• MaNcs 22. évf. 21. sz. (2010. 05. 27.)
  Kormányprogram

  Második kiadás

  Orbán Viktor szombaton benyújtotta az Országgyűlésnek miniszterelnöki programját. A 85 oldalas összeállítás felvezetéséből megtudhatjuk, hogy Orbán mit gondol a győzelméről, az irat nagyobb részét kitevő voltaképpeni programszövegtől viszont nem lettünk okosabbak.

  2010 / 21
 • A történelem urai

  Rég nem volt alkalmam hatalmon lévő magyar nemzeti jobboldallal foglalkozhatni. Már szinte el is felejtettem, milyen érzés. Ha én magam nem változtam volna meg közben, unnám a témát, mert a magyarországi - és általában a magyar - nemzeti konzervatívok pontosan ugyanolyanok, mint voltak, persze az idő teltével kop.

 • Eszi, nem eszi - A Csárdáskirálynő, az Operettszínház és a kizárólagos játszási jog

  A Nemzeti Színházban a jövő évadban nem fogják bemutatni Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjét - pedig szerették volna.

 • Horn Dániel

  Viszik, ha adják

  Az önkormányzati iskolák egyházi fenntartásba adásának könnyítéséről

  Ha nemrég még azt fájlaltam, hogy az új oktatási kormányzat törekvéseiből egyelőre alig látszik valami (lásd: Derűs rendben végezzük a dolgunkat! Magyar Narancs, 2010. május 6.), úgy ma már nem panaszkodhatunk. Bár nem Hoffmann Rózsa vagy az újonnan alakuló Nemzeti Erőforrások Minisztériuma (NEM) terjesztette be, hanem Semjén Zsolt és Szászfalvi László KDNP-képviselők, de a közoktatási törvény módosítását célzó önálló képviselői indítvány jól mutatja, hogy merre tartunk.

 • Háturul

  A múlt csütörtökön Pokorni Zoltán fideszes képviselő és XII. kerületi polgármester olyan törvénymódosító indítványt terjesztett be a parlamentnek, mely szerint a jövőben a köztereken felállítandó (áthelyezendő, elbontandó) műalkotásokról ne a fővárosi, hanem az illetékes kerületi önkormányzat döntsön.

 • Szádra ne vedd

  Izgalmas törvényjavaslatok jegyében telt a múlt hét, de most csak (a lapunk vége felé részletesebben is boncolgatott) ún. Trianon-törvény preambulumát vizsgáljuk. E dokumentum főmondatának első alárendelő mellékmondata - a köztársaság történetében eddig merőben szokatlan módon - egyfajta hitvallást is tartalmaz.

 • Csak semmi politika!

  A bestia kiéheztetése

  Az állam elveszi a pénzünket, a háborúban véradót szed, parancsol ügyésznek és rendőrnek, iskolába kényszeríti gyermekeinket, börtönbe azt, aki ellenáll neki, élet és halál legitim ura. Hobbestól tudjuk, a szörnyű óriás tengeri szörny ő, Leviáthán, a bestia, akinek "(.

 • Választás előtt Csehország - Kicsi kezekben a jövő

  Vasárnap este ezrek tombolnak az Óvárosi téren, nemzetiszín zászlók lobognak, patakokban folyik a pezsgő, a sör - mindenki boldog, hajnalig tart az örömünnep. Hétfő reggel nyilvánosságra hozzák az alsóházi választások előtti utolsó közvélemény-kutatási adatokat.

 • MSZP: választmány után, tisztújítás előtt - Óvakodj a zsűritől!

  Május közepén az MSZP választmánya nagy többséggel döntött a gyorsított, alulról felmenő tisztújítás menetéről, vagyis az alapszabályban rögzített kilencven helyett hatvan nap alatt új tisztségviselőket, július 10-én vagy 11-én pedig új elnököt és elnökséget választ a párt.

 • Árvíz Borsodban - Magukra hagyottak

  Az idei árvíz elsősorban az amúgy is kétségbeejtő helyzetben lévő Borsod megyét sújtja. A természeti csapást a régió iránti évtizedes közöny fokozta különösen súlyossá.

 • Kipucolt bal, színes jobb - Grigorij Meseznikov politológus a szlovákiai választásokról

  Marad-e a jelenlegi baloldali-nacionalista kormány, esetleg a Smer vezetésével új koalíció jön létre? Netán visszatér a 2006 előtti jobboldali pártszövetség? Az esélyekről meg a magyar kettős állampolgárság előráncigálásának hatásáról az IVO társadalomkutató intézet elnökét, az orosz származású, majd' harminc éve Pozsonyban élő szakelemet kérdeztük.

