könyv - Anna Maria Sigmund: A szexuális élet nem magánügy - Szexualitás a Harmadik Birodalomban

  • Svébis Bence
  • 2011. május 5.

Zene

Van a pokolnak egy olyan mély bugyra, ahol a világ legelvetemültebb gonosztevői a csupasz hétköznapiságukban állnak előttünk. Itt kortyolja a hűs bajor sört "Bodzie, a birodalmi iszákos", "Panke", "Pornóvadász", "Gonosz", "Sánta szatír" és a többiek.
Van a pokolnak egy olyan mély bugyra, ahol a világ legelvetemültebb gonosztevõi a csupasz hétköznapiságukban állnak elõttünk. Itt kortyolja a hûs bajor sört "Bodzie, a birodalmi iszákos", "Panke", "Pornóvadász", "Gonosz", "Sánta szatír" és a többiek. A figyelmes Führer pedig olykor csak köhint egyet, ha pajzán tréfát hall, de jobbára félrefordítja tekintetét, s szemérmesen az erkölcsrõl szónokol. A mindenkori hatalom mindenkori Janus-arcúsága ezúttal a szexualitás témakörén át tekint felénk - csak gyõzzünk a szemébe nézni.

Anna Maria Sigmund osztrák történésznõ, a nácizmus egyik avatott kortárs kutatója immár ötödik magyar nyelven megjelenõ könyvében a Harmadik Birodalom szexualitását elemzi tabuk és elfogultság nélkül. Az irányított gyermeknemzés, az erotikus mûvészeti ábrázolások fajtisztaságának felügyelete, a nemi felvilágosítás sokszor tragikus kimenetelû elcsökevényesítése, a homoszexuálisokkal szembeni brutális bánásmód mellett a fasiszta elit gyakran elmebetegségig menõ kicsapongásairól és a Führer szexuális jellemrajzáról is olvashatunk egy-egy fejezetet. Sigmund könyve tárgyilagosan tárja fel egy mûködõképesnek hitt diktatúra felfeslõ iszonyatát, a mindenen uralkodni akaró hatalmat, ami ez esetben a germán genitáliák irányítását is jelenti. Miként Hitler megfogalmazta: "A nemi életet mi határozzuk meg."

Nem mondom, hogy kellemes, de érdekes és hasznos olvasmány Sigmund könyve, ami elsõsorban a már említett szenvtelen távolságtartásnak köszönhetõ. Itt voltaképpen nem náci vezérekrõl, hanem valóban mítosztalanított, magukat nagynak láttató, de emberi hibáktól zsugorított magánszemélyekrõl olvashatunk. És hogy kik ezek a bevezetõben bece- és gúnynevükön illetett derék fasiszta férfiak, arra derítsen fényt az olvasó a könyv segítségével. Megéri.

Fordította: Körber Ágnes. Európa, 2011, 336 oldal, 3600 Ft

*****

Figyelmébe ajánljuk