Pintér Sándor szerint sok kritika érte a Nemzeti alaptantervet, ezért itt az ideje felülvizsgálni

  • narancs.hu
  • 2023. december 4.

Belpol

Jövőre nevelési kormánybizottság is alakul, Orbán Viktor vezetésével.

Sok kritika érte a Nemzeti alaptantervet (NAT), ezeket meg kell vizsgálni, a jövő év egyik fontos témája pedig az új Nemzeti alaptanterv kidolgozása lesz, ezért a kormány nevelési kormánybizottságot hoz létre, amelynek vezetője a miniszterelnök lesz – mondta Pintér Sándor a parlament kulturális bizottságának hétfői meghallgatásán.

A Telex tudósítása szerint Pintér Sándor – aki belügyminiszterként 2022 májusa óta felel a közoktatásért (is) – a meghallgatáson arról beszélt, nagyon intenzív év van a hátuk mögött, többek között bevezették az új köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt, vagyis a státusztörvényt. Pintér Sándor úgy látja, az új jogviszony bevezetése mindenkinek az érdeke, elfogadásáról pedig állítása szerint több mint hússzor egyeztettek a pedagógus-szakszervezetekkel. Hozzátette,

az iskolaigazgatóknak, és egy-egy tanárnak is vizsgáznia kell majd az új köznevelési törvényből, hogy a minisztérium felmérje, mennyire sajátították el annak tartalmát.

Pintér Sándor közölte, kedden hozzák nyilvánosságra a PISA-eredményeket. Szerinte a koronavírus-járvány miatt mindenképp rosszabb lesz az idei teljesítmény, de még így sem lesz olyan mértékű a romlás, mint az európai átlag. Pintér szerint jövőre további cél lesz például:

  • a tanárok teljesítményértékelésének felülvizsgálata,
  • a tankerületi intézményrendszer felülvizsgálata, hogy „mindenhol egyforma legyen a rendszerirányítók képessége”,
  • a wifi bevezetése minden iskolában,
  • az intenzív kapcsolattartás (még idén kérdőívet fognak kiküldeni a szülőknek, tanároknak a bizottsági ülésen felmerült témákról). 

A meghallgatáson részt vett Maruzsa Zoltán és Rétvári Bence államtitkár is, Pintér beszámolója után pedig az ellenzéki képviselők kérdezhettek a belügyminisztertől. Kunhalmi Ágnes, az MSZP képviselője arra volt kíváncsi, hogy az idén távozó 4314 pedagógus közül miért nem kapta meg mindenki a nekik járó végkielégítést. Pintér Sándor szerint 1200 pedagógus kérte az új státusztörvény miatt munkaviszonya megszüntetését, nem 4314, így tehát szerinte ilyen végkielégítési problémája nem lehet 4314 főnek. A momentumos Tóth Endre arról kérdezte Pintért, hogy mit tegyenek azok a tanárok, akik nem értenek egyet az oktatás irányításával, hiszen a pedagógus-kirúgások után már a polgári engedetlenséget is egyre kevesebben merik bevállalni. A belügyminiszter erre válaszul közölte,

a kirúgott tanárok ügyében a bíróság fog dönteni, de „aki a fegyelmezettséghez, rendhez szokott, annak nincs problémája”.

Hiller István, az MSZP képviselője azt kérdezte Pintér Sándortól, hogy el tudja-e képzelni, hogy a magyar rendőrök bére Brüsszeltől függ. A képviselő szerint a magyar rendőrt és a magyar tanárt is a hazai központi költségvetésnek kell megfizetnie. Pintér Sándor válaszában hangsúlyozta, a pedagógusok béremelésével egyetért, 2024 januárjában a megígért 10 százalékos béremelést biztosan meg is kapják a tanárok.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk