• MaNcs 17. évf. 40. sz. (2005. 10. 06.)

  Titokzokni

  Drága rendőreink "Nem tudom, hogy Ön kinek a szabadságjogai védelme érdekében emelt szót? A drogfogyasztók érdekében-e, vagy a szórakozó helyeken lévő más fiatalok érdekében-e?"

  2005 / 40
 • Égszakadás, földindulás - A lengyelországi választásokról

  Másfél héttel ezelőtt, vasárnap este lengyelek milliói tapadtak a televíziók képernyőire. Vélnénk, többségük az egyes csatorna választási műsorát nézte. De nem: a röplabda Európa-bajnokság ezzel egy időben zajló döntője miatt izgultak, ahol a lengyel lányok 3-1-re felülmúlták az olaszok legjobbjait.

 • Az etnikai diktatúrától az etnikai anarchiáig - Szerbia

  Doris Pack arról beszélt, hogy a rendőrségben és az igazságszolgáltatásban arányos képviselethez kell juttatni a vajdasági kisebbségeket, szükség van az oktatás és nevelés területén a toleranciát elősegítő lépésekre, a menekülteket be kell vonni a vajdasági kulturális folyamatokba és javítani kell a kisebbségek foglalkoztatásán.

 • Szélső értékek

  Lassan ideje felülvizsgálni a mitikus közép fogalom mibenlétét. Tudják, ez az, ami néha kiürül, és akkor a vákuumba betör valamelyik párt.

 • Eurósirató

  Csibészekkel boltolni nem egy életbiztosítás, az üzleti élet egyik axiómája ez, amit a tudomány legfrissebb erdményei szerint először az altamirai barlangrajzok egyik ismeretlen alkotója fogalmazott meg, midőn a telephely falára felvéste a 3 mamut = 3 mamut védőszabályt és erkölcsi kategorikus imperatívuszt.

 • Megsemmisítő vereség - Fővárosi sportpályák bezárása

  Tavasszal tartotta volna, aztán bizonytalan időre elhalasztotta a Budapesti Labdarúgó Szövetség azt a tüntetést, amellyel a még meglévő sporttelepeket igyekezett volna megmenteni a felszámolástól. Egy elfeledett, s így vissza sem vont 1946-os körrendelet értelmében azonban az egész pályabizniszt akár vissza lehetne csinálni.

 • Halasztható teendők - Be nem fizetett versenyhivatali bírságok

  Az utóbbi években feltárt kartellügyek leginkább a versenyhatóság határozatainak kihirdetéséig tarthattak számot közérdeklődésre. Pedig az érintett cégeknek még hosszú ideig nem kell a következményekkel számolniuk, és a jogorvoslati lehetőségek miatt a bírságok kifizetése is évekig húzódik.

 • "Ez egyben világnézeti imázskampány is" - Nyakó István, az MSZP szóvivője

  Az MSZP a 100 lépés programjának meghirdetése óta mind kiterjedtebb kommunikációs offenzívát folytat. Kérdezz-felelek SMS-ben, országjáró kávézgatás a kormánnyal, óriásplakátos identitáskampány, Gyurcsány-könyv, szoci CD, fizetett sajtóhirdetések a gazdaságról, jobbfelé kacsingató üzenetek (földosztás, határon túli magyarok) és így tovább.

 • "Eygszerűen lemegy és lenyomja" - Belga

  Október elsején megjelent a harmadik album, ami az ember fejébe még a meghallgatás előtt kérdőjelet ír: milyen lehet a cinikus vicceskedéseiről és kendőzetlen szövegeiről híres Belga dupla albuma, aminek az egyik fele a felnőtteknek, a másik meg kimondottan a gyerekeknek szól?

 • "Ebben maradtunk" - Jim Jarmusch filmrendező

  1983-ban még Wim Wenders támogatása és A dolgok állásából kispórolt fekete-fehér nyersanyag kellett ahhoz, hogy leforgathassa a Florida, a paradicsom első, harmincperces változatát. Az azóta eltelt két évtized során Jarmusch Hollywood sztárjait is lenyűgözte.

 • "Bűnös, pici emberek" - Gárdos Péter filmrendező

  Lázár Ervin három novellájából készített A porcelánbaba címmel sajátos hangulatú filmet, melyért az idei szemlén elnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat és a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját.

 • A Pedellus hírei

  Villanynarancs2 ropiért Elvileg 2006 tavaszán kezdik gyártani az új diákigazolványt, amely több mint kétezer forintba kerül majd: az oktatási tárca a diákokkal pengettetné ki az áremelést. A továbbfejlesztett kártyákat a tanulók várhatóan használhatják majd a jövőben a közlekedési vállalatok (még nem létező) csipkártyás rendszereiben, s az elektronikus aláírás tárolására is alkalmas lesz.

 • Még egy esély - Tananyagok korszerűsítése a közoktatásban

  A magyarországi legnépszerűbb egyetemi képzések: közgazdaságtan, jog, idegenforgalom, pszichológia, kommunikáció, orvostudományok. Ezek közül egyik sem szerepel tantárgyként a középiskolák túlnyomó részében. Egyelőre.

 • A pusztába kiáltott szó - Bihari Mihály: Politológia I.

  A terem jóval a kezdés előtt tömve, legalább százötven ember zsibong. Megfigyel-jük az aktuális jogászdivatot: hónaljig húzott cicanaci vastag övvel, nadrágba tűrt feszülő toppal; egy kicsit újságot olvasunk; kezdünk türelmetlenkedni - az előadó nem sieti el az érkezést.

 • "Mert bűntudata van" - Heller Mária, az ELTE Társadalomtudományi Kar Szociológiai Intézetének docense

  A politikai korrektség (pc vagy píszí) kérdésére a hazai köz-vélemény legtöbbször csak legyint - már ha egyáltalán tudja, miről van szó. Erről beszélgettünk a szociolingvisztika, a kommunikáció és a nyilvánosságelméletek oktatójával.

 • cyberhírek

  cyberhírek

 • A gordiuszi csomó - Állami gondozás

  A gyermekvédelemben dolgozó szakemberek riasztó történeteket mesélnek a nevelőintézetekben uralkodó viszonyokról. Hallottunk már olyan otthonról, ahol maga a nevelőtanár szállítja a tíz-tizenkét éves kislányokat a török kamionosoknak, máshol az igazgatóhelyettes molesztálja rendszeresen a gondjaira bízott gyerekeket.

 • Jöjjön ki Óbudára!

  Lakóteleptúra

  Sokan nőttek fel, s még ennél is jóval többen jártak már a főváros alighanem legnagyobb kiterjedésű, legváltozatosabb és vizuálisan legizgalmasabb lakótelepén. Egyesek nyomasztónak találják, mások fenségesen (és értelmetlenül) monumentálisnak, ám hidegen senkit sem hagy.

 • Neszmély

  Kassán innen, Lajtán túl

  Ha a hajókét leszámítva minden kötél szakad, tán még ebben az évtizedben felépülhet Neszmélyen a Duna-part egyik legvonzóbb turistalátványossága. A korábban inkább ipari övezetként számon tartott település előremenekül.

 • Két lépcső is sok - Fogyatékkal az utcán

  A mozgáskorlátozottak által indított pereknél láthattuk: kerekes székkel önállóan még abba a közintézménybe sem lehet bejutni, ahol legalább megpróbálták az akadálymentesítést. Aki mozgássérült, ráadásul fedél nélkül él, annak gyakorlatilag az utca túloldala is elérhetetlen.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...