A Fidesz és a KDNP megszavazta a státusztörvényt

  • narancs.hu
  • 2023. július 4.

Belpol

136 igen, 58 nem, 0 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés a bosszútörvénynek is nevezett jogszabályt.

Amint az várható volt, a kormánytöbbséget nem hatotta meg a tanárok és a diákok tanév eleje tartó tiltakozása a közoktatás tönkretétele ellen, és megszavazták a pedagógus-életpályamodellről szóló, úgynevezett státusztörvényt kedden a parlamentben. A voksoláskor 136 bátor ember szavazott igennel, 58-an nyomtak "nem" gombot a tanárokat és az iskolákat gyakorlatilag teljes mértékben ellehetetlenítő jogszabályra, tartózkodás nem volt.

A státusztörvény a hatalom válasza a pedagógusok és a diákok folyamatos tiltakozására, a tüntetésekre, az oktatást jobbító szándék elnyomására; nem véletlen, hogy bosszútörvénynek is nevezik a most elfogadott jogszabályt. Egy június közepi cikkünkben részletesen ismertettük a törvény (akkor még csak törvényjavaslat) főbb elemeit:

Arról is cikkeztünk, milyen lehetőségei vannak azoknak a tanároknak, akik le akarnak mondani közalkamazotti státuszukról a törvény elfogadása miatt:

A státusztörvény ellen kedden egész napos tiltakozóakció zajlik a Parlamentnél, melyről hamarosan helyszíni riportban számolunk be.

Az Országgyűlés számos más lényeges határozatot hozott a nap folyamán:

  • elfogadták a képviselők a 2024-es költségvetés főbb számait, holott borítékolni lehet, a jövő évi büdzsén még az év közben változtatni kell;
  • maradnak az extraprofitadók, emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója;
  • törvényt alkottak arról, hogy ezentúl egységes szabályok vonatkoznak az állami beruházásokra;
  • megszavazták, hogy a jövőben tilos lesz a településeknek megadóztatniuk a termőföldet (ezt a gyakorlatot egyébként fideszes vezetésű önkormányzatok is folytatták);
  • a szerencsejáték törvény módosításával Lázár Jánoshoz kerülnek a trafikkoncessziók.

Az Országgyűlés jelenleg alkotmánybírák megválasztásáról szavaz (titkos szavazással), a fideszes jelöltek a nyilvánvalóan meglepetést nem hozó voksolás után tehetik le esküjüket. Ugyancsak esküt tesz két új miniszter, Tuzson Bence és Bóka János.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk