rés a présen

„Idén először kirándulunk Újhutára”

Turjányi Miklós fesztiváligazgató

  • rés a présen
  • 2018. augusztus 5.

Zene

Turjányi Miklós: Az idén 27. alkalommal vágunk bele, hogy augusztusban tíz napon át kiváló művészekkel, remek koncertekkel gazdagítsuk a tokaj-hegy­aljai látnivalókat, és a fantasztikus tokaji borok mellé a többi érzékszervünknek is maradandó élményt nyújtsunk.

rés a présen: Mikor indul a Zemplénfeszt?

A fesztivál nem jubilál, de a program tele van kerek évfordulókkal. Rögtön az augusztus 10-i nyitókoncerten a 25 éves Budafoki Dohnányi Zenekar játszik, az est szólistája a 75 éves Szakcsi Lakatos Béla lesz, és a programmal a 100 éve született Leonard Bernstein előtt tisztelgünk. De több koncerten fellép a jubileumi évadját a fesztiválunkon elindító, 20 éves Budapest Jazz Orchestra is.

rap: Van egy csomó fesztivál, ti mitől vagytok mások, mint a többi?

TM: A Zempléni Fesztivál nevében a fesztivál szó az eredeti jelentésével van jelen, ez a zene ünnepe tíz napon át. Eközben „észrevétlenül” bebarangoljuk Zemplént, a rendezvényekkel mindennap kirándulni kell. Ugyanakkor nem korlátozzuk a közönséget abban, hogy a helyben található egyéb élményeket kipróbálja.

rap: Az idén mi lesz a fő attrakció?

TM: A tokaji Fesztiválkatlanban rendezett két programunkat emelném ki elsőként. Augusztus 11-én a már említett Budapest Jazz Orchestra Illés- és Queen-számokat feldolgozó nagyzenekari jazzkoncertje lesz, sztárvendégként Polyák Lillával és Szörényi Leventével. 17-én pedig a Müpával közös rendezésben Kálmán Imre legnépszerűbb operettjét, a Marica grófnőt állítjuk színpadra olyan kiváló énekesekkel, mint Rálik Szilvia, Boncsér Gergely, Rácz Rita, Haja Zsolt, Wiedemann Bernadett. E két szuperprodukció mellett fellép a fesztivált egykor alapító Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar és Purcell Kórus. A zárókoncerten Medveczky Ádám vezényletével a Magyar Állami Operaház Zenekara játszik.

rap: Mely programok a személyes kedvenceid?

TM: A nagyprodukciók a legfontosabb elemei a fesztiválnak, de a hamisítatlan zemplénfesztes hangulatot a kirándulókoncerteken, a borkóstolással egybekötött programokon vagy a Sárospataki Borteraszon, az Esti Jazz alkalmával lehet igazán megérezni. Annyi különleges élményt, hangulatot rejt Zemplén, hogy még így, közel húsz év elteltével is találkozom érdekes, emlékezetes pillanatokkal. Persze az sem csúnya, ha a Fesztiválkatlan 2600 fős, zsúfolásig telt nézőterét látom.

rap: Mik lesznek az újdonságok?

TM: A fesztivál programja minden évben teljesen új, ha esetleg visszatérő fellépőt hívunk meg, tőle is más műsort kérünk. Az idei rendezvénysorozatban a klasszikus zenei és jazzkoncertek mellett a társművészetek kínálatában is lesznek különleges produkciók. Az Imre Zoltán Program támogatásával a legfiatalabb, legfrissebb koreográfustermésből tudunk megmutatni két igazán izgalmas alkotást, a fesztivál kiállításai pedig – hat mai nagybányai művész meghívásával – véleményem szerint az egész képzőművészszakmát megmozgatják majd. Emellett, csak úgy mellékesen, még mindig tudunk új helyszíneket bemutatni. Idén először kirándulunk Újhutára, ahol egy példamutatóan felújított kastélyban lesz hangverseny, és a Henye Borbár is bekapcsolódik a Zempléni Fesztiválba.

rap: Meddig csinálod még a fesztivált?

TM: Amíg a zempléniek szeretik ezt a rendezvényt, amíg olyan kiváló partnereink vannak, mint a sárospataki A Művelődés Háza munkatársai vagy a többi település művelődési intézményeinek dolgozói. Amíg több mint egy tucat borászat, köztük a Sárospataki Borterasz tagjai vagy a hivatalos borszállítónk, a Grand Tokaj a legkiválóbb borokkal kínálják a vendégeket és ajándékozzák meg a fellépőket, amíg a helyi önkormányzatok lelkesen támogatják a fesztivált, addig biztosan nem hagyjuk abba. Kiégésről szó sincs, még a jövőbeni tervekkel is jól állunk, és ha a kultúra – és ezen belül a fesztiválok – finanszírozása kiszámíthatóbb, biztosabb, hát még bőkezűbb lenne, akkor további hosszú évekig fel sem merülhet a fáradtság gondolata. Amíg lesznek olyan cégek, amelyek lelkesen támogatják a fesztivált, addig biztosan nem hagyjuk abba.

Figyelmébe ajánljuk