• MaNcs 21. évf. 32. sz. (2009. 08. 06.)
  Metal

  A Jedi visszatér

  Az idei Szigeten metálfronton is (ahogyan az elektronikában) a kilencvenes évek lesznek terítéken: akár nagy visszatérőkről van szó, akár strapabíró túlélőkről, a húzónevek között feltűnően sok az igazán jelentőset még az előző évtizedben alkotó brigád. A múltidézés persze nem feltétlenül egyenlő a bágyadt nosztalgiázással.

  2009 / 32
 • Tálas Péter

  Fontoskodási sorrend

  Egy fölösleges levélről

  Tíz kelet-közép-európai ország 21 politikai személyisége 2009. július 15-én nyílt levéllel fordult Barack Obama adminisztrációjához. A kritikus hangütésű dokumentum aláírói között hét egykori államelnököt találunk, egy volt miniszterelnököt, kilenc volt minisztert, illetve államtitkárt, továbbá nagyköveteket és kutatókat.

 • Sándor Judit

  A reménység piaca

  Az őssejtkutatás, a jog és az etika

  Az őssejteken folytatott kutatások megannyi terápiás lehetőséggel kecsegtetnek - de a felfokozott várakozások nem kedveznek a higgadt és etikai szempontoknak is megfelelő tudományos munkának.

 • Valahol nulla és egy között

  Magyar Narancs, 2009. július 16. Tisztelt Mészáros Bálint! Érdeklődve olvastam 29.

 • Emberábrázolás

  Talán azt, amelyiken kiment egy lázas csecsemőt az égő hűtőházból? Vagy azt, ahol csendes szóval egyesíti a tágra nyílt szemmel reá figyelmező Európát? Esetleg azt, amelyiken beindítja az első hideg vízzel hajtott autót?

 • Csapás és ellencsapás

  Erősödik a gyanúnk, hogy a BKV nem csak a fővárosi utazóközönség kiszolgálását tekinti feladatának, a háttérben más - kifejezetten szórakoztatóipari, már amennyiben a cirkuszt, a botránykeltést és a pankrációt ide soroljuk - ambíciók is mocorognak.

 • Csak semmi politika!

  Bűnözők vagy vállalkozók?

  Vajon közellenség vagy korát megelőző hős-e az, aki - jó pénzért - tudományosan nem alátámasztott és nem engedélyezett terápiában részesít súlyos betegeket? Esetleg a saját pénztárcáját és az adóbevételeket egyszerre hizlaló szemfüles vállalkozó?

 • Hozzáadott érték

  Csak óvatosan azzal a kamattal!

  Kockázatosabb ügyfeleknek csak magasabb kamatra adnak kölcsön. Ha egy külföldi befektető magyar állampapírt vesz, vagy a bankrendszer közvetítésével magyar félnek hitelt ad, többféle kockázattal is szembesül. Előfordulhat, hogy az adós nem fizet, és a hitelező elbukja a pénzét.

 • "Bizonyos eszmék egyszerűen nem ide valók" - Mohamed Abdul Kodúsz, a Muzulmán Testvériség szóvivője

  A Muzulmán Testvérek Társasága gyakorlatilag minden közel-keleti országban a legnagyobb szunnita ellenzéki erő. A szervezet felépítése nagyban hasonlít a XVI. századi európai szabadkőműves mozgaloméhoz. Az elmúlt évtizedekben jelentős politikai sikereket könyvelhetett el: a gázai választásokon elsöprő többséggel nyert a Hamász, a Testvériség palesztin szervezete, továbbá független jelöltekkel gyakorlatilag az összes közel-keleti ország parlamentjeiben is bent vannak.

 • Muszlim szélsőségesek Nigériában - A harag napjai

  Véres és vérbe fojtott zavargások voltak az utolsó júliusi napokban Észak-Nigéria több államában. Az események középpontjában egy szélsőséges muszlim szekta hívei álltak. Úgy tűnik, hogy ebben az esetben mégsem a radikális iszlám terjedésének újabb példájával állunk szemben, hanem egy szétesett, korrupt államgépezet működésképtelenségével és a lakosság reménytelen elkeseredésével.

 • Prostik és politikusok - Lovagias ügyek

  Silvio Berlusconi mindenkor előzékenyen szállította a botrányokat a médiamunkások és a közvélemény számára: férfiúi kilengéseinek krónikája immár nemcsak hitvesi hűtlenségéről és pucérpartikról ad hírt, de a fizetett örömök igénybevételéről is.

 • Õssejtkutatás - A test mérnökei

  Csodás gyógyulás reményével kecsegtetheti a gyógyíthatatlan betegeket az embrionális őssejtek beültetése. A jelenleg Európában csak illegálisan alkalmazott módszer számos veszélyt rejt magában. Nem tudjuk, milyen szövődményekkel járhat, ennek ellenére rengetegen hajlandók vagyonokat fizetni érte.

 • Sikkasztás a Békés Megyei Bíróságon - Se tettes, se pénz

  Három hónap híján hét év kellett ahhoz - igaz, egy megismételt eljárás keretében -, hogy elsőfokú ítélet szülessen a Békés Megyei Bíróság gazdasági hivatalában 2002 szeptemberében feltárt sikkasztás ügyében.

 • Romagyilkosság Kislétán - A hatodik kivégzés

  Balogh Mária a hatodik halottja a romák ellen 2008-ban kezdődött merényletsorozatnak: Nagycsécs, Tatárszentgyörgy és Tiszalök után most a Szabolcs megyei Kislétán öltek ismeretlenek. A rendőrség hétfőn kijelentette, hogy a mostani gyilkosság összefügg az előzőekkel, és százmillió forintra emelte a nyomravezetői díjat.

 • Kormányzati előkészületek a Fideszben - I. - Kalandra fel!

  A legnagyobb ellenzéki párt nyilatkozatai látszólag kimerülnek az olyan semmitmondó üzenetekben, mint "az egészség nem üzlet", "a magyar földet nem adjuk", "megőrizzük a nyugdíjak reálértékét", ám a háttérben komoly programalkotó munka zajlik.

 • "Ez így nonszensz" - Laborc Sándor, az NBH főigazgatója az UD-ügyről és a Magyarok Nyilairól

  Egy héttel ezelőtt utasította el az ügyészség a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) vezetőjének az UD Zrt.-ügyben tett panaszbeadványát. A szeptember elsején távozó főigazgatót moszkvai tanulmányairól, a kinevezése körüli bonyodalmakról, a megfigyelési ügyről és a Magyarok Nyilairól kérdeztük.

 • tévésmaci - A sül és poszáta

  Lenolaj úgy került a képbe, hogy Bútorraktár szedte fel Pireuszban - vagyis fordítva. Bútorraktár nyaka épp egy kétszáz kilós bolgár matróz összeszorított kezében pihent, amikor Lenolaj belépett a mosdóba.

 • rés a présen - kifejezetten örvendetes - Gerendai Károly, Sziget Fesztivál

  rés a présen: Beszéljünk a nulladik, az antirasszista napról! Gerendai Károly: A Rock Against Racism szervezői idén kora tavasszal - a Brit Nagykövetség közvetítésével - kerestek meg minket az együttműködés lehetőségével.

 • étel, hordó - NOIR ET L'OR

  A Király utca és a Holló utca sarka hosszú ideig török uralom alatt állt, ám miután Budapestet elárasztották a kebabbüfék, az ún. elit isztambuli vonalnak - melynek az itteni étterem volt talán a legismertebb képviselője - befellegzett.

 • mi a kotta? - Dóm, vár, kastély

  A múlt heti ajánló túlnyomó része Plácido Domingót bálványozta, s most számunkra is meglepő módon újfent lehetőségünk nyílik e szívünknek kedves témával foglalkozni. A halláskárosodás elleni küzdelem jószolgálati nagykövete ugyanis koncertet, méghozzá ingyenes szabadtéri koncertet ad Pécsett a Pannon Filharmonikusok és az Operalia énekverseny idei győzteseinek társaságában (Dóm tér, augusztus 8.

 • chili & vanilia - Arriba Mexico!

  Epazote, chicharron, queso fresco - ezek szerepelnének a hozzávalók listáján, ha igazán autentikus változatban utaznánk. Nézzük sorrendben: az "epazote" mirhafű, enyhén citrusos, kesernyés-ánizsos fűszerlevél, a mexikói konyha egyik fontos kelléke.

 • kulthírek

  MICHAEL JACKSON ÉS A STASI 1988 májusában, amikor Michael Jackson a Brandenburgi kapu nyugati oldalán, a berlini fal tövében adott koncertet, a Stasi tervet dolgozott ki arra, hogy távol tartsák a veszélyes zónától a fiatalokat: a Bild cikke szerint azt tervezték, hogy az NDK fővárosának belsejében, egy stadionban kétperces csúsztatással, kivetítőn sugározzák az eseményt.

 • dvd - A MEGTORLÓ - HÁBORÚS ÖVEZET

  Két döntetlent is magáénak tudhat a képregény-feldolgozások újkori reneszánsza; Louis Leterrier Hulkja másképp volt ugyan rossz, mint Ang Lee-é, de mindkét produkció elismerő fanyalgással zárult: tisztességes munka - nyilatkozták a sportági vezetők, ami kb.

 • lemez - Miles From India

  Első ránézésre még mindig riadt távolságtartással kezeli az ember az ilyen, egymástól távoli forrásokból összefolyatott, keresztezett zenéket, pedig ezt csinálta maga Miles Davis is. Fuzionáltatta a dzsesszt a rock'n'rollal, a soullal, a funkkal, és zseniális dolgok jöttek ki a kísérletből, mondjuk az 1970-es dupla Bitches Brew albumtól kezdve folyamatosan, egészen az utolsó koncertfellépésekig, amikor a közönségnek hátat fordító Davis már éppen csak belereccsentett egyet-egyet a hangszerébe, az viszont nagyon hátborzongató tudott lenni.

 • könyv - JAMES WEBSTER-GEORG FEDER: HAYDN ÉLETE ÉS MÛVEI

  Köztudomású, hogy az osztrák- magyar arisztokrácia mellett az angol főnemesség és polgárság tette a legtöbbet Joseph Haydn érdekében: kétszeri londoni tartózkodása után kielégült művészi becsvágytól duzzadó kebellel és nem kevésbé kicsattanó, fontoktól repedező pénztárcával érkezett haza.

 • lemez - THE MARS VOLTA: OCTAHEDRON

  Annak ellenére, hogy becsülettel végigrágtam magam az eddigi Mars Volta-életművön, és nem is mondanám, hogy hiába, hiszen tény, hogy értékes anyagokat készített a két afrofejű muzsikus (Cedric Bixler-Zavala énekes és Omar Rodriguez-Lopez gitáros) vezette gárda, egyik lemez sem tudott akkora hatással lenni rám, mint a két főnök korábbi zenekara, a 2001-ben feloszlott At The Drive-In, különös tekintettel utolsó lemezükre, a Relationship Of Commandre, amely a huszonegyedik század egyik legizgalmasabb alkotása, és nem csak a kompromisszummentes poszt-hardcore színtéren.

 • dvd - MIÉRT ÉPPEN MINNESOTA?

  A szeniorok versenyében az idei romkom válogatót Sandra Bullock nyerte, már ha pusztán a pályamunkák anyagi vonzatai alapján ítélkezünk. A Nász-ajánlat, melyben a (film szerinti) korát messze meghaladó művésznő Alaszkával méri össze a bájait, minden várakozáson felül teljesített - de vajon akkor miért nem jött össze ugyanez Renée Zellwegernek, hisz ő meg a fagyos Minnesotában futotta le az idei romkom köröket.

 • könyv - MABINOGION - WALESI LEGENDÁK

  Minek nem tud örülni a magamfajta irodalmár e nagy hőségben, mikor felüdülésképp középkori walesi legendák olvasásába mélyed! Például az Efrog fia Peredur című történet egy motívumának: Arthur király várában megjelenik egy csúf hajadon, és megrója a hőst, amiért a sánta király udvarában nem kérdezett rá az ott látott csodák - például a három helyen vérző lándzsa - jelentésére, pedig ettől a király meggyógyult volna.

 • színház - NÉHÁNY KEDVENC

  Kicsi és napfényes színházi fesztivál a szegedi Thealter, de leginkább eklektikus. Rossz, hogy nem kíséri nagyobb figyelem, jó viszont, hogy a többi nemzetközi ufó között pár évente Ivo Dimcsev bolgár performer is megfordul itt.

 • lemez - REALISTIC CREW: FREEDOM EATS THE SOUL

  Két év telt el az Overcome megjelenése óta, s nem hiába: az új RC-album, ha lehet, még érettebb, hatásosabb és kiforrottabb, mint elődje volt. Pedig látszólag nem sok változás történt a csapatban - ugyanúgy Kalotás Csaba és Vranik Krisztián a két kulcsember: felváltva írják meg a dalok nagyját, amelyek azután az alkotótársak segedelmével nyerik el végleges formájukat.

 • DVD - Banki koki - Tom Tykwer: A bűn árfolyama

  Ha még mindig az ancient régime alatt szerencsétlenkednénk, biztos lennék benne - bár leírni aligha lenne módom -, hogy A bűn árfolyamát Magyarországon "betiltották". Szelídebben szólva a támogatott kategóriából, ami nagy hollywoodi stúdiófilmeknek kijár (indulás kismillió kópiával, főszezonban a multiplexekben), áttolták a tűrtbe (indulás uborkaszezonban, a kölcsönzőkben).

 • DVD - Szereti ön M. C. Eschert? - Dario Argento: Sóhajok

  A hetvenes évek szürreális mozija olyan, mint a távolról sem véletlenül ugyanekkor fénykorát élő ún. szexfilm (ma talán szoftpornónak mondanánk, de szerencsére nem beszélünk róla) vagy az alkoholmentes sör - jóindulatúnak mondott (sok esetben annak is vélt), ám határozottan üzleti alapú átverés.

 • Film - Viszkis nagy ember - Joel Hopkins: Szerelem második látásra

  A pasi Johnnie Walker-es, a nő chardonnay-s. A pasi ismer néhány klasszikus szerzőt, a nő olvasta is a műveiket. A pasi elvetélt dzsesszzongorista, öblítőreklámok zenei aláfestője, a nő írónak készül, ám jelenleg a reptéren kérdőívezik.

 • Színház - Rémálompár - Bonnie és Clyde

  Tudom én, hol a helyem, ezért aztán eszembe sem jutott elmenni a Moulin Rouge nevű lokálba, hogy megnézzem a Bonnie és Clyde című revüipari műsort. Ennek a néma gentlemen's agreementnek a másik fele persze az, hogy a lokál revüipari műsora nem jön el a színházba - és akkor békében élünk egymás mellett.

 • Kiállítás - Kis magyar dzsungel - Paizs Goebel Jenő (1896-1944)

  Mindig lesz a művészettörténetben olyan "félig elfeledett festő", akinek az életművéről azt gondolják majd a kurátorok, galeristák, örökösök, muzeológusok, hogy vissza kell vezetni a köztudatba. A "köztudat" persze jelentheti a piacot, amely készségesen szippantja föl a másod- és harmadrangú festői hagyatékot, ha egyszer olyan kicsi, mint a miénk, és jelenti a magyar művészet történetének nyilvánosság előtt zajló, minél teljesebb rekonstrukcióját.

 • Könyv - Iránytűk - Romsics Ignác (szerk.): A magyar jobboldali hagyomány, 1900-1948

  A kötet címe annyiban félrevezető lehet, hogy valamiféle pontosan körülhatárolható, jól megfogható egységes hagyomány meglétét sugallja - holott erről szó sincs, és ezt a szerkesztő Romsics Ignác bevezető tanulmánya is világossá teszi.

 • Nem titkolt együttállás

  "If you have a racist friend / Now is the time, now is the time / For your friendship to end" - énekelte épp 25 éve a Special AKA, Jerry Dammers zenekara az eredeti Specials szétforgácsolódása után. Fehérek, feketék, lágy reggae, kemény szavak, halk hang.