 • chili&vanília - Schichimi togarashi

  Saláta minden időben: félig télies, félig tavaszias, de eszméletlenül jó. Mindössze friss salátalevelekre locsolt, barnára pirított vaj és pár csepp ecet keverékéből készül.

 • tévésmaci - Nézd, a szamár nevet vagy vicsorít!

  Értettem. Köszönjük, Szergej Mihailovics - mondta Sztupa, és már állt volna fel az asztaltól egy leírhatatlan grimasszal az arcán.

 • mi a kotta? - Trisztán és Anne-Sophie

  Az elmúlt hetekben többször is alkalmunk nyílt egykori csodagyermekekről szólni, olyan prodigiózus csemetékről méghozzá, akikből mára a nemzetközi koncertélet teljes korú, rangos művésze vált. A soros ajánlót is egy hajdani csodagyermekkel kezdjük, aki alig volt tizenhárom éves, amikor Herbert von Karajan a pártfogásába vette, s még akkor sem volt több tizenötnél, midőn a Berlini Filharmonikusokkal elkészíthette első lemezfelvételét.

 • étel, hordó - BUDDHA

  Tudjuk, hogy a távol-keleti vallások rugalmasabbak a mieinknél, a Teréz körút thai látványkonyhás Buddhája láttán mégis blaszfemikus villámtréfa ugrik be: mi lenne - mondjuk Sanghajban -, ha valaki Jézus néven gulyásbárt alapí-tana?

 • rés a présen - Ugyanaz a város, de mégsem ugyanaz az ország - Kiss László basszusgitáros

  rés a présen: 2004-ben rövid távú visszatérést tervezett az Európa Kiadó zenekar a Hajón, aztán több lett belőle. Téged hol ért a hír, és milyen érzésekkel fogadtad? Kiss László: Sydneyben éltem már, és épp család meg zenésztársak nélkül maradtam, úgyhogy a legjobbkor vetődött fel, hogy újra játszani kéne.

 • kulthírek

  PANAHI ÉHSÉGSZTRÁJKOL 85 iráni filmes írta alá a Dzsafar Panahi szabadon bocsátását követelő nyílt levelet. A március óta letartóztatásban lévő, nemzetközi hírű filmrendező a legújabb hírek szerint éhségsztrájkot kezdett a teheráni börtönben: tiltakozik fogva tartásának feltételei ellen, követeli, hogy ügyvédje és családtagjai meglátogathassák, és hogy bírósági tárgyalásáig helyezzék feltétel nélkül szabadlábra.

 • film - TÚL JÓ NÕ A CSAJOM

  Leöntik üdítővel? Leöntik. Õ kapja a legnagyobb pofont tömegverekedéskor? Õ kapja.

 • tánc - LÁZ (FEBRE)

  A brazil Membros Company hiphop-táncelőadása szociális és politikai anziksz, szeretettel és hittel Dél-Amerikából. Zenés-táncos üzenet a távoli, egzotikus világból, amely a napfényes szegénységről, erőszakról és szegregációról tudósít, s ehhez az érintett fiatalokhoz legközelebb álló mozgásrendszert, az utcai táncot használja eszközül.

 • lemez - EXODUS: EXHIBIT B: THE HUMAN CONDITION

  Két és fél évvel az Exhibit A után elkészült a thrash metál egyik alapzenekarának új dobása. Hogy az előzetes hírekkel ellentétben a jeles eseményre nem egy év után került sor, azt magyarázhatnánk akár azzal is, hogy ennyi anyagot bizonnyal képtelenség lett volna olyan rövid idő alatt rögzíteni - a The Human Condition ugyanis jócskán a józan ész diktálta elvárás felett teljesít a maga 74 percével meg az átlag hétperces számaival.

 • film - A SIVATAG VIRÁGA

  Két főszereplőnk van; az egyik a hajdani szupermodell, a másik a női nemiszerv-csonkítás. Mivel az utóbbi az előbbivel, a szomáliai születésű Waris Dirie-vel, a kilencvenes évek kifutóinak egyik legnagyobb sztárjával esett meg, a nagyra törő játékfilmeseknek valami olyas formát kellett találniuk, ami nemcsak elbírja, de valahogy egységbe is forrasztja a fényes karriertörténetet és a barbár gyakorlat elleni felszólalást.

 • lemez - DIMLITE: PRISMIC TOPS

  Az alig harmincéves, svájci származású Dimitri Grimm számtalan művésznéven alkot, de legjobb zenéit egyértelműen Dimlite-ként produkálta. 2006-ig a Sonar Kollektiv kiadó két nagylemezét adta ki (Runbox Weathers, This Is Embracing), melyek remek egyvelegei az experimentális hiphopnak és a fúziós elektronikának, mégis eltérnek a hasonlóban utazó Los Angeles-i vonal képviselőinek (Flying Lotus, Busdriver) zenéitől, ugyanis a hiphop lazaságát és az elektronika élét az alkotó szépen vasalja össze olykor gyermekded dallamokkal, a természet zajaival, vagy éppen egy-egy kórussal.

 • könyv - GILLES DURIEUX: BELMONDO

  Van egy remek anekdota a 155. oldalon, így kezdődik: "Egyik nap Nepálban éppen egy liánhídhoz voltunk erősítve Jean-Paullal", s valahogy úgy folyatódik, hogy a negyven-ötven méter magasságban egy hevederen lógó Jean Rochefort miként nevetteti meg a hasonló felfüggesztésnek örvendő szupersztárt az Egy kínai viszontagságai Kínában viszontagságos forgatásán.

 • lemez - SURFER BLOOD: ASTRO COAST

  Nos, momentán úgy fest a helyzet, hogy a nagy nemzetközi indie-rock csatában Amerika 2:1-re vezet Anglia ellenében, a közönség- és kritikai sikereket is figyelembe véve. Már a kétezres évek elején is az USA került helyzeti előnybe, amikor feltűnt a színen a Strokes, az Interpol, a White Stripes vagy éppen a Shins.

 • dvd - INVICTUS - A LEGYÕZHETETLEN

  Ha Eastwood mondja (mutatja), akkor annak így kellett történnie: Nelson Mandela ország-egyesítő kísérletének szép sikere volt, amikor a dél-afrikai rögbiválogatott fehérek és feketék közös örömére megnyerte az 1995-ös világkupát.

 • Koncert - Csupa arany - A Pavement Münchenben

  Ha figyelembe vesszük, hogy a 90-es évek meghatározó angolszász alternatív rockzenekaraira az utóbbi időben milyen nagy kereslet mutatkozott Magyarországon is, akkor felettébb furcsának találhatjuk, hogy a zsáner ez évi legfontosabb visszatérője, a kaliforniai Pavement alapos (és egyébként Bécset, Prágát is érintő) turnéján nem jutott el hozzánk.

 • Lemez

  Erő van - Deftones: Diamond Eyes

 • Lemez

  Megannyi kattogás

  Prins Thomas: Prins Thomas

  Pontosan nem tudjuk, hogyan fejlődött ki korunk norvég elektronikus előadóiban/producereiben a szélesen vett külvilág jogos érdeklődését is felkeltő zenei szenzibilitás, de tény, ami tény: a beteg (igen tágan értelmezett) diszkózenékre pörgő világ vagy fél évtizede a lábuk előtt hever.

 • Dokumentumfilm - Hangosfilm - Lilian Franck - Robert Cibis: Zongoramánia

  A világtalan zongorahangoló - ebben az egyetlen félig (vagy inkább félig se) igaz közhelyben paradox módon ott leljük ennek az oly hasznos, mi több, nélkülözhetetlen szakmának két, egymással szorosan összetartozó jellegzetességét: a vizualitás felettébb csekély szerepét, s ebből következőleg a tevékenység igencsak szolid kulturális reprezentációját.

 • Film - Az egyik szív, a másik lélek - Corneliu Porumboiu: Rendészet, nyelvészet

  Hogy a hosszú beállítások és a sok duma alkalmazása a 21. században mennyire számít innovatív filmkészítési metódusnak, arról lehet persze szépeket mondani, de vitatkozni teljesen felesleges. Így van ez még az olyan bensőséges lelkiismereti drámák esetében is, mint Corneliu Porumboiu (vele készült interjúnk Nagy szó!

 • Kiállítás - Mezők lovagja - Várnai Gyula: Ugyanaz a patak

  Várnai Gyula kiállítására másodszor is elmentem, hátha elsőre nem értettem jól a dolgot. Hátha csak velem van a baj, és nem látom fától az erdőt, műtől a kiállítást. Alaposan meg kell fontolni, mielőtt leírná az ember, mert Várnainak ez az első nagy összefoglalója húsz év után, és a műveket, amelyeket a Stúdiótól a Ludwig Múzeumig a maguk konceptuális önállóságában lehetett eddig látni, most végre egyszerre mutatják be.

