• MaNcs 21. évf. 39. sz. (2009. 09. 24.)
  Interjú

  "És máglyát is raknak?"

  Geréb Ágnes nőgyógyász, az otthon szülés hazai népszerűsítője

  A múlt héten egy otthon szülő anyát kellett kórházba szállítani, mert majdnem elvérzett. Nem kizárt, hogy a szakmájától eltiltott Geréb Ágnes ellen kuruzslásért indítanak eljárást. Ő viszont állítja, nem orvosként volt jelen, hanem dúlaként, attól pedig nincs eltiltva. Szerdán áll bíróság elé két korábbi ügy miatt Geréb Ágnes, aki a Narancson kívül senkinek nem nyilatkozik.

  2009 / 39
 • Sűrű búza

  Norman Borlaug (1914-2009)

  95 éves korában távozott az agronómus-kutató és élelmezési szakember, aki alighanem döntően változtatta meg a XX. század történetét.

 • Miért késünk el? - Rosszkor, jó helyen

  A pszichológusok úgy vélik, a késés üzenetértékű viselkedés vagy játszma, a protokollszakértő szerint viszont sértő udvariatlanság. Állítólag hatéves korra eldől, kire kell mindig várni, tréningcégek mégis időkezelési kurzusokon oktatják az időzavarral küzdő menedzsereket.

 • cyberhírek

  Nemzőképesség A spermiumok nemzőképességét vizsgáló biocsipet fejlesztett ki a tajvani nemzeti egyetem; a fejlesztés révén nincs szükség mikroszkópokra vagy más eszközökre a vizsgálatok elvégzéséhez. Hadüzenet A lemezkiadók és Hollywood után a pornóipar is hadat üzent a fájlcserélőknek, és 65 ezer felhasználót citálna bíróság elé a világ szélessávval legjobban ellátott országában, Dél-Koreában.

 • Túl a peremen - A gondnokság alá helyezett személyek választójogáról

  '98-ban a Fideszre szavazott volna, mert tűrhetetlennek tartotta, hogy a forradalom leverésében tevőleges részt vállaló egykori pufajkás újra hatalomra jusson. 2002-ben az MSZP-re, mert Nógrád megyei őslakosként a helyiekkel szeretett volna tartani.

 • Álmodozások kora - Beteg-e a magyar futball?

  Eljött hát a nagy és dicsőséges futballősz: magyarnak lenni jó. Kicsi és nagy önfeledten lépdel a stadion felé, a rég nem látott haver meccsjegyért könyörög, a portás pedig C. Ronaldo lövését elemzi a lift előtt.

 • "Mindent elmagyarázok"

  Magyar Narancs, 2009. augusztus 27.

 • Hadiösvényen (Orbán Viktor és Cseh Tamás)

  Magyar Narancs, 2009. szeptember 3. Szőnyei Tamás írásának alapvető mondanivalójával egyetértek, de néhány kérdésben pontosításra, illetve tisztázásra szorul.

 • Elengedett kézzel

  Lapzártánk táján indul az őszi Critical Mass, a több tízezer kerékpáros menete. Hogyan megyünk haza fajront után? - kérdezi aggodalmasan a redakció egyik fele. A másik fele már elindult, ők is ott karikáznak a tömegben.

 • Megvetett háttal

  Miután a Fővárosi Ítélőtábla július 2-i ítéletében jogerősen feloszlatta a Magyar Gárda Egyesületet, és két napra rá a rendőrség felszámolta azt a demonstrációt, amit ugyan nem az ítélet elleni tiltakozásul hívtak össze, de valahogy azzá alakult, azt gondolhattuk, hogy ez lesz az úzus.

 • Öt és feles

  Belső utak 7. (Budapest

  A nyár utolsó napja, utazzunk, idén nyáron úgysem voltunk sehol, sehol se voltunk, dehogynem, a múltkor Soroksáron, vonattal.

 • Ekotrip

  Egy csónakban

  Most, hogy a bankok is kirukkoltak féléves beszámolóikkal, kiderült: ők is egy csónakban eveznek velünk, az ügyfeleikkel. Ezt többségüknél még nem is a megcsappant nyereségek tükrözik, hanem a hiteltörlesztések akadozása miatt már elszenvedett értékvesztések és a jövőben várható veszteségekre képzett kockázati céltartalékok megugrása.

 • Olvasói levelek

  Kizökkent az idő

  Magyar Narancs, 2009. szeptember 10. Távolodónak: "Alattuk a Cohen-lemezekről ismertOrder Of The United Heart embléma: két egymásba forduló szív - mint egy legömbölyített Dávid-csillag.Leonard Cohen hangját ritkán értékelik nagyra a kritikusok; pedig nem akármilyen az a bariton.

 • "Olvasói levelek" - Erős oldalszél

  Magyar Narancs, 2009. augusztus 13. Kaotikusnak látszó és valóban hisztérikus időszakokban különösen nagy kincs az önök lényeget megértő, s azt tárgyilagosan, korrekten elemző cikke.

 • Az egyiptomi Muzulmán Testvériség - Merre billen?

  A Közel-Kelet legjelentősebb pánarab platformjának taglétszámát több millióra becsülik, támogatottságuk gyakran meghaladja a kormányzó pártokét. Bár egyre inkább nemzetközi jellegű, fő bázisa mindmáig Egyiptom.

 • Kolumbia Venezuela ellen, és viszont - Pistoleros

  Oliver Stone, a híres és idegesítő amerikai rendező új filmje állítólag az (őszerinte) igazi, Washington által méltatlanul túldémonizált Hugo Chávezt állítja elénk, akinek a társaságában végig is lépdelt a hónap elején a velencei filmfesztivál vörös szőnyegén.

 • Válság és választások Németországban

  Tumultus a centrumban

  Négy éve a kereszténydemokrata CDU és a szociáldemokrata SPD nagykoalíciója irányítja Németországot.

 • Az állami menedzserfizetések nyilvánossága - Nem dicsekvésképpen

  Múlt hét óta megtekinthető az állami és önkormányzati tulajdonú vállalkozások vezető alkalmazottainak a jövedelme. Az össznépi játékból azóta mindenki leszűrhette, hogy ezek közérdekű vagy személyes adatok, illetve hogy az érintettek egytől egyig gazemberek vagy áldozatok.

 • A kaposvári kamaszgyilkosság - "Már nagyon idegesítette őket"

  A Pécsi Ítélőtábla május 27-én helybenhagyta a Somogy Megyei Bíróság elsőfokú döntését, a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium tanulóit, V. Dávidot és K. Mihályt osztálytársuk, Szabó József meggyilkolása miatt tizennégy év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

 • A banki kódex megalkotása - Magatartási zavarok

  Több hónapos tárgyalás után a múlt héten tizenhárom pénzintézet aláírta a hitelezési gyakorlatot összehangolni igyekvő magatartási kódexet. A szabályzat fogadtatása ellentmondásos: a bankok egy része elégedetlen, a szocialista frakció pedig további szigorítást követel.

 • chili&vanília - A szultán kedvence

  Do–a Maria Eugenia Ignacia Augustina Palafox de Guzmán Portocarrero y Kirkpatrick, III. Napóleon felesége, rövidebben Eugénia császárnő véleményére gyakran számított az uralkodó fontos ügyekben.

 • tévésmaci - A sül rül, rül, rül

  Troché afféle száműzetésnek vette az egészet, amikor éppen megesik, elég kellemetlen, veszélyeket rejtő, ám ha túléli az ember, olyan tudás marad utána, ami megfizethetetlen, mert nem megvásárolható. Nem árusítják üzletben, nem lehet tanfolyamra jelentkezni, ahol elsajátítható lenne, s nincs az a szerelmi kapcsolat, ahonnan elő lehetne bányászni, akárcsak hasonlót is.

 • kertész lesek - POCAKTANYA

  Külső-Zuglóba tévedtünk, az utcát Zoborhegynek hívják, a Miskolci útból nyílik, tömegközlekedés sehol. Elveszett, családi házas negyedben bolyongunk.

 • rés a présen - "Egyelőre még tombolok" - Németh Juci énekesnő

  rés a présen: A jelenlegi Nemjuci formációig tagja voltál néhány csapatnak. Tartanál egy rövid visszaemlékezést? Németh Juci: Sok zenekarom volt, a ki mit tudos "a cappella" énekegyüttestől, bálzenekartól a Queen-emlékzenekaron át az Anima Sound Systemig.

