Fenyvesi Orsolya kapja az idei Sziveri János-díjat

  • narancs.hu
  • 2024. március 18.

Sorköz

Kitartóan járja az autonóm költészet útját - írják az indoklásban.

Fenyvesi Orsolya költő, műfordító veheti át március 26-án az idei Sziveri János-díjat. A Sziveri János Társaság tagjaiból álló kuratórium indoklása szerint "a költő, meseíró és műfordító Fenyvesi Orsolya kitartóan járja az autonóm költészet útját. Versei hol istenkáromlóak, hol istenkeresőek, egyik pillanatról a másikra bevezet az intuíció sűrűjébe. Nem pusztán a magyar, hanem az általa fordított angolszász líra forrásvidékéből is táplálkozik.”

Fenyvesi Orsolyának köszönhető a kanadai költőnő, Anne Carson első magyar nyelvű verseskötete is. „A Sziveri János-díj méltó kezekbe kerül, jól tükrözi a fiatalon elhunyt Sziveri János munkásságának autonóm és experimentális vonásait” - írja a társaság.

A díjat az 1990-ben elhunyt vajdasági költő, az Új Symposion folyóirat egykori főszerkesztője, Sziveri János emlékére alapította 1991-ben a Sziveri János Társaság, amelynek tagja Szörényi László, Thomka Beáta, Balázs Attila, Zalán Tibor, Utasi Erzsébet, Hafner Zoltán, Csehy Zoltán, Ladányi István, Géczi János, Kollár Árpád, Orcsik Roland, Szűgyi Zoltán, Kalapáti Ferenc, Győrffy Ákos, Mikola Gyöngyi, Virág Zoltán, Áfra János, Nemes Z. Márió, Sándor Zoltán és Terék Anna, elnöke Fenyvesi Ottó. A díjátadó március 26-án lesz Budapesten, a Nyitott Műhelyben.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?