Magyar gazdák küzdelmei a fehérjefronton

Alkotmányos vágy

Belpol

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve nem felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.

Tizenkét éve vésték bele az Alaptörvény gránitlapjába, hogy Magyarország a testi és lelki egészséghez fűződő jog érvényesülését – egyebek közt – „genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal” segíti elő. Ez a XX. cikkely azonban azóta is inkább szándéknyilatkozat, mint ténymegállapítás.

Magyarországon tényleg nincs köztermesztésben genetikailag módosított (genetically modified organisms – GMO) növény – GMO-állattal pedig máshol is csak laboratóriumi körülmények között kísérleteznek, a köztenyésztésben nem. Ám ilyen növény termése mégis rendszeresen és nagy mennyiségben bekerül az országba. A szójáról van szó, amelyre nagy fehérjetartalma miatt van szükség az állattartásban. A takarmányoknak fehérjét is tartalmazniuk kell, és amit a haszonállatoknak szánnak, abban ez az összetevő nem lehet állati eredetű, csak növényi. A legnagyobb mértékben világszerte a szóját használják e célra; léteznek genetikailag módosított és hagyományos fajták is.

Az Agrárágazat című szaklap tavaly augusztusi beszámolója szerint a globális szójatermést 403 millió tonnára becsülték, ennek 81 százalékát Brazíliában, Argentínában és az Egyesült Államokban takarították be. Magyarországon mintegy 160 ezer tonna szóját arattak, természetesen GMO-mentes fajtájút. Erre nem csak nálunk mutatkozik kereslet, így a hazai termés egy része bab formájában Németországba, Ausztriába ment, míg Magyarország 150 ezer tonnányi brazil – genetikailag módosított – szóját importált. Magyarországon tavaly 60 ezer hektáron foglalkoztak ezzel a növénnyel, pedig egy évvel korábban arról szóltak a hírek, hogy a kereslet és az ösztönzés révén százezer hektárra nőhet a vetésterület. Azért nem nőtt, mert – mint az Agrárágazat fogalmaz – éppúgy, mint 2015-ben, „a plusztámogatás ellenére a rossz idő miatt sok gazdának elment a kedve a termesztésétől”. Igény pedig lenne hagyományos, bár a jelek szerint drágább szójára. Csányi Sándor például azt nyilatkozta 2019-ben az Indexnek, hogy agrárcégei évente 500 millió forintot veszítenek amiatt, hogy nem génmódosított, hanem hagyományos szójából készült takarmányt esznek a vágóhídra kerülő jószágaik. Így ki lehet írni a boltban az árura, hogy GMO-mentes, abban a reményben, hogy erről a vevőnek az jut az eszébe, hogy természetes, egészséges, és hajlandó többet fizetni érte.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.