Lemez: Buena Vista - az egyes számú második vonal (Luis Frank presents: Sonores de Verdad - Buena...

  • 2001. február 15.

Zene

Luis Frank presents: Soneros de Verdad

- Buena Vista: Barrio de la Habana

Az a baj az etnóval, hogy elég hamar rá lehet unni. Egy hangzást, egy jól behatárolható zenei világot hamar be lehet lakni, egy idő után ismered az összes slágert, a hangszerelésben sem lehet valami nagyot dobni, és a legjobbaknál nincsenek még jobbak. Kijön tőlük öt nagyon jó album, aztán már csak permutálódik az anyag. Ilyenkor kell a szemfüles producernek újabb vidékekre menni, mert valószínűleg felfedezésre váró zenék tömkelege van még a világban, vagy valami egészen mást csinálni, mondjuk madagaszkári zenészekkel S. Nagy István és Szenes Iván dalait nyomatni.

Most éppen a kubai hullám lecsengésének vagyunk a tanúi, ez az album azonban, sajnos, jó. Luis Frank, aki art direktorként jegyzi a lemezt, 1960-ban született, kijárta a zenei iskoláit a nagy öregek mellett, aztán saját zenekart alapított. A Viva Cuba! című albuma nekem a legjobb erről a tájékról, és a szintet ez az anyag is tartja. Igaz, azon elsütötte az összes nagy slágert a Besame Muchóig bezárólag, így ezen számomra ismeretlen dalokat nyomnak, amit még szoknom kell. A recept a régi: lusta, de összetett ritmusokra egyszerű, kissé repetitív dallamokat énekelnek. Közepes ütemben gurul a zene, olyan, mintha késésben lenne, csak azt nem tudom, mihez képest. Körüljárják a tempót, valaki mindig egy kicsit előbb van, vagy éppen később, ettől aztán olyan hullámzó lesz a dolog. Ami erre rájön, az is inkább a ritmust szolgálja. Kis zongora, trombita, a kórusok is inkább csak tördelik a zenét. Luis Frank erőlködés nélkül énekel, mintha csak apró hétköznapi történeteket mesélne; nincsen dráma, katarzis, még a líra is férfiasan szemérmes.

Egy dolgot azonban tisztázni kell, mielőtt a cím - a menedzsment vélhető szándéka szerint - megtévesztene valakit. Ennek az albumnak semmi köze a Buena Vista Social Club néven elhíresült csapathoz. Van egy szám az albumon, aminek az a címe, hogy A Buena Vista, a szerzője Luis Frank - de tekintsük ezt inkább tisztelgésnek, mint ravasz PR-fogásnak. Amúgy elég húzós.

Czabán György Ribizli

Timba Records/Zenesegély, 2000

Figyelmébe ajánljuk