• MaNcs 19. évf. 42. sz. (2007. 10. 18.)

  Az utolsó oltsa le!

  Lapzártánkkor ötven körül járt a népszavazási kérdések száma. Ali babát és negyven kérdését ma délutánra várjuk, Hófehérke már a múlt héten elsőbbségivel feladta hét pajtását. És képzeljük el a jelenetet, amikor a szavazófülkében magunk elé húzzuk a Háború és béke első kötetét, és laponként ikszelünk. Kutuzov költségtérítését bruttósítsák, ez jó, mégiscsak visszás volt, amikor az agg...

  2007 / 42
 • Álarcosbál az alkonyatban (A farmer és a szocializmus)

  Az Esquire magazin 2000-ben tréfás összeállítást közölt a farmernadrág történetéről. A farmerkronológiában a hatvanas évek elejéről így írt a magazin: "A kommunista Oroszországba látogató turisták a feketepiacon adják el farmerjüket.

 • Ekotrip (Farok és kutya)

  Farok és kutya Vagy lekvár és nagymama - kinek mi érzékelteti jobban, hogy fölborult a természet rendje: a farok csóválja a kutyát, a lekvár teszi el a nagymamát. Nekem legalábbis az a kényszerképzetem támadt, hogy parlamenti képviselőink kezét a Mol-vezetés irányította az igen gombra a lex Molként becézett - a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosításáról szóló - törvény végszavazásakor.

 • Modern Talking (Áraink az áfát tartalmazzák)

  Áraink az áfát tartalmazzák Õszintén megmondom, a szórenddel kevesebbet foglalkozom, mint kellene. Például ezt írja levelében Szabolcs barátom: "Alapszabály (volt) a magyarban, hogy mindig a hangsúlyos elem áll elöl a mondatban.

 • Az 55 milliós kérdés

  A Heti Világgazdaság múlt heti számában Rozsdaövezet címmel jelent meg cikk Veres János jelenlegi pénzügyminiszter egykori cégének viselt dolgairól. A szerző, Sághy Erna bírósági dokumentumok bemutatásával tár föl egy végtelenül mocskos históriát, melyben pár gátlástalan tróger színesfém-kereskedelemmel, hamis számlák alapján való áfa-visszaigényléssel és hátrányos helyzetükben ügyeskedni próbáló romák bűnbakká formálásával múlatta az idejét.

 • Helyreigazítás

  Lapunk 2007. október 18-i számában a Lôj a kaméleonra c. cikk egyik állítása szerint a Café Csoport tulajdonosa az OTP. Ezzel szemben a valóság az, hogy Café Csoport mint jogi entitás nem létezik. A Café csoport kilenc, egymástól független, jogilag különálló ügynökség szövetsége, amely ügynökségek tulajdonosi szerkezete minden cégben más.

 • A Human Rent cégek százmilliós köztartozásai: Lejárt kölcsönök

  A hazánkban megtelepedett multik legjelentősebb munkaerő-kölcsönzői a Hídvégi Attila és társai által alapított, működtetett Human Rent cégek, jelenleg is csaknem hétezer ember szolgál a kötelékükben. Ám a látszólag sikeres vállalatok több száz milliós köztartozást halmoztak fel, az évente nevet és gazdát cserélő kft.

 • Uniós pályázatok és a képviselői összeférhetetlenség: Aprószentek

  Több mint 13,4 milliárd forintnyi fejlesztési támogatás jutott az idén olyan pályázókhoz, amelyekben különböző jogcímeken érdekelt nyolc országgyűlési képviselő. Mit ád isten: mind tagjai az Új Magyarország Fejlesztési Terv végrehajtását ellenőrző parlamenti eseti bizottságnak.

 • A Hunyadi tér rekonstrukciója: Három kísérlet a hatodikban

  Föllélegezhetnek azok a környékbeli lakosok, illetve piaci árusok, akik az elmúlt hónapokban fölléptek a Hunyadi tér rekonstrukciója címén meghirdetett program ellen. A köz számára rendkívül előnytelen szerződéstől a héten minden valószínűség szerint eláll a terézvárosi önkormányzat és partnere, az Amelus Kft.

 • A népszavazáshecc: Akarja-e ön a Fedák Sárit?

  Tisztaságicsomag- és népszavazásügyben annyira fölgyorsultak az események az utóbbi napokban, hogy nemegyszer olybá tűnik: azok számára sem világos már az egyes lépések értelme, akiknek az újabb és újabb ötletei miatt a helyzet egyre csak fokozódik.

 • "A politikai osztály reformja egyet jelent a leváltásával" (Monica Macovei, Románia volt igazságügyi minisztere)

  Közel két évig vezette a román igazságügyi tárcát, reformjainak köszönhető, hogy a korábban elégedetlen Európai Unió idén januárban mégis tagjai közé fogadta keleti szomszédunkat. A nemzetközi hírű emberi jogi aktivista kérlelhetetlen keménységgel lépett fel a korrupcióval szemben.

 • Darfuri válság: Egy helyben

  Negyedik éve tart a konfliktus Szudán délnyugati részében. A szembenállás a franciaországnyi térségben élő fekete-afrikai eredetű, letelepedett, főként földműveléssel foglalkozó törzsek és a nomád, magukat arabnak minősítő állattenyésztők között alakult ki és mélyült el a hatvanas évektől kezdve.

 • chili & vanilia - Borsok sorsa

  Ma már talán gasztronómiai közhely, hogy a frissen őrölt bors pótolhatatlan. Aki főz, pontosan tudja, hogy az illatos morzsák micsoda aromával gazdagítják az ételt.

 • tévésmaci - A legolcsóbbat a macskának

  Reginald, a komornyik bevitte Kajtár elvtársnak a könyvtárszobába a teát meg a pirítóst viszonylag baj nélkül, de utána már nem emlékezett semmire. A szobalány valami majmokról vagy bajnokról beszélt.

 • csontzene - Istenkísértések

  Nemcsak manapság rondítják tele barmok a művészeti élet kikupálódott deszkáit, kamráit, hanem már Beethoven idejében is ugyanez volt a helyzet, amikor is stupid zenei herélők arra kényszerítették, hogy op. 130-as B-dúr vonósnégyesének zárótételét vonja vissza és Nagy Fúga néven külön publikálja, mivelhogy - így érveltek, akik még a Mesternél is süketebbek voltak - az lejátszhatatlan, továbbá képtelen dolog, hogy egy amúgy sem rövid darab végén még egy majdnem húszperces iszonyfúga álljon.

 • étel, hordó - BERLINER

  Úgy vonulunk a Ráday utcában, mint egy május elsejei szakszervezeti delegáció valamelyik baráti országból: felemelt fejjel, élményre éhesen, az idegen pálya miatt kissé zavartan. De ne higgye senki, hogy ezt a vendéglátók orrára kötnénk!

 • kulthírek

  kulthírek

 • kulthírek

  kulthírek

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Megspórolni - A Muse a Papp László Sportarénában (koncert)

  Maga a bejutás külön élmény volt. Eleve ritkán fordul elő, hogy a Petőfi Csarnoknál nagyobb helyekre tegyem a lábam koncertügyileg, előző nap pedig ráadásul egy kétszáz nézős punk-hardcore bulin voltam (Ruiner és Sinking Ships a Kultiplexben), amelynek karra pecsételős, pólóvásárlós, családias jellege után nyomasztó volt a Papp László Sportaréna falanszterszerű épületében téblábolni, végigszenvedni a négyszáz méteres sort a multiplex mozik büféjére hajazó pultnál, majd a terem kellően ijesztő, kivilágítatlan, leválasztott részén átjutva elmerülni a budapesti juppiközösség Muse-ra éhes akolmelegében.

 • Teher alatt - Hendrik Hölzemann: Szívritmus (film)

  Kár volt kispórolni a magyar címből a zavart, mert pont olyan ez a film. Mondhatnánk zavarosnak. Elragadó és esetlen az egész: egyenetlen, kiszámíthatatlan a ritmusa, érdes a felülete, néhol túlfut a lendülete.

 • Jutalomutazás - Koltai Róbert: Megy a gőzös (film)

  Koltai Róbert eddigi összes filmrendezése Koltai Róbert figurájára íródott. Pontosabban arra az ártatlan gyermeki tekintetre, ami nemcsak hatalmas lelket tükröz, de alkalomadtán roppant vicces is tud lenni.

 • A Tömő utcából várat építeni - Szomjas György: A Nap utcai fiúk (film)

  Ez az, Szomjas megtalálta! Megvan a mi 56-os történetünk, szavamra az egyetlenegy! Egy mondat az egész. 1956: három utcai összecsapás, két kilőtt ruszki tank, tucat halott kamasz. Ennyi, és nem több - az egész világ.

 • Hozott anyagból - Kárpáti Péter: Búvárszínház (színház)

  Százéves a magyar kabaré - legalábbis az, amit Nagy Endre nevéhez szoktunk kötni; ilyen ma már nincsen, és hogy milyen lenne, ha lenne mégis, abból néhány szám erejéig kapunk némi ízelítőt a Novák Eszter rendezte produkcióból.

 • (F)luxus east - Kiállítássorozat Berlinben (képzőművészet)

  "Flux nem halt meg, csak olyan furcsa szaga van": a mozgalomra jellemző irónia kölcsönözte e címet a szeptember végi berlini Art Forumon rendezett beszélgetésnek, amely a széles körű programsorozat egyik kezdőállomása volt.

 • Imágó a verőfényben - Katarzyna Kozyra performanszfilmjei (képzőművészet)

  Derűs tél eleji napokra kínálnak könnyű, egyszersmind gondolatébresztő perceket Katarzyna Kozyra filmjei, melyek a nagy természet egyik apró kis csodáját, az átváltozás, a be- és kibábozódás megunhatatlan és káprázatos folyamatát ábrázolják, dolgozzák fel és hozzák közel az érdeklődő nézőkhöz.

 • A reménybeli - Molnár András: Viam meam persequor (könyv)

  "A magam útját járom" - imigyen hangzott a vértanúként kivégzett miniszterelnök, Batthyány Lajos jelmondata, s éppen ezt az unikális utat ismerteti most könyvében a kiváló történész, Molnár András, föltárva a nemes gróf pályafutásának kevésbé ismert felívelő szakaszát.

 • "Festőnek lenni 24 órás szolgálat"

  Vojnich Erzsébet festőművész

  Az idei Aegon Művészeti díjas költő, Rakovszky Zsuzsa a társdíjra Vojnich Erzsébet festőművészt jelölte. A festőművész 21 önálló kiállítással, számos díjjal a háta mögött ma a legismertebb magyar kortárs festők közé tartozik, akinek alkotásai azonban nem sorolhatók egyetlen irányzathoz sem.

 • Royal flush (Doris Lessing)

  Két tele szatyrot cipelt - éppen hazaérkezett a bevásárlásból, amikor a lesben álló tévéstábtól értesült róla, hogy elnyerte a Nobel-díjat.

 • Átszállás után (Bálint István, 1943-2007)

  Andy Warhol fehér hajjal, szemüvegben, bal kézzel a kantárt tartva kilovagolt életéből. Nyomorultul, elesetten, betegen és magányosan, túllépve a saját énjén, a zsidó Szeretetkórház ápoltjának szerepében, 11-én, 11-kor.

 • Magyar reklám: Lőj a kaméleonra!

  A hirdető cégek és kiszolgálóik, az ügynökségek évről évre összedugják a fejüket, hogy új üzeneteket, új csatornákat találjanak agyunkhoz, szívünkhöz, legfőképp a zsebünkhöz. Nem kispályások, tavaly 176 milliárdot költöttek erre a célra.

 • Bicikliforradalom Párizsban: Bérkerékmeghajtás

  Nyár közepe óta szerte a francia fővárosban majdnem ingyen kölcsönözhetünk biciklit. A bérbiciklista járművét fél óra után az úti céljához legközelebbi kölcsönzőben hagyja. Boldogok a párizsiak.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...