 • Világzenei Nagyszínpad - Jótékony láz

  2000-ben érte el az első koncentrált world music dózis a Szigetet, jubileumi év hát az idei, a tizedik. Kár is védekezni, itt úgyis mindenki elkapja. Szép, hogy a nulladik napra beiktatták a Rock Against Racism rendezvényét; a körülötte zajló purparlé (lásd Nem titkolt együttállás című keretes írásunkat) igazolja: épp ideje volt.

 • Tánczene - Egy kicsi mozgás (mindenkinek kell)

  Való igaz, úgy tűnhet, hogy a programfelelősök nem az idei Szigetet szánták az elektronikus tánczenék (és a rokon műfajok) reprezentatív fesztiváljának (arra, ugye, ott a Balaton Sound), de azért akad érdekesség, látni- és hallanivaló idén is - becsüljük meg inkább azt, ami jutott.

 • Pop/rock - Britek minden mennyiségben

  Ha zenei téren anglománok vagyunk, idén több olyan találkozást is megvalósíthatunk majd a Szigeten, amelyért pár éve a fele királyságunkat is odaadtuk volna.

 • "Talán a szülészeti osztály" - Thomas "Happy-Tom" Seltzer - Turbonegro

  A Turbonegro, Norvégia büszkesége Jello Biafra szerint 98-ban "minden idők legfontosabb európai lemezét" készítette el, és ha az efféle állításokat némiképp túlzónak vélhetjük is, vitathatatlan, hogy kevés szórakoztatóbb társaságot adott a világnak a vén kontinens.

 • Meghalni Berlinben - Tom Tykwer filmrendező

  A lé meg a Lola, a Parfüm: Egy gyilkos története, A gyilkosok is a mennyországba mennek, A harcos és a hercegnő és a Párizs, szeretlek! 44 éves rendezője elkészítette első nagy hollywoodi stúdiófilmjét. A bűn árfolyama című thriller Clive Owennel a főszerepben e héttől DVD-n nálunk is elérhető.

 • "Azért jöttem, hogy segítsek" - Vikki Heywood, a Royal Shakespeare Company ügyvezető igazgatója

  2003 óta a Royal Shakespeare Company (RSC) színpadainak teljes átépítésén és a színház belső működésének átszervezésén dolgozik. A háromfázisú átépítés az ideiglenes játszóhely, a Courtyard Theatre felépítésével kezdődött, amelyet az új irodaház, próbatermek és a gyermekeknek létrehozott játszóház kialakítása követett.

 • Tour de France 2009 - Felhajtás, pajtás!

  A Budapesti Nagydíjon súlyosan megsérült Felipe Massa helyett a hétszeres világbajnok, Michael Schumacher ül a következő futamon a Ferrari volánjához. (sajtóhír) Tudja azt öreg s fiatal: Lance Armstrong olyat produkált, mint máig senki sem az országúti kerékpársport történetében, zsinórban hétszer nyerte meg a legrangosabb versenyt, a Tour de France-ot.

 • Tour de France 2009 - Contador, a magányos győztes

  Dorinne: A nagyságos asszonynak elviselhetetlen migrénje volt tegnapelőtt. Belázasodott. Orgon: És Tartuffe? (Petri György fordítása) A Tour de France utolsó napja emberemlékezet óta azonos koreográfia szerint zajlik.

 • Gyors epizód az úszósportban - Dresszkódok

  A nemzetközi úszószövetség ügyetlenkedésének köszönhetően a sportág 2009-re kutatófizikusok markába került. A frissen betiltott úszódresszek soha nem látott világcsúcsokkal búcsúznak, és kísértik majd az eredményjelzőkön évekig a majdnem saját rekordüldözésébe fulladt sportágat.

 • cyberhírek

  Játékfüggőség Újfajta módszerrel kísérletezik brit pszichiáterek egy csoportja, akik a World of Warcraft nevű virtuális világba belépve próbálják gyógyítani a játékfüggőségben szenvedő pácienseiket. Játéktilalom A kínai internetcenzúra a vallási, politikai és szex témájú weboldalak után az online játékokra is lesújtott.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...