 • mi a kotta? - A Sugár úti Erkelianum

  "Kuruc nótából királyhimnusz! Hunyadi Lászlót nem lehet előadni az udvar előtt, mert abban a király lefejeztet egy magyart. Bánk bánt még kevésbé lehet előadni, mert egy magyar szúrja le a királynét.

 • kulthírek

  AVIVA-DÍJ A magyar művészeti szcénát formáló kontextusteremtő kezdeményezéseik, a történelmi jelképekhez, emlékművekhez kötődő emlékezés és a kollektív identitás jellegzetesen kelet-közép-európai összefüggéseit vizsgáló, de a helyi viszonyrendszeren túlmutató műveik elismeréseképpen a Kis Varsót alkotó Gálik András és Havas Bálint nyerte az idei Aviva Képzőművészeti díjat.

 • dvd - NYUGAT-MOZI

  A múzeumshop fontos megállója a tárlatlátogatásoknak, egyes iskolák szerint érdemes rögtön itt kezdeni, hogy boldog tulajdonosi tudattal vághassunk neki a további látnivalóknak. A Nyugat-év lezárása alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai komoly érveket szolgáltattak a boltlátogatás mellett: lemezre írták például a 100 éves a Nyugat kiállításukon is bemutatott archív felvételeket, melyeken a Nyugat írói birkóznak a reflektorfénnyel - ki-ki vérmérséklete és promóciós hajlandósága szerint.

 • koncert - REAL YOUR NATURE

  Cadik, Magyarország első számú hiphop dj-je havonta jelentkező programsorozatot indított az A38-on, a nyitóestére két amerikai és egy dél-afrikai rappert hívott el. Bluebird őszinte fehér gyerek, fehér szöveggel, elégedetlenséggel.

 • lemez - THE WILDHEARTS: CHUTZPAH!

  Tisztában vagyok vele, hogy a Beatlest, a Rolling Stonest és talán a Led Zeppelint leszámítva nincs is olyan zenekar, amelynek elfogult rajongói ne éreznék úgy, hogy imádott kedvencük ne lehetne legalább egy kicsivel még népszerűbb, de mit tehetnék, olykor magam is égbekiáltó igazságtalanságnak élem meg, hogy javíthatatlan embertársaim kevés kivétellel mit sem tudnak általam mesésnek érzékelt zenékről.

 • film - FREE RAINER

  Ott búcsúztunk el, úgy öt éve, a valamiért világsikert arató Edukators végén, hogy három világmegváltó anarchista fiatal útra kelt egy kapitalista disznónak titulált, ezért elrabolt, majd a kellő megbánás után szabadon bocsátott burzsoá hajóján.

 • web - FEJTÕ 100

  "Író, újságíró, szerkesztő, kritikus, politikai elemző, történész-esszéista, Kelet-Európa-szakértő, apa, nagyapa, barát, kolléga, ismerős, udvarló, szerető, zenerajongó, társalkodó, vitázó, tanár, mester, versenytárs, ellenfél, ellenség" - olvassuk a felsorolást a tavaly elhunyt világpolgár századik születésnapjára elkészült remek honlap szerkesztői jegyzetében, és ezzel be is lőhetjük a vállalkozás célját: mindebből mutatni valamit.

 • opera - BRITTEN: A KIS KÉMÉNYSEPRÕ

  Akárcsak tavaly, idén is gyermekeknek szólt az évad első premierje az Operaházban, s a második alkalom parányi jóindulattal már tradícióvá lépteti elő a rokonszenves gesztust. Ezúttal Benjamin Britten 1949-es művét láthatták az ünneplőbe öltöztetett csemeték és a rövidnadrágos szakírók, s Bata Rita rendezése (és koreográfiája) komoly erőfeszítéseket tett, hogy a magyar színpadon teljes egészében most először bemutatásra kerülő gyermekopera lekösse az egybegyűltek figyelmét.

