• MaNcs 21. évf. 48. sz. (2009. 11. 26.)
  Interjú

  "Elvették a magyarságunkat"

  Horváth Aladár polgárjogi vezető a roma-magyar konfliktusokról

  Ha a szocialisták nem veszik komolyan a romák elleni támadásokat vizsgáló bizottság megállapításait, bármikor megismétlődhetnek a merényletek. Cinikus hozzáállás a hibák elismerése helyett pártpolitikai csatározásnak beállítani a jelentést. A polgárjogi vezetőt arról is kérdeztük: nem veszített-e a hitelességéből, hiszen hét éve a kormányzatnak is dolgozik.

  2009 / 48
 • Kende Tamás

  Hét kérdés

  A kilenc nagykövet leveléről

  Az elmúlt héten kilenc Magyarországgal szövetséges ipari állam - az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Franciaország, Hollandia, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia és Svájc - magyarországi nagykövetei nyilatkozatot tettek közzé, amelyben a magyarországi állapotokat nem transzparensnek - kevésbé kódoltan korruptnak - nevezték, és a beruházási klíma romlásáról írtak.

 • Vári György

  A pocsolyáról

  A Kertész-interjú és a Jobbklikk.hu

  A Kertész Imrével készült sikerületlen interjúra adott reakciók nagyon fontos kórtünetek, jelentőségük messze túlmutat Kertész jelentéktelen mondatain, mivel a honi jobboldali publicisztika - sajnos, majdhogynem egységes - irodalomszemléletéről árulnak el valamit, amit eddig is lehetett ugyan sejteni, de ez az alkalom megmutatta, hogy alig-alig artikulálódik más nyelv, másfajta megközelítés.

 • Szégyentábla Komáromban

  "A szobor talpazatán örökre - kitörölhetetlenül - szerepelni fog azoknak a neve, akik e jogos igény megvalósulását ideig-óráig megpróbálják megakadályozni" - hangzik az Endresz Csoport fenyegetése, mellyel a Komáromi Önkormányzat Képviselő-testületétől próbálnak 15 milliós támogatást kicsikarni egy turulszobor felállítására.

 • Ki véd meg minket?

  Élhetne-e még a tiszalöki Kóka Jenő, aki épp rosszkor indult munkába? Hát Balogh Mária, akinek a kivégzését végignézte a tizenhárom éves kislánya?

 • Kéne egy alsó

  Már magunk sem emlékszünk pontosan, hányszor temettük az MDF-et, ehhez képest még mindig itt van (önkritika vége). Szokás szerint meglehetősen rossz bőrben: kizárások után, országgyűlési frakció nélkül, nyakig egy átláthatatlan titkosszolgálati ügy közepében.

 • Maga itt a tánctanár?

  Csúnya matek

  Különféle civil jogvédők időről időre felháborodottan számolnak be kutatási eredményeikről, miszerint roma honfitársainkat két-háromszor gyakrabban igazoltatják a rendőrök, mint másokat. Ebből arra következtetnek, hogy a rendőrök "véletlenszerű" igazoltatási gyakorlata valójában rasszista.

 • K. történetei

  Gyürkőzés a múlttal

  K. a '70-as évek első felében járt először Berlinben. Nyugat-Németországból érkezett, Kelet-Berlinből indult haza. A zsúfolt vonaton egy kiskatonával szemben kapott ülőhelyet. A katona beszélgetni akart, megkérdezte K.

 • Kongói Demokratikus Köztársaság - Vezéráldozatok

  A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ezen a héten kezdte tárgyalni két, háborús és egyéb bűnökkel vádolt egykori kongói milíciavezető ügyét. Ezzel párhuzamosan Németországban elfogták a Ruandából Kongóba menekült hutuk milíciájának (Demokratikus Erők Ruanda Felszabadításáért - FDLR) első és második emberét.

 • Pénzutalások határideje - Ugyanúgy, csak máshogy

  Jövő májustól csekkbefizetéskor és banki átutaláskor nem árt az eddigieknél jobban figyelni: a teljesítési határidő nem azt jelenti, hogy addig adhatjuk föl a pénzt, hanem azt, hogy addigra a szolgáltató, adóhivatal stb.

 • Mennyit ér a magyar föld? - Zavaros viszonyok

  A termőföldpiac a magyar üzleti élet nehezen megközelíthető és megbízható adatokkal le nem írható szelete. A forgalom pangásáról és a mesés meggazdagodás lehetőségeiről egyaránt érkeznek hírek, de akár csak egyetlen falu környékén sem lehet egyértelmű átlagárat számolni.

 • A Centrum Parkoló Kft. technikái - 2. Nem jár a járda

  A Centrum Parkoló Kft. (Centrum) járdán történő parkoltatási gyakorlata jogilag több mint kétséges, a KRESZ betartatását ellenőrizni köteles hatóságok viszont csak az autótulajdonosokkal szemben határozottak. A rendőrség és a közterület-felügyelet Centrummal szembeni vakságának komoly gazdasági motívumai lehetnek.

 • Alkotmánybírósági döntés a parkolási rendeletről - Jövőre, ugyanitt

  Egy éven belül két kokit is kiosztott az Alkotmánybíróság parkolási ügyben: egyet januárban a bliccelőknek, míg a múlt héten a főváros teljes parkolási rendeletét helyezte hatályon kívül. Ha 2010 közepéig a parlament nem alkotja meg a megfelelő törvényt, Budapesten ingyenessé válhat a parkolás.

 • Meghosszabbított Volán-szerződések - Vissza a jövőbe

  Néhány hete még úgy volt, hogy 2012-től azok a cégek végezhetik a buszos személyszállítást, amelyek a legjobb szolgáltatást nyújtják a legolcsóbban. A kapitalista elhajlást azonban megakadályozza a kormány - éppen időben, hiszen egy uniós rendelet miatt decembertől már nem tehetné.

 • tévésmaci - Tokán rúglak - szólt a sül

  Valami Sztupé és Trocha akar beszélni a főnökkel - zihálta Bajnok (a vasművek közötti erőmérőn úgy ütötte ki a miskolci Hajcsárt, hogy ki kellett hívni rá a mentőket). Figyelj, vérzik az arcod.

 • chili&vanília - Billy Bi

  Bizonyos országokban késő ősszel dübörög a kagylószezon. Szezonális alapanyag, íratlan szabály szerint az "r" betűt tartalmazó hónapokban fogyasztható (még inkább ilyenkor a legkiválóbb a minősége).

 • étel, hordó - SUBMARINE STATION

  Ahol kertváros van, ott kertváros van, és ezen nem változtat néhány történelmi nevezetesség, vagy a falu bolondjának olyan kijelentése sem, hogy valaha a hun birodalom, sőt akár a rejtélyes Atlantisz központja is lehetett volna itt.

 • mi a kotta? - Fanny és Felix

  Alig pár hete szobrot kapott a Lövölde téren, s most szombaton egy kortárs magyar opera főalakjaként találkozhatunk Arthur Koestlerrel, a pesti születésű angol íróval, akiről egy hosszabb cikket lelhetnek e heti lapszámunk bensejében.

 • rés a présen - Inkább zártkörű összejövetelekre - Martin Krisztina fashion artist

  rés a présen: A Budapest Fashion Week programján látható a "Fashion In-fusion" című kollekciód (a V.A.M. Designban), amelyben a "nagyváros és a természet kontrasztja adja a ruhák jellegét".

 • Képregény

  NEIL GAIMAN: SANDMAN - PRELŰDÖK ÉS NOKTÜRNÖK

 • kulthírek

  GYÁSZ 74 éves korában elhunyt Jeanne-Claude: a francia művész 50 éven át működött együtt férje, a land art klasszikusának nevezhető Christo projektjeiben, szigeteket és épületeket burkoltak be, völgyek közé emeltek függönyt stb.

 • Koncert

  WOVEN HAND - MUZSIKÁS

 • lemez - RAMMSTEIN: LIEBE IST FÜR ALLE DA

  Majdnem tizenöt évvel a Herzeleid című debütáló Rammstein-anyag után lassan be lehet sorolni ezt a derék germán csapatot az AC/DC, a Motörhead és társaik mögé. Annyira precízen kialakították a maguk egyszerű, szaggatott gitártémákra, megátalkodottan csühölt kettőnégyre, az ékes német nyelvre és Till Lindemann érdes hangjára épülő, indusztriálisnak is mondott rockzenéjüket - amiben egyébként klasszikus indusztriálelem szinte semennyi nincsen -, hogy lassan bármikor jön ki egy-egy Rammstein-lemez, pontosan meg lehet mondani, milyen hangvételű dalok lesznek rajta.

 • film - SZEGÉNY SZERELMESEK KRÓNIKÁJA

  Firenzében járunk, valamikor a húszas évek második felében, egészen pontosan a Corno utcában - szerintem ne keressék a bédekkerekben, pedig milyen szép is lenne egy turistaúton belebotlani a fiatal Marcello Mastroianniba vagy a szépséges Antonella Lualdiba.

 • lemez - PONIKLO: PONIKLO

  Voltaképp semmi meglepő nincs abban, hogy az Amber Smith frontembere magyar nyelven jelentette meg a lemezét, hiszen Poniklo Imre zenekarának korai felállásával jó néhány dalt írt magyarul a kétezres évek elején (halld például a Nincs Szükség Ránk albumot, vagy az olyan számokat, mint az Izland és az Egri János).

 • dvd - ROSSINI LA CENERENTOLA (HAMUPIPőKE)

  című operájának utolsó pillanatában következik el a highlight. Rossini elkövette azt a skandalumot, hogy a fináléig váratja a címszereplő hősnőt (és a közönséget), amíg végre sort kerít a csillogóan attraktív koloratúr mezzoszoprán rondó eléneklésére.

 • kiállítás - THOMAS BERNHARD UND DAS THEATER

  címmel nyílt remek kiállítás Bécsben a nagy író halálának 20. évfordulója alkalmából.

 • film - 2012

  Sokan várták Roland Emmerich újabb katasztrófafilmjét - akadt, aki az elkerülhetetlen végítélet kellően teátrális, lenyűgöző képekben gazdag ábrázolását, mások egy kalandos sagát reméltek. 'k végül többé-kevésbé megkapják a magukét - a többiek alkalmasint döbbenten és néha kissé unatkozva ülik végig a filmet, s tudományos vagy csupán egyszerű, "konyhai" mozielméleti érvekkel dobálózva esküdöznek: ekkora baromságot még az életben nem láttak.

 • Lemez - Alma, fája - Tyondai Braxton: Central Market

  Aligha könnyű egy olyan jeles apa nyomdokaiba lépni, mint Anthony Braxton: a kiváló, manapság is aktív dzsesszmuzsikus, komponista és majdhogynem polihisztor (akinek ráadásul magyar kapcsolatai is közismertek: 1985-ben például Szabados Györggyel készített közös lemezt Szabaraxtondos címen) olyan példát mutat, amelynek követése nem kevés tehetséget, türelmet és erőfeszítést igényel.

 • Lemez - Kakaó - R.E.M.: Live At The Olympia

  A koncertlemezeknek többnyire megszokott szerepük van a könnyűzenében: korszakot nyitnak vagy zárnak, kvázi válogatáslemezként, életmű-keresztmetszetként funkcionálnak. Hogy a most megjelent dupla (a kivonatos, kísérletező képi világú koncertfilmet tartalmazó DVD-vel kiegészítve tripla) R.

 • Lemez - Egyedül érkezik - Jim O'Rourke: The Visitor

  Az ezredforduló tájékán készített három melodikus albumához Jim O'Rourke filmektől kölcsönzött címet. Következetesen járt el, a Bad Timing, az Eureka és az Insignificance három egymást követő Nicolas Roeg-mű címét viseli a nyolcvanas évekből.

 • Opera - Anyánk lehetne - Vincenzo Bellini: Norma

  Aki mindössze a Casta diva bódítóan delejes dallamát ismeri a Normából, meglehet, nem is sejti, miféle pszichopatológiai esettanulmányt idéző történet rejlik Vincenzo Bellini operájának cselekményében. A címszereplő druida főpapnő a férfiúi hűtlenség betege: kevés a híja, hogy meg nem öli saját gyermekeit csapodár férjét megbüntetendő, ám végre is beéri népe fellármázásával, s a férjét is elhamvasztó közös tűzhalállal.

 • Tévésorozat - Talkshow a vámpírral - True Blood - Inni és élni hagyni

  2002-ben Lestat, a vámpír kikelt koporsójából, és illedelmesen bemutatkozott a hüledező halandóknak (majd egy rockgitárral a nyakában felvételét kérvényezte a Marilyn Manson-imitátorok Baráti Körébe, de ez most nem fontos).

 • Tévésorozat - A jövő elkezdődött - Flashforward - A jövő emlékei

  Áll Joseph Fiennes mélységesen megrendülve egy totálkáros autó horpadt tetején, s épp szemrevételezi a nemrég bekövetkezett világvégét. 9/11-szerű jelenetek mindenhol, ahová csak aggodalmas FBI-tekintete elér, füstölő felhőkarcolók, por és hamu, alkalmi boltfosztogatók és egy kóbor kenguru (ezúton is üdvözöljük a szép emlékezetű 12 majmot) jelzik; mindannyiunk közös ismerősének, a sarkon kántáló hajléktalannak igaza volt, amikor eszelős jóslatában a világvégéről hadovált.

 • Anilogue - rajzfilmfesztivál - Habfürdő a tortán

  Ma már "a nagy átlagnak" sem kell magyarázni, hogy a rajzfilm nem feltétlenül takar mesefilmet. Lelkiismeret-furdalás nélkül kijelenthetjük, hogy pár egész estés, a startnál eleve kismillió multiplexben forgalmazott Disney-Pixar-mű kivételével a rajzfilmek zöme felnőtteknek szól, s szándékaik szerint legalábbis elgondolkodtató munkák.

 • Rajzfilm - Egy szamár a turkálóból - Jose Pozo: Don Quijote szamarancsa

  Volt annak valaha valami híre, hogy Shrek szamarának - feltehetően derekas szórakoztatási teljesítménye jutalmaként - kinéz valami spin-off. Nos, ha ez lett az (végtére van itt némi produceri szintű összeműködés), az egyik szemünk sír, a másik meg nevet.

 • Film - Tokával, vonóval - Steven Soderbergh: Az informátor!

  Bajusz, pulóver, pecsétgyűrűt szétfeszítő, ujjnak csúfolt húsdarab. Valahol itt kezdődik a luxus egy izmos szupersztár számára; egy kicsit szembemenni az érvényben lévő imázzsal, nindzsacsillag helyett névjegykártyával dobálózni, vacsorára hazaérni, és házipapucsban mutatkozni.

 • Kiállítás - Szemüvegesek motorbiciklin - Csáki László és Esterházy Marcell kiállítása

  A Fiatal Képzőművészek Stúdiójának éves díját 2008-ban Csáki László és Esterházy Marcell kapta. A háromtagú zsűri indoklása szerint "különösen kiemelkedő színvonalú" művészi teljesítményükért, a csoportos és egyéni kiállításokkal elért nemzetközi sikerekért és a magyar művészeti élet alakításában való részvételükért.

 • Színház - Zene, zene, zene - Schiller: Ármány és szerelem

  A huszonhárom éves fiatalember korának és életkorának minden szenvedélyét belepakolta a darabba (ez most szépen ki is derül Forgách András új fordításából); Friedrich Schiller az Ármány és szerelemben nem bíbelődik sem történelmileg analóg helyzetek keresgélésével, sem a társadalomrajz cizellálásával: szabadság, szerelem, művészet, e három kell neki.

 • A büntetőszázad felderítője - Arthur Koestler élete

  Volt haifai limonádéárus és a szexuális felvilágosítás névtelen úttörője, alkalmi sarkkutató és Karinthy kávéházi asztaltársaságának tagja, s menthetetlen individualistaként harcolt a múlt század mindkét nagy totalitárius világrendszere ellen.

 • Richard Yates: Egy jó kis iskola

  Az 1992-ben elhunyt amerikai forgatókönyv- és beszédíró (többek között Robert Kennedy szenátor vette igénybe a szolgálatait) A szabadság útjai után magyarul másodikként megjelent regénye leginkább a hiányérzet élményével ajándékozza meg az olvasót.

 • NICK CAVE-WARREN ELLIS: THE DEATH OF BUNNY MUNRO (Hangoskönyv)

  A magyarul is megjelent regény hét CD-s audiováltozatában Cave maga olvassa fel a könyv teljes szövegét, amelyhez Warren Ellisszel közösen komponált aláfestő zenéket. Ellis Cave hűséges alkotótársa: nemcsak a Bad Seeds és a Grinderman nevű formációkban játszanak együtt, de több filmzenét is írtak közösen.

 • STIEG LARSSON: A LÁNY, AKI A TÛZZEL JÁTSZIK

  Amikor elkezdek kételkedni abban, hogy van értelme a nők, a gyerekek vagy úgy általában a kiszolgáltatott emberek jogaiért küzdeni, akkor elég elővennem a skandináv krimik pár éve folyamatosan bővülő sorozatát, és előkészítenem az olvasólámpa mellé néhány liter kávét.

 • KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ: AZ UTOLSÓ FARKAS

  Zsebkönyv. Egy preparált farkasról van benne szó, amely állítólag úgy fest a vitrinben, mint aki halálában is büszke rá, hogy ő volt az utolsó.

 • Native Hamburger - John le Carré: Az üldözött

 • Mocskos ítéletnap - Nick Cave: Bunny Munro halála

 • A trapéz ördöge - Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány - az evolúció bizonyítékai

  Az evolúcióbiológus szerző, s ezt régóta tudják róla olvasói, a tudomány-népszerűsítés elszánt és elkötelezett harcosa. Különösen így van ez a darwini evolúciós elmélet esetében, mely a természetes kiválasztódás hajtómotorjának beiktatásával képes magyarázatot adni a fajok ma látható, rendszerezett sokszínűségére.

 • Törpék, hímsellők, mohai némberek - Jacob és Wilhelm Grimm: Német mondák

  "Ajánljuk ezt a könyvet a német költészet, história és nyelv kedvelőinek, és reméljük, hogy minden ilyen olvasónk színtiszta német táplálékként fogja üdvözölni, mert szilárd hitünk, hogy semmi nem épületesebb és semmi nem rejt nagyobb örömöt, mint ami hazai.

 • Fárasztó és felszabadító - Julio Cortázar: Sántaiskola

  "A világirodalom egyik legmagányosabbja. A világirodalom egyik legnagyobb formaművésze... A legeurópaibb latin-amerikai (fehérek közt egy... na igen). A legkevésbé ismert a század legnagyobbjai közt" - írta Esterházy Péter az irodalmi publicisztikáira oly jellemző okos és túlzó lelkendezéssel öt éve, amikor a L'Harmattan Kiadó útjára indította kilenckötetesre tervezett szériáját.

 • "Úgy éreztük magunkat, mint Forrest Gump" - Rita Monaldi, Francesco Sorti írók

  Nem volt szándékukban botránykönyvet írni, csupán egy 17. századi kasztrált énekes élettörténetét szerették volna regényesen elbeszélni. Mire azonban az Imprimatur végére értek, hamar éreztették velük: vatikáni érdekeket sértettek.

 • Mit rákentek a századok - Demmel József: "Egész Szlovákia elfért egy tutajon..." - Tanulmányok a 19. századi Magyarország szlovák történelméről

  "1943-ban már talán senkit sem kell meggyőzni Magyarországon róla, mily fontos a szomszéd népek, kiváltképpen a szlávok szellemi életének, történetének, társadalmi fejlődésének ismerete" - az 1987-ben elhunyt kitűnő szlavista, Gogolák Lajos győzködte imigyen a honi tudományos közéletet az Egyetemes Philológiai Közlönyben, hogy aztán írása végén maga is lemondóan belássa sürgetésének hiábavalóságát.

 • Párhuzamosok a végtelenbe - Lantos Péter: Sínek és sorsok

  Lantos Péter Sínek és sorsok címen lefordított regénye szerzője élettörténetét meséli el bonyolult szerkezetbe ágyazva. A makói kisgyerekkor tereinek, hangjainak, illatainak történetét, az ausztriai táborrendszerbe történő deportálásét 1944-ben (Leipnikeréknek - a szerző később változtatta meg a nevét Lantosra - úgymond "szerencséje" volt, azon kevesek közé tartoztak, akikkel nem Auschwitz felé indult a vonat), a szegedi egyetemi évekét, a keserves pályakezdését és - messze a legkisebb terjedelemben - emigrációjáét, fényes karrierjéét Nyugaton.

 • Mind egy - Daniel Kehlmann: Hírnév

 • "Boldog voltam, tele félelemmel" - Ingo Schulze író

  Ingo Schulze a német rendszerváltozás tematikáját járja körül népszerű novelláiban, regényeiben (A boldogság 33 pillanata, Szimpla sztorik, Új életek), amelyek sorra jelennek meg magyarul. A negyvenhat éves szerzővel új regénye, az Adam és Evelyn megjelenésének apropóján beszélgettünk Budapesten.

 • "A magyar színház vidéken van" - Járó Zsuzsa színész

  A "legendás" Máté-Horvai osztályban végzett a Színművészeti Egyetemen, ahonnan az Örkény Színházba szerződött. Jelenleg az egri Gárdonyi Géza Színház társulatának tagja. Budapesten is havi rendszerességgel látható a Katona József Színházban vendégeskedő egri Aliz!

 • Kiállítás - Kincs, ami nincs - Tutanhamon kincse

  Vagyis hát persze, hogy van: az ifjan elhalálozott újbirodalmi fáraó legendás és pazar sírlelete túlnyomórészt ma is a kairói Egyiptomi Múzeum állandó kiállításának dísze, míg az együttes jó néhány becses darabja egy világjáró vándorkiállítás keretében jelenleg éppen San Franciscóban, a De Young Múzeumban állomásozik.

 • cyberhírek

  Bojkott A Bing kereső bojkottjára szólította fel a netezőket a New York Times Pulitzer-díjas újságírója, Nicholas Kristof, miután hónapok alatt sem sikerült elérnie, hogy a Microsoft legalább elismerje, hogy a kínai kormány szájíze szerint cenzúrázza a találati eredményeket a keresőben.

 • Zöld téli sportok

  Inkább a szánkó

  Azt gondolnánk, hogy mivel a természethez való alkalmazkodásból nőttek ki, a téli sportokat nyugodt szívvel gyakorolhatjuk. Erről persze szó sincs.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...