mi a kotta?

Ötből kettő

 • mi a kotta
 • 2014.01.12 14:12

Zene

"Vígoperát írni nem hiszem, hogy megterhelő lenne. A tragédiát ténylegesen megszenvedi, aki írja; az ember gondolatai egy fájdalmas sugallat hatása alatt állnak, amely betegesen túlfeszíti az idegeket. De a vígjátékban lévő tréfa és kacagás felvidítja az elmét és a testet. 'Egy mosoly hozzátesz egy szálat az élet fonalához.' [...] Ön egész életében vágyott egy jó vígoperai témára: ez arra mutat, hogy a nemes veretű komédia művészi vénája virtuálisan megvan Önben.

Az ösztön jó tanácsadó. Egyetlen módja van, hogy az Otellónál is szebben fejezze be, és ez nem más, mint hogy győzedelmesen a Falstaff-fal fejezze be. Miután annyiszor hallotta az emberi szív kiáltásait és panaszait, most egy hihetetlen nagy, kirobbanó kacagással fejezné be." Ilyen általános, valamint személyre szabottan kedvcsináló érvekkel kapacitálta az idős Verdit librettistája, Arrigo Boito a Falstaff megkomponálására. Mint köztudott, sikerrel, ahogyan erről a Met hét végi HD-közvetítése révén újólag meggyőződhetünk majd (Fesztivál Színház, december 14., hét óra, ill. ismétlésképp: december 15., hat óra). A közvetítés pedig nem csupán Robert Carsen új rendezését ígéri számunkra, de James Levine visszatérését is legsajátabb birodalmába, a Metropolitan Opera zenekari árkába. 14-én, a Zeneakadémia Solti Györgyről elnevezett kistermében lesz a múlt héten elmaradt Varázsfuvola-bemutató is, Almási-Tót András rendezésében.

Egy matematikus, egy gárdatiszt, egy tengerészkadét, egy hadmérnök és egy kémikus - hát, persze hogy öt zeneszerző! 'k az Ötök, a "hatalmasok kis csapata", akik megújították a XIX. századi orosz zene világát, s akik közül ketten a hét koncertprogramján is kitüntetett szerephez jutnak majd. Bogányi Gergely pénteki szólóestjének kiadott műsorát az Iszlamej fogja lezárni: a virtuóz keleti fantázia, amely máig az egykor matematikusnak készült Milij Alekszejevics Balakirev legismertebb szerzeménye (Zeneakadémia, december 13., fél nyolc). Az indulatos természetű és tekintélyes Balakirev hatásában bizonyosan nagyobb volt, mint műveiben, megfellebbezhetetlen ítéleteit pedig gyorsabban alkotta meg, mint kompozícióit, amelyek éveken, sőt olykor hosszú évtizedeken át íródtak. Balakirev vezérkedésének egyik elismerője és egyszersmind szenvedő alanya Muszorgszkij volt, aki pedig a Budapesti Fesztiválzenekar soros koncertjein szerepel majd, méghozzá legnagyobb slágerével, az Egy kiállítás képeivel (Nemzeti Hangversenyterem, december 16. és 17., háromnegyed nyolc). Az estek karmestere és hangszeres szólistája az oly kiváló Leonidas Kavakos lesz, aki ezúttal a 19 esztendős Mozart G-dúr hegedűversenyének magánszólamát vezeti majd elő saját kezűleg.

"Egy nagyon vidám akadémiai ünnepi nyitányt ígértem január 6-ára Breslauba, benne van a Gaudeamus és minden más. Ebből az alkalomból nem tudtam megtagadni melankolikus kedélyemtől azt az elégtételt - hogy egy szomorújáték-nyitányt is írjak." Így fogalmazott 1880-81 fordulóján Johannes Brahms, akinek Akadémiai ünnepi nyitányát éppen a múlt héten emlegettük, hogy Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok újabb Brahms-estjét már e másik overtűr, azaz a két héttel korábbi ősbemutatójú Tragikus nyitány előadása indítsa majd, megelőzve a Fülei Balázs szólójával felhangzó d-moll zongoraversenyt (Nemzeti Hangversenyterem, december 18., fél nyolc).

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

 • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

 • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

 • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

 • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

Kaptafa

 • Kiss Annamária

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

Pillanatnyi hatás

 • Rádai Andrea

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

Síkság

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.

Egy banánköztársaság bukása

 • Ács Pál

Banánköztársaság – ezt a szót jobbára csak átvitt értelemben használjuk az eltorzult gazdasági-társadalmi berendezkedésű, nagyhatalmi érdekek hálójában vergődő országocskákra, alig gondolva azokra a kicsiny közép-amerikai államokra, amelyek tényleg szinte kizárólag a banánexportjukból tartják fenn magukat.

Ölniük kell

A szakértők szerint majdnem minden megyében tartanak illegális kutyaviadalokat, hiába lehet az ilyen szadista cselekményért akár három év börtönbüntetést is kiszabni. A bűnözők egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

Melyik út megyen itt Budára?

 • A szerk.

A magyar film újra régi fényében ragyog! Sőt, jobb mint valaha, veri a világot. Csak az nem teljesen eldöntött még, hogy ez a Vajna-korszak elmúltának köszönhető, vagy annak az egyelőre ismeretlen zseninek, aki leforgatta a Borkorcsolyát, ezt a gyönyörű, a magyar valóságot teljes mélységben és oly híven ábrázoló, mégis vidám és legyőzhetetlenül optimista, ráadásul alig 22 másodperces remekművet.

Készpénz és ígéret

 • A szerk.

„Ellenzéket is váltottunk. Leváltottuk a szocialista párton belül azokat, akik nem akartak változást, akik féltek az elszámoltatástól. Leváltottuk azokat, akik bizonytalankodtak, leváltottuk azokat, akik bármilyen szélsőséges magatartást hirdettek, akik üzleteltek a hatalommal, akiket meg lehetett venni, akiket meg lehetett zsarolni, meg lehetett fenyegetni” – mondta Márki-Zay Péter vasárnap esti győzelmi beszédében a budapesti Anker közben a lelkes publikum előtt.