 • "Nem kellett bezáródnunk" - Beck Zoltán, Gradvolt Endre - 30Y

  A szombathelyi buszjáratról elnevezett 30Y pályafutása pedáns és példaértékű karriertörténet, a kétezres évek egyik legszebb pályájú felívelése hazai viszonylatban. Az énekes-gitáros Beck Zoltánnal és a szólógitáros Gradvolt Endrével a pécsi zenekar múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélgettünk.

 • Mozisorozat - Elveszett részletek - A rövidfilmes forma - magyar filmek tükrében

  Míg fiatal rendezőink (Kenyeres Bálint, Nemes Jeles László, Esztergályos Krisztina stb.) sorra nyerik rövidfilmjeikkel a fesztiváldíjakat külföldön, addig itthon alig is jut közönség elé a műfaj - még a közszolgálati televíziók sem törik érte túlságosan magukat.

 • Film - Titanyista - Andrej Kravcsuk: Az Admirális

  De hová lett Kolcsak aranya?

 • Tévésorozat - Tíz karcsú néger - Harper sziget

  Mondhatjuk, hogy a horrort a krimitől az áldozatok száma különbözteti meg, de akkor mit csináljunk a Psychóval - ahhoz persze egy Hitchcock kell, hogy e téren a kevés is sok legyen. Ráadásul mire ment vele? Szerintem sokra: zuhanyfüggöny nélkül azóta nem lehet horrort csinálni (képzeljék el ugyanezt a festészetben, a zenében vagy az irodalomban).

 • Film - A tettes ismerős - Baltasar Kormákur: Vérvonal

  Ha azt mondjuk, hogy készült erre a filmre a lap, akkor még nagyon óvatosan fogalmazunk. Írtunk kritikát a film alapjául szolgáló regényről (2007. augusztus 2.), készítettünk interjút a szerzővel, Arnaldur Indridasonnal (2009.

 • Színház - Kóbor lelkek - A Három nővér Kecskeméten

  Csehov-évad elé nézek - már ha rendesen járok majd vidékre az egész szezonban... Ezért aztán én az enyhe télre gondoltam, amikor a Himnusz eléneklésével áldást kértünk a fentvalótól az évadra (vagy mire is?) az első premier estéjén a kecskeméti Katona József Színházban.

 • Kiállítás - Mit vettél a pénzemen? - Blokkolt folyósítás

  Júniusban az egyik képzőművészettel foglalkozó, szórakoztató-ismeretterjesztő internetes blogon nagy volt a felzúdulás a Borsos Lőrinc munkanéven szereplő házaspár kiállítása miatt. A Diákhitel-tartozásom forintban című installáció középpontjában egy festmény állt, rajta a tartozás pontos összege: 789 279 Ft.

 • Könyv - Impassibilité - Zeidler Miklós: A revíziós gondolat

  A történelmi Magyarország széthullásának trianoni szentesítésével nyolc évtizede nem tud mit kezdeni a magyar közgondolkodás. Pedig időről időre akadtak olyanok, akik érzelmektől mentesen igyekeztek szembenézni a békeszerződésekhez vezető úttal és a következményeivel - akár már a két világháború között is, amikor a veszteség miatti fájdalom a mindennapok élménye, a status quo megváltoztatása pedig a politikai élet központi kérdése volt.

 • könyv - TORE RENBERG: SZERETTEM MÁSKÉPP IS

  A norvégok hírhedt zenészevők - ennyit mindenképpen megtanultunk róluk. De mit tudunk a fjordok népének kortárs irodalmáról? Dermesztően keveset.

 • Joshua Ferris: Aztán eljött a vég

  A fénymásoló és a meeting room közti zóna kedvelt tartózkodási helye a zeitgeist megzenésítőinek. Játszódott itt már szatíra és horror, film, könyv és vízibalett - a márkaérzékeny vállalati törtetőbe már annyian beletörölték a lábukat, hogy - hacsak elő nem kerül hamarosan egy kétfejű yuppie - új bőröket nehéz lehúzni e jól fizetett jelenségről.

 • Naperőművek - Tüzesen süt le

  Úgy tűnik, valami megmozdult: egyre nagyobb naperőművek épülnek a világban. Ez még akkor is nagy öröm, ha tudjuk: a naptechnológia korántsem tökéletes.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...