• MaNcs 14. évf. 39. sz. (2002. 09. 26.)

  Ki a zsidó? (Kovács András szociológus)

  Magyar Narancs: Ismert a fővárosi zsidóság történetileg kialakult szegregációja, azon városrészek listája, amelyekben (mint Erzsébetváros, Terézváros, "- és Új-Lipótváros) a zsidó lakosság jelentősen felülreprezentált volt még a második világháború előestéjén is. Mit mondhatunk ma a zsidó népesség térbeli eloszlásáról?

  2002 / 39
 • Kálmán C. György: Magánvalóság

  Van a mi falunkban néhány igazán kiváló ember, tudósoknak és művészeknek nevezném őket; valamennyien büszkék vagyunk rájuk, az ő tudásuk, tehetségük valóban nem mindennapi.

 • Legát Tibor: Pop

  És ön ikonnak érzi magát? - kiabálja a magnós lány olyan szerencsétlen arckifejezéssel, amilyet eddig csak Dosztojevszkij-regényben olvastam. A Cult Edie című dala (Sonic Temple, 1989) dübörög maximum hangerőn, a botrányosan fiatal és botrányosan ápolt, hízásra hajlamos és éppen ezért végtelenül frusztrált jövevény látványosan uralkodik magán, pedig látom rajta, mennyire fáj neki ez az egész, mennyire szeretne túlesni rajtam, mennyire nem érdekli, amit mondok.

 • Végel László: Balkáni tükör

  Dzsambo összegyűjtötte tegnapi frontharcosait. Felelősséget érzett irántuk. Ő adott fegyvert a kezükbe, a horvátországi és a boszniai csatatereken ő öntött beléjük lelket. Sokan közülük kezüket-lábukat vesztették.

 • Hammer Ferenc: Ez elment vadászni (A valóságshow, az emberi méltóság és a törvény)

  Akét valóságshow körül felbuzgó jelentős értelmezési és értékelési munka szerkezetét tekintve leginkább az élelmiszer-ipari horror mint közbeszéd természetére (sör, vadászfelvágott, bontott csirke) emlékeztet.

 • Tessék végre hazudni!

  Egy normális országban a hazug politikus nem okvetlen kelt azonnali undort és közfelháborodást. Sőt. Az ízlésesen, mértékkel és tisztességesen hazudozó közszereplő egyfajta udvariasságról, polgártársai megbecsüléséről tesz bizonyságot.

 • Ugyanaz a műsor

  Orbán Viktor az elvesztett választások után, némi EU-val kapcsolatos legénykedés mellett, mindösszesen annyi politikai mondandóval bírt szolgálni akár híveinek, akár a magyar társadalomnak, de valójában csakis a kormányzó erőknek, hogy aggyá´ tévét!

 • Cyber hírek

  Hírkereső A Google internetes kereső (google.com) hétfőn elindította új szolgáltatását, a Google Newst. A kereső automatikusan, 4000 angol nyelvű forrásból válogatja a híreket, a New York Times-tól a kisvárosi lapokig.

 • Kulturális hírek

  Ibizán kiosztották az idei dj-díjakat. A nyertesek: Roger Sanchez (house), Carl Cox és Richie Hawtin (techno, megosztva), X-Press 2 (tech-house), Pete Gooding (a legjobb ibizai), Erick Morillo (a legjobb nemzetközi), Pete Tong (mindazért, amit a dance műfajért tett), Tim Deluxe (a szezon legjobb számáért:n JAMAICA 40 Minden idők legnépszerűbb dalának választották Jamaicában Bob Marley, Bunny Wailer és Peter Tosh, vagyis a Wailers No Woman, No Cry című számát (ami az uralkodó magyar felfogás ellenére nem azt jelenti, hogy ha nincs nő, nincs sírás sem, hanem kérés az asszonyhoz, ugyan ne ontsa már könnyeit).

 • Német választások: Szeptember-feszt

  Az egyetlen nyertes Joschka Fischer és a zöld párt. Schröder nagy pofont kapott, de tovább kormányozhat, Stoiber nagyot teljesített, de mehet vissza Münchenbe szomorkodni, az exkomcsik kiestek, a liberálisok elbuktak - egyébként pedig minden maradt a régiben.