 • Színház - Camp - Pintér Béla Társulat: Szutyok

  Van egy fősodor - amely nemigen sodor, néha csak cammog -, és vannak kacskaringók, kitérők és betétek; mindösszesen jól földagadt a Pintér Béla Társulat legújabb produkciója, a Szutyok. Ami amúgy pontosan erről szól, a szutyokról, noha ez itt tulajdonnév, az intézetből örökbe fogadott kamasz lány gúnyneve.

 • "Jobb vagyok az unokatestvéremnél" - Benicio Del Toro színész

  A 21 gramm, a Félelem és reszketés Las Vegasban, a Blöff, a Traffic, a Sin City, a Che, a Farkasember vagy épp a Közönséges bűnözők 43 éves, Oscar-díjas sztárjával, Cannes idei zsűritagjával a Torontói Filmfesztiválon beszélgettünk.

 • "Öntudatot adott a városnak" - Bátor Tamás operaénekes, fesztiváligazgató

  Nem egészen két hét múlva, június 9-én kezdődik a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál idei eseménysorozata. A "Bartók+" tematika immár a tizedik alkalommal veszi majd birtokába az egykori acélvárost. Ennek apropóján a fesztivál igazgatóját a zene városformáló szerepéről, a rendezvény történetéről és jövőbeli kilátásairól kérdeztük.

 • Nem egyedülálló, nem különleges - A Szépművészeti Múzeum kibővítése - Bécsből nézve

  A Szépművészeti Múzeum európai uniós projekt által finanszírozott, küszöbönálló, térfelszín alatti kibővítése idén tavasszal heves viták kereszttüzébe került. E viták gyújtópontja a 20. század elején épült műemlék épület lépcsőjébe vágott bejáratot és a Hősök tere arculatát megváltoztató felszíni építményt kifogásoló, az Akadémia művészettörténész-köreiből kiinduló és rövid időn belül jelentős szellemi erőket mozgósító aláírásgyűjtési kampány volt.

 • Épületenergia-hatékonyság és munkaerő - Kertész leszek

  A magyar klímavédelmi és energiatakarékossági "zöldprogramok" készítői odáig jutottak, hogy nagyléptékű terveik munkaerő-piaci következményeit is feltárják.

 • Közösségi kertek - Ágyásokkal a válság ellen

  Zöldülő környezet, viruló lakosság, kézben tartott élelmiszertermelés - többek között ezt ígéri két nemzetközi mozgalom friss magyar hajtása. Gyomlálás közben társalogjunk gazdasági alternatívákról.

 • Tartozik? Követel? - A fejlett országok ökológiai adósságáról

  A fejlődőnek nevezett szegény országok több mint 2000 milliárd dollárral tartoznak a fejlett államoknak és bankjaiknak. Az elmúlt huszonöt évben nagyjából háromszor ennyit fizettek törlesztésként, de az adósságuk nem csökkent.

 • Mi lesz a Dunával? - Az érdekérvényesítés ideje

  Bár a lehetséges áruforgalom töredékét éri el jelenleg, Brüszszel szerint épp itt az ideje, hogy a Duna a kontinens egyik fő közlekedési folyosójává váljon. A környezetbarát közlekedési alternatíva fejlesztéséhez azonban csak nálunk több tucat helyen kellene beavatkozni a víz természetes folyásába.

 • Yolanda, a mediciklon - Vihar utáni csend

  Yolanda jött, látott és pusztított - a rég nem látott hevességű mediciklon több kárt csinált, mint bármely elődje. S nem lehetünk biztosak abban sem, nem támad-e a közeljövőben méltó utóda.

 • cyberhírek

  Felmelegedés Minden idők legmelegebb áprilisa volt az idei, a Föld felszíni átlaghőmérséklete elérte a 14,5 Celsius-fokot - közölte az amerikai Nemzeti "ceán- és Légkörkutató Hivatal. A január-áprilisi időszak szintén a valaha mért legmelegebb volt, 13,3 Celsius-fokos globális átlaggal.

 • Kik azok az autisták?

  Minden forog

  Sok millióan töltötték már le az internetről Stephen Wiltshire produkcióját. A fiatalember helikopteres városnézés után emlékezetből rajzolja meg Róma, New York, Tokió látképét. A jelek szerint legalább ilyen kunsztot kell produkálnia egy autistának, hogy ne közösítsék ki, ne röhögjék körbe, megfelelő iskolába járhasson, dolgozhasson.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...