• MaNcs 18. évf. 27. sz. (2006. 07. 06.)
  Berlinger Edina

  Kérdezz, felelek!

  A tandíjról

  Hiller István oktatási miniszter a múlt héten bejelentette: az utólagos képzési hozzájárulás (UKH) helyett fejlesztési részhozzájárulást (FER) vezetnek be a felsőoktatásban. Kimondta a kimondhatatlant: tandíj lesz.

  2006 / 27
 • Robi, a bátor

  A múlt héten a szlovákiai kormányalakításról szóló cikkünkben (Bemenni, de hová?) azt írtuk, lenne egy fogadásunk az ország új kormányára. Nos, ezt a fogadást már a megjelenésünk napján elbuktuk, s máig fizetjük a söröket.

 • Az elnök embere

  Sólyom László köztársasági elnök és a kormánypártok, illetve az elnök és Gyurcsány Ferenc nem először akasztanak tengelyt - a Horányi Miklós legfőbbügyész-jelölt leszavazása kapcsán kölcsönösen előadott narratíva szerint ezúttal már megint akaratuktól függetlenül.

 • Taktika és népharag - Tüntetések a megszorítások ellen

  Szombaton közösen tüntet valamennyi szakszervezeti szövetség a kormány megszorításai ellen. Az egységfront létrejöttéhez a drasztikus intézkedések bejelentésén túl a kormány hajthatatlansága is szükségeltetett, de az érdekképviseleteknek is jól jöhet a presztízskarbantartó akció.

 • Szemernyi kétség - Setét Ernő és Adu László a bíróság előtt

  A múlt héten a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon négy-négy év letöltendő börtönre ítélt két roma fiatalembert, akik a vád szerint tavaly megtámadtak három embert, és elvették egyikük értékeit. A vádat, bár kifejezetten gyenge lábakon állt, a bíróság teljes egészében megalapozottnak találta, egy sor védői indítványt pedig, melyek az elsőrendű vádlott alibijét igazolták volna, elutasított.

 • Energiapolitikai változások IV.: Feszültségcsillapítók

  A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium múlt heti bejelentése szerint a lakossági áram ára augusztustól átlagosan 14,4 százalékkal nő. Az emelés fő oka nem a felhasznált energia árváltozása.

 • Újítás vagy megújítás - Kutatás-fejlesztési pénzek

  A kutatás, a fejlesztés és az innováció rendszere Magyarországon "túl sok sebből vérzik" ahhoz, hogy elég legyen egyedül a felsőoktatáshoz, az Akadémiához vagy akár a vállalkozói szférához hozzányúlni (lásd: Fellegvár, Magyar Narancs, 2006.

 • "Magamat választanám" - Katona Kálmán, az MDF főpolgármestere

  Az MDF alapító tagja, az Orbán-kormány volt közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztere, a Magyar Villamos Művek (MVM) egykori elnök-vezérigazgatója idén áprilisban pártja budapesti listájáról az Országgyűlésbe került, s 2002 óta fővárosi képviselőként is gyűjtheti tapasztalatait arról, mit volna érdemes megváltoztatni Budapesten.

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Macskajaj - Herbie Hancock (koncert)

  Hogy Herbie Hancock pályafutását lépésről lépésre követtem volna, azt korántsem állíthatom. Inkább a kíváncsiság meg a nosztalgia vitt el a koncertjére: mit kezdhetek manapság azzal a pasassal, aki kamaszkoromban olyan sokat jelentett nekem?

 • Minden a helyén - Thom Yorke: The Eraser (lemez)

  Létezik egy nehezen megfogható - és sok vitát kiváltó - kifejezés a popzsurnaliszták szótárában: a "minden idők legjobb lemezei" titulus. A biztos befutók mellett (Beatles, Rolling Stones, Sex Pistols, Clash, Pink Floyd és így tovább) gyakran végez az első tízben egy viszonylag fiatal brit zenekar, a Radiohead '97-es korongja, az OK Computer.

 • Szőr mentén - Emmanuel Carrére: A bajusz (film)

  A rémtörténetek újabban polgári környezetben, finom ízléssel berendezett könyvtárszobákban és élükre állított nappalikban játszódnak.

 • Vadnyugat és zablisztgörhe - Annie Proulx: Közel s távol (könyv)

  Az alacsony növésű Jack Twist "hátsó fele meglehetősen vastag volt", Ennis del Mar pedig "hoszszú pipaszár lábakon egyensúlyozta" csenevész mellkasát. Brokeback Mountain című novellájában Annie Proulx cowboy hősei kevésbé előnyös külsejűek, mint az elbeszélésből készült westernfilmben - a többi: a homoszexualitást nem toleráló vadnyugat ábrázolása azonban stimmel.

 • A keresztbe feszített hús - Belső, felszín (Szigeti Tamás kiállítása)

  A kiállítás meghívóján reprodukált festmény szintézisként foglalja össze mindazt, amit Szigeti Tamás a festészetről gondolt az elmúlt három évben az azonos helyen megrendezett három tárlaton.

 • Gettódalok - Brave Old World (koncert)

  "A legtöbb dalt Yankele Herszkowicz írta, igazi utcai dalköltő. Az előadás elején és végén hallható a gettó egyik túlélőjének éneklése. Nem Herszkowicz az, tőle nem találtunk eredeti hangfelvételt. Az 1970-es években halt meg.

 • A marhák nyara - Cow Parade

  A napokban Budapest utcáin sétálva furcsa látványosság állhatja utunkat - különféle módon díszített marhaszobrokba ütközhetünk. Június végétől augusztus közepéig tart Budapesten a Cow Parade.

 • Az ügynök feltámadása - 24 (sorozat a Cool Tv-n)

  Eldőlt: a 24 Magyarországon a szubkulturális centruma és a fősodor legszéle közti zónába soroltatott. Erre utal, hogy a legelső évadot újfent - s utána rögvest tévépremierként a következőt - az ORTT-pukkasztó, átlagpolgár-sokkoló generációs rétegműsorokat sugárzó (használtfilm-lerakatként is működő) Cool Tv adja.

 • Elsüllyedt szerzők II.

  Aki elhagyta a Nehéz Múzsát

  Darvas Szilárd (1909-1961)

  Költőnek indult, majd népszórakoztató lett belőle, páratlanul sikeres a maga nemében. Sokoldalú, termékeny író volt, s talán túlságosan szellemes ahhoz, hogy komoly helyet vívjon ki magának a magyar irodalomtörténetben.

 • A nő kerek - világbajnokság és prostitúció

  A tesztoszteron a legfontosabb szexuálhormonunk. Bár a női szervezetben is megtalálható, nagyobb mennyiségben a férfiak heréjében termelődik. A szervezet tesztoszteronszintje változó, izgalmi helyzetekben, s így persze a futballmeccsek sorsdöntö pillanataiban is, a nagyrészt férfiakból álló szurkolók testében keringő tesztoszteron mennyisége jelentősen felszökik, minek következtében nemcsak az agresszív hajlamok nőnek, de nő a nő utáni vágy is.

 • Egy erkölcsös vendégéjszaka - Etikus turizmus

  Hogy viselkedjünk egy diktatúrában és miképp egy nemzeti parkban? Adjunk-e pénzt a kolduló gyereknek? Hogy és mit vásároljunk? Egy új turisztikai trend, az úgynevezett felelős (vagy etikus) utazás képviselői szerint egy karibi luxusüdülést vagy egy pesti városnézést is lehet úgy intézni, hogy a végén még jól vállon is veregethetjük magunkat.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...