 • Választás Szlovákiában: Balra a nap nyugszik

  Jobbközép pártok alakíthatnak kormányt Szlovákiában a hét végi voksolás után Mikulás Dzurinda vezetésével. Olyan bölcsen viselkedtek a szlovák választók, hogy maguk is meglepődtek. Péntekről szombatra virradóra valószínűleg egy jó tündér kicserélte az országot.

 • A tótújfalui gyilkosság: Házon belül rendezve

  Augusztus 31-re virradóra a horvát határ melletti somogyi kistelepülésen, Tótújfaluban meggyilkolták S. Vilmos munkanélküli helyi lakost. Néhány nappal az eset után ország-világ megismerhette a tett elkövetését beismerő, épp csak fiatalkorú S.

 • Politikai vita a csatlakozási menetrendről: Magyaros út az unióba

  Felerősödtek a politikai viták az uniós csatlakozás belpolitikai feltételeiről: a Fidesz vezető politikusai - a múlt csütörtöki, minden parlamenti párt által aláírt együttműködési nyilatkozat után is - azt vallják: október végén, a költségvetés benyújtásakor dől el, támogatják-e az integráció elengedhetetlen feltételének tartott alkotmánymódosítást.

 • Romaellenes tüntetés Pakson: Cseréptörés

  Az élőláncok, csuklyás őrjáratok és Molotov-koktélok után múlt csütörtökön újabb fejezettel gazdagodott a cigányellenességből fakadó lakossági akciók krónikája: a Tolna megyei Németkér feldühödött polgárai lakhatatlanná tettek egy házat, hogy megakadályozzák egy ötfős paksi család beköltözését.

 • Kossuth-emléknap: Kolbász és kerítés

  Vajon népünnepélynek nevezhetünk-e egy olyan rendezvényt, ahol a sörsátrakban van ülőhely, és a vezérszónok színpadra lépese előtt öt perccel kényelmesen helyet foglalhatunk az első sorban?

 • Film: Föld alól a férgek, nyüvek (Gengszterek)

  Félidőket játszom mindkét csapatban - mondta Belmondo, és fölpofozott valakit az Azúr-parton, tornacipőt viselt és csinos zakót, beszállt egy kabriolet-ba, s elhajtott, hogy eleget tegyen a dekadens díva vacsorameghívásának.

 • Film: Az isteni külső (Dér András: Kanyaron túl)

  Atárgykörben igen mérsékelten jártas kívülállóként úgy gondolom, hogy a drogfüggő ember életét felváltva és párhuzamosan, de mindenképpen folyamatosan kitölti két probléma, vágy, cél, ahogy tetszik: az anyag megszerzése és a leszokás.

 • "Huszonöt éve játszom magamban" (Iva Bittová)

  Az énekes-hegedűs Iva Bittová a cseh zenei élet legfontosabb és általunk leginkább ismert képviselője Karel Gott után. Az avantgárd, a pop, a népzene és a klasszikus zene elegyéből mára messziről felismerhető zenei stílust hozott létre.

 • Egy szabadságharcos elment (Peter Kowald, 1944-2002)

  Soha nem fogom elfelejteni a büféslány tekintetét, amikor a Kowald kért egy vizespohár vodkát 1990-ben, a Kamaraerdei Jazzfesztiválon. Rezzenéstelen arccal megitta, aztán fölment a színpadra, és játszani kezdett. Én be voltam szarva, hogy az az ezer ember hogy fogja bírni a szóló bőgőkoncertet.

 • Pálinkafőzés: Magyar üstökös

  Mindenki kóstolt már fekete címkés kommerszet és valódi, gyümölcsből készült zugpálinkát. Az új "pálinkatörvény" optimista értelmezői szerint e kettő között kell lennie annak az útnak, amely a hungaricum uniós sikerekre vezető szupersztrádája lesz.

 • Brómezüst zselatin áramvonal (A Mai Manó Ház első fotóárverése)

  "Középen a licit" - mondta időnként az árverésvezető, Marsó Diana, amikor a heves licitálás átmenetileg vagy végleg elakadni látszott. Vagy: "Jobbra (balra) van a licit." Ebből tudhatták az érdekeltek, hogy ők vannak-e éppen nyerésben.

 • Ars Electronica: Gépek egymás közt

  A linzi fesztiválon a művészeti, technológiai és társadalmi színteret egyaránt érintő kérdésekre keresnek választ. Idén a központi téma az unplugged volt, az esemény az információs network földrajzi és társadalmi vakfoltjaira koncentrált.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...