy novella mellett pedig érdekes tanulmányokat olvashatunk Kína nagyhatalmi szerepérõl, a kínai ûrprojektrõl, a jelek átírásának nehézségeirõl, valamint a kínai SF irodalomról. A szerzõkkel kapcsolatos tájékozódást kislexikon is segíti. A kiadványt kínai grafikusok képei díszítik. Recenzens nem nagyon tapasztalt különbséget az európai vagy az amerikai rajzokhoz képest, legfeljebb annyit, hogy sárkányt tényleg nagyon jól tudnak rajzolniÉ Kimondhatjuk, hogy a Metagalaktika - és természetesen a Galaktika is - már bõven európai színvonalat képvisel. Apróbb finomítások azért még szükségesek, ám így is van mire büszkének lenni.

Metropolis Média, 2008

****

szerző
Babiczky Tibor
publikálva
2008/31. (07. 